Když se podíváte na masku vysílání, tak je scela evidentní že musí překročit šířku pásma a jak už tu někdo psal že při 40MHz kanále to mělo 50MHz... fakt k smíchu protože to je jasný že to překročí ovšem schválně kolik to mělo výkonu na těch krajích? Na to už nikdo nekoukal co. Je běžný že všechny pojítka lezou z masky ven ovšem nelezou tam ani náhodou v plnym výkonu ale spíš v sakra malim výkonu.
Na ty RF masce s 20MHz kanálem bylo cca -20dB 10MHz od středu kanálu, -30dB 20MHz od středu kanálu a -40dB 30MHz od středu kanálu.
Je mi z toho na blití a špatně z lidí co žerou školení jako posvátnou věc.
Tak to asi málokdo. Pravdou ale je, že jsem na kvalitní literaturu k bezdrátovým sítím, rozuměj pro naše účely wifistů, ještě nenarazil. Na fórech ti kdekdo plácá naprosté nesmysly a dělá chytrýho jak rádio. Mikrotik taky zrovna bezdráty nemá dobře zdokumentované (narozdíl od dobrého manuálu k celému RouterOS). Takže kde sehnat kvalitní a relevantní informace?
A ještě přidám možná hloupý dotaz, když už se bavíme o těch maskách. Noise Floor v RouterOS je úroveň tepelného/průmyslového šumu, že? Tzn. pokud mám spoj řekněme na 5600MHz a konkurence jede třeba dva kilometry vedle na stejné frekvenci (slyším vysílač dejme tomu na -75dB z obou stran) a valí tam nějakou linku naplno, tak se to do Noise Floor neprojeví. Pravda? No a když postavím ten spoj řekněme na kilometr s použitím 24dBi antén (síla signálu dejme tomu -58dB) a začnu tam tlačit data, tak mám odstup od jejich (konkurenčního) signálu 17dB. Podle grafů co jsem někde vyštrachal k 802.11a by to mělo při 54Mbit od SNR 15dB chodit skoro na plný výkon. Otázkou tedy k čemu se vztahuje to SNR. Co je ten noise? Je to ten průmyslovej, nebo je to i ten "wifi noise"? Bude ten link fungovat na plný výkon, nebo je to naprostá kravovina?
Čímž tedy narážím i na tu masku. Když budu mít dva spoje na jednom místě (řekněme retranslace pouze), jeden bude mít nastaveno 5600MHz a druhej 5620MHz, čili by se tam měly překrýt ty masky (jistě, jen částečně, ale přece jen), tak se ty spoje budou mezi sebou mlátit? Nebo tam bude těch dostacujících 15dB SNR a pojede to v pohodě? BTW pokud je tam použito OFDM, tak v něm je spousta podkanálů, kterýma se to tlačí. Teoreticky když se masky překrývají (příliš), tak by se mělo rušit jen několik těch subcarrierů a zbytek by měl projít bez problémů. Nebo musí chodit všechny subcarriery spolehlivě?