Dobrý den,
předem se omlouvám asi jsem trochu lama.
Koupil jsem si z druhe ruky 751U vyresetoval ho do továrního nastavení. Následně provedl aktualizace firmwaru i packages na poslední verzi 6.42
Už jsem někde našel že s verzí 6.41 se již nenastavuje masterport (https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=128915). Což mi celkem nevadí.
Můj problém ale je že krom wan, bac rád ostatní interface oddělil a vyjmul z bridge případně switch.
Ve winboxu je (eth2-eth5) z bridge odstraním. Dokonce odstraním i samotný bridge.
Ovšem jsou stále ve switch1 a já nevím jak je dát pryč.
Jde o tom, že jakmile chci třeba na eth2 dát dhcp a na eth3 jiné dhcp tak na eth3 mi to stále píše že to nejde pustit na slave interface.
Snad je to srozumitelné. Předem díky za pomoc.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Odstranění interface ze switche / bridge
Odstranění interface ze switche / bridge
Naposledy upravil(a) martimb dne 31 May 2018 12:35, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jakmile je interface v bridgi, dále se s ním nepracuje.
DHCP se musí nastavit na ten bridge a logicky by tam měl být jen jeden DHCP server.
DHCP se musí nastavit na ten bridge a logicky by tam měl být jen jeden DHCP server.
0 x
mirek.k píše:Jakmile je interface v bridgi, dále se s ním nepracuje.
Ale já to chci právě vyhodit abych třeba na eth4 mohl mít jeden dhcp a na eth5 jiný potažmo jiný pool.
0 x
To, že jsou připravené ve Switchi nevadí.
Vypadá to, že je tam stále někde zapomenutý MasterPort.
Vypadá to, že je tam stále někde zapomenutý MasterPort.
0 x
Jestli myslíš menu Switch a záložku Port, tak tam to je naprosto vždy. Je to totiž v rámci jednoho switch čipu.
Vyhození z bridge (nebo nepoužití master-port) udělá z toho portu port samostatný.
Vyhození z bridge (nebo nepoužití master-port) udělá z toho portu port samostatný.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Jestli myslíš menu Switch a záložku Port, tak tam to je naprosto vždy. Je to totiž v rámci jednoho switch čipu.
Ehm, zkuste nejdriv updatovat package. Pripadne cist me zadani
"jsem někde našel že s verzí 6.41 se již nenastavuje masterport. Což mi celkem nevadí."
0 x
ve v6.42 žádný master port není. Nečum na položku se switchem. To je jenom informační. Aktuálně se poslouchá pouze /bridge port takže jakmile odebereš interface z "/bridge port", stane se z něj samostatnej port. Pokud i potom dhcp hlásí chybu tak máš něco blbě.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Nemohl být reset konfigurace udělán s ponecháním uživatelského nastavení?
Tam pak mohlo něco zůstat.
0 x
Tak si trhni nohou. Asi není problém si tu závorku odmyslet, protože patří ke starší verzi, ne? Ač si to asi nemyslíš, tak se svět netočí jen okolo tebe a radu si může přečíst i někdo jiný. Např. uživatel s 6.40.8, tedy bugfix verzí, na které není nic špatného ...
martimb píše:ludvik píše:Jestli myslíš menu Switch a záložku Port, tak tam to je naprosto vždy. Je to totiž v rámci jednoho switch čipu.
Ehm, zkuste nejdriv updatovat package. Pripadne cist me zadani
"jsem někde našel že s verzí 6.41 se již nenastavuje masterport. Což mi celkem nevadí."
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
mirek.k píše:Nemohl být reset konfigurace udělán s ponecháním uživatelského nastavení?
Nemyslím si. Konfigurace se tvářila jako výchozí. A po prvním přihlášení ve winboxu se ukázal průvodce.
0 x