❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

5G - 10 MHz

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

Re: 5G - 10 MHz

Příspěvekod okoun » 15 years ago

lwq píše:Zkousel jste nekdo, kolik na uzsich kanalecch prenesete ? Zda to je treba pouzitelne 64QAM (N-Streme) ? V zajmu usetreni frekvenci ?

dobrá otázka, ještě by mě zajímalo jak se liší latence. teoreticky by to mělo být tak, že čím užší pásmo tím by měla být větší latence, ale nevím jak je to v reálu
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

lwq píše:Zkousel jste nekdo, kolik na uzsich kanalecch prenesete ? Zda to je treba pouzitelne 64QAM (N-Streme) ? V zajmu usetreni frekvenci ?

co myslíš tim (64QAM{N-Streme})?

Nstreme nedělá s modulací nic. 64QAM je jenom na Nku, Obyčejný 802.11a má jenom 16QAM pokud se nepletu. Nstreme jenom upravuje komuniakční model.

Jak už jsem tu někdě psal, mám tu jeden spoj na pár set metrů ale v 802.11g se sníženou šířkou kanálu na 10MHz a dá to v pohodě 10Mbit v nstreme a stabili ta je úžasná. O latenci bych se moc nestaral, neni to moc rozdíl protože spoj je zase stabilnější díky větší citlivosti karet i když pomalejší.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

karlikus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod karlikus » 15 years ago

okoun píše:nějak jsem hledal ale nenašel zde, na co je u klasického 5G ten mód 5G-10 MHz, 5G-5 MHz ? nejspíše to bude nějaká šířka kanálu, má to nějaký zásadní vliv třeba a rychlost nebo k čemu je to dobré?

Hlavně na užším kanále můžeš legálně protáhnout větší výkon a udělat delší spoj.
0 x

okoun

tak tomu nerozumím, jako že můžu dát více dB do menší šířky pásma se mi zdá jako blbost....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

protože kecá kraviny. Citlivost se zvíší.
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

hapi píše:protože kecá kraviny. Citlivost se zvíší.

Tak tak, ne protoze se zvysi vykon, ale proto, ze se zvysi citlivost.
0 x

OndrejSkipala

Příspěvekod OndrejSkipala » 15 years ago

Taky je to trochu o tom jak ČTÚ měří výkon. Pokud to vezme na 20MHz kanál (což prý jejich měřáky dělají) a ty to pouštíš jen v 5MHz, tak to můžeš zvednout o 6dB pokud se nemýlím (4x), a s 10MHz o 3dB. Plocha pod křivkou výkonu (při 5MHz) bude pak stejná jako na o 6dB nižším výkonu a šířce pásma 20MHz. Problém je pak jen s dodržením spektrální hustoty, která je ve VO taky stanovena. Na to se ale prý až tak moc nehledí.
0 x

OndrejSkipala

Ještě doplním, že podle informací ze školení pana Čiháka karty mají v HW stejně pořád příjem 20MHz, takže pokud někdo smaží třeba na 5610MHz s 10MHz kanálem a ty si nastavíš 5600MHz s 10MHz kanálem, tak tvoje karta bude přijímat jak tvůj, tak jeho signál (5600-5620) a tudíž si v tomto směru nepomůžeš.

Zkoušeli jsme tam testy s 5MHz, asi 10 stanic, každá vysílala postupně na kmitočtu o 5MHz vyšším než předchozí. Dalších 10 stanic se spojovalo. Dopadlo to stejně špatně jako když jsme to zkoušeli s 20MHz kanálama. Někomu to dalo plnou rychlost na BWTestu, někdo nejel vůbec, někdo třeba jen 300kbps.
0 x

okoun

já si myslím že karta se musí chovat jinak při 10 a 20 MHz, protože kdyby to tak nebylo tak by se vůbec neměnila citlivost a ta se mění
0 x

hapi

asi tak, spíš šlo o rušení sousedních kanálů mezi sebou což je normální jev. Ty školení stojeji opravdu za to. Když se podíváte na masku vysílání, tak je scela evidentní že musí překročit šířku pásma a jak už tu někdo psal že při 40MHz kanále to mělo 50MHz... fakt k smíchu protože to je jasný že to překročí ovšem schválně kolik to mělo výkonu na těch krajích? Na to už nikdo nekoukal co. Je běžný že všechny pojítka lezou z masky ven ovšem nelezou tam ani náhodou v plnym výkonu ale spíš v sakra malim výkonu. Proč myslíte že jsou stanovený kanálový odstupy u duplexních spojích? Fakt tataři. Místo toho aby vás naučili něco pořádnýho, tak tam děláte kraviny a představujou vám super přepálenej spoj a jak suprově nejede. Je mi z toho na blití a špatně z lidí co žerou školení jako posvátnou věc.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Ono by tyhle radoby "skoleni" chtelo nazyvat spravnym jmenem a to PREZENTACE pochybnych produktu ala ubnt!
0 x

lwq
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 15 years ago

Tak me napada, mel by nekdo techniku a hlavne cas proverit situaci miniPCI karty versus 10/5MHz kanal ? Jak se to chova ?

A dalsi vec - dle VO je definovan 20MHz kanal pouze, ne ?

Kapku OT: ale prislo mi blbe zakladat vlastni vlakno - jde napriklad s kombinaci The Dude a nove MK karty typue R52Hn ( s AR9920 ) "videt" v eteru i ruseni od Canopek ci jine, ktere sken bezne neuvidi ? Diky.
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

OndrejSkipala

Když se podíváte na masku vysílání, tak je scela evidentní že musí překročit šířku pásma a jak už tu někdo psal že při 40MHz kanále to mělo 50MHz... fakt k smíchu protože to je jasný že to překročí ovšem schválně kolik to mělo výkonu na těch krajích? Na to už nikdo nekoukal co. Je běžný že všechny pojítka lezou z masky ven ovšem nelezou tam ani náhodou v plnym výkonu ale spíš v sakra malim výkonu.

Na ty RF masce s 20MHz kanálem bylo cca -20dB 10MHz od středu kanálu, -30dB 20MHz od středu kanálu a -40dB 30MHz od středu kanálu.

Je mi z toho na blití a špatně z lidí co žerou školení jako posvátnou věc.

Tak to asi málokdo. Pravdou ale je, že jsem na kvalitní literaturu k bezdrátovým sítím, rozuměj pro naše účely wifistů, ještě nenarazil. Na fórech ti kdekdo plácá naprosté nesmysly a dělá chytrýho jak rádio. Mikrotik taky zrovna bezdráty nemá dobře zdokumentované (narozdíl od dobrého manuálu k celému RouterOS). Takže kde sehnat kvalitní a relevantní informace?

A ještě přidám možná hloupý dotaz, když už se bavíme o těch maskách. Noise Floor v RouterOS je úroveň tepelného/průmyslového šumu, že? Tzn. pokud mám spoj řekněme na 5600MHz a konkurence jede třeba dva kilometry vedle na stejné frekvenci (slyším vysílač dejme tomu na -75dB z obou stran) a valí tam nějakou linku naplno, tak se to do Noise Floor neprojeví. Pravda? No a když postavím ten spoj řekněme na kilometr s použitím 24dBi antén (síla signálu dejme tomu -58dB) a začnu tam tlačit data, tak mám odstup od jejich (konkurenčního) signálu 17dB. Podle grafů co jsem někde vyštrachal k 802.11a by to mělo při 54Mbit od SNR 15dB chodit skoro na plný výkon. Otázkou tedy k čemu se vztahuje to SNR. Co je ten noise? Je to ten průmyslovej, nebo je to i ten "wifi noise"? Bude ten link fungovat na plný výkon, nebo je to naprostá kravovina?

Čímž tedy narážím i na tu masku. Když budu mít dva spoje na jednom místě (řekněme retranslace pouze), jeden bude mít nastaveno 5600MHz a druhej 5620MHz, čili by se tam měly překrýt ty masky (jistě, jen částečně, ale přece jen), tak se ty spoje budou mezi sebou mlátit? Nebo tam bude těch dostacujících 15dB SNR a pojede to v pohodě? BTW pokud je tam použito OFDM, tak v něm je spousta podkanálů, kterýma se to tlačí. Teoreticky když se masky překrývají (příliš), tak by se mělo rušit jen několik těch subcarrierů a zbytek by měl projít bez problémů. Nebo musí chodit všechny subcarriery spolehlivě?
0 x

OndrejSkipala

okoun píše:já si myslím že karta se musí chovat jinak při 10 a 20 MHz, protože kdyby to tak nebylo tak by se vůbec neměnila citlivost a ta se mění

Jak to poznáš, že má větší citlivost? Spojí se třeba s 54Mbit na -78dB nebo jak?
0 x

okoun

tak si to zkus prostě to tak je
0 x