❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Odstranění interface ze switche / bridge

Návody a problémy s konfigurací.
martimb

Odstranění interface ze switche / bridge

Příspěvekod martimb » 7 years ago

Dobrý den,
předem se omlouvám asi jsem trochu lama.

Koupil jsem si z druhe ruky 751U vyresetoval ho do továrního nastavení. Následně provedl aktualizace firmwaru i packages na poslední verzi 6.42
Už jsem někde našel že s verzí 6.41 se již nenastavuje masterport (https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=128915). Což mi celkem nevadí.
Můj problém ale je že krom wan, bac rád ostatní interface oddělil a vyjmul z bridge případně switch.

Ve winboxu je (eth2-eth5) z bridge odstraním. Dokonce odstraním i samotný bridge.
Ovšem jsou stále ve switch1 a já nevím jak je dát pryč.

Jde o tom, že jakmile chci třeba na eth2 dát dhcp a na eth3 jiné dhcp tak na eth3 mi to stále píše že to nejde pustit na slave interface.

Snad je to srozumitelné. Předem díky za pomoc.
Naposledy upravil(a) martimb dne 31 May 2018 12:35, celkem upraveno 1 x.
0 x

mirek.k

Příspěvekod mirek.k » 7 years ago

Jakmile je interface v bridgi, dále se s ním nepracuje.
DHCP se musí nastavit na ten bridge a logicky by tam měl být jen jeden DHCP server.
0 x

martimb

mirek.k píše:Jakmile je interface v bridgi, dále se s ním nepracuje.
DHCP se musí nastavit na ten bridge a logicky by tam měl být jen jeden DHCP server.

Ale já to chci právě vyhodit abych třeba na eth4 mohl mít jeden dhcp a na eth5 jiný potažmo jiný pool.
0 x

mirek.k

To, že jsou připravené ve Switchi nevadí.
Vypadá to, že je tam stále někde zapomenutý MasterPort.
mp.png
mp.png (74.46 KiB) Zobrazeno 1624 x
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Jestli myslíš menu Switch a záložku Port, tak tam to je naprosto vždy. Je to totiž v rámci jednoho switch čipu.

Vyhození z bridge (nebo nepoužití master-port) udělá z toho portu port samostatný.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

martimb

ludvik píše:Jestli myslíš menu Switch a záložku Port, tak tam to je naprosto vždy. Je to totiž v rámci jednoho switch čipu.

Vyhození z bridge (nebo nepoužití master-port) udělá z toho portu port samostatný.

Ehm, zkuste nejdriv updatovat package. Pripadne cist me zadani

"jsem někde našel že s verzí 6.41 se již nenastavuje masterport. Což mi celkem nevadí."
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 7 years ago

ve v6.42 žádný master port není. Nečum na položku se switchem. To je jenom informační. Aktuálně se poslouchá pouze /bridge port takže jakmile odebereš interface z "/bridge port", stane se z něj samostatnej port. Pokud i potom dhcp hlásí chybu tak máš něco blbě.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

mirek.k

Nemohl být reset konfigurace udělán s ponecháním uživatelského nastavení?
Tam pak mohlo něco zůstat.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 7 years ago

Tak si trhni nohou. Asi není problém si tu závorku odmyslet, protože patří ke starší verzi, ne? Ač si to asi nemyslíš, tak se svět netočí jen okolo tebe a radu si může přečíst i někdo jiný. Např. uživatel s 6.40.8, tedy bugfix verzí, na které není nic špatného ...
martimb píše:
ludvik píše:Jestli myslíš menu Switch a záložku Port, tak tam to je naprosto vždy. Je to totiž v rámci jednoho switch čipu.

Ehm, zkuste nejdriv updatovat package. Pripadne cist me zadani

"jsem někde našel že s verzí 6.41 se již nenastavuje masterport. Což mi celkem nevadí."
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

martimb

mirek.k píše:Nemohl být reset konfigurace udělán s ponecháním uživatelského nastavení?
Tam pak mohlo něco zůstat.

Nemyslím si. Konfigurace se tvářila jako výchozí. A po prvním přihlášení ve winboxu se ukázal průvodce.
0 x