❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Co vše potřebuji k podnikání jako ISP

Právní problematika, závazná legislativa, provozní a lokalizační údaje, atd.
David2006

Re: Co vše potřebuji k podnikání jako ISP

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Rouchi v pohodě - členská schůze ( obdoba to valné hromady kterou mají např. a.s.ka nikoliv sdružení) může rozdělit majetek. Ber menší sdružení kolem 500lidí. Přijde tam tak 10-40lidí a rozhodnou
o něčem. Já protože mě sdružení zajímá jen internetem ( ale vědom si svých práv) si přečtu pozvánku kde, když ji dobře napíšeš, se bude jednat o rozpuštění sdružení. Řeknu si, co bych tam chodil kluci to jistě vypořádají dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a jen se pak kouknu na zápis a budu čekat kolik mě má "investice" v podobě členských příspěvků vynese NEB v zákoně není nic o tom že mi nějaká členská schůze může upřít jednotný podíl z takto rozpuštěného sdružení. Prostě v zákoně není pamatováno na to kolik který Jarda do toho dal hodin nebo nervů. Prostě dle mě aby se to nedalo napadnout musí být rovné vypořádání se všemi členy a to samosebou za předpokladu že nepodhodnotíte majetek sdružení. A to že bych následně dal podnět k prošetření pokud bych nabyl dojmu že se s majetkem sdružení ve kterém mám defacto svoje "akcie" :) jednalo v rozporu s mými zájmy je přeci nasnadě. V našem prostředí si dost dobře nedovedu představit že by někdo hrál rovinu a majetek by se pokusil rozpustit ku prospěchu všech členů jak zajisté má asi většina sdružení ve stanovách a ne do své či spřátelené kapsy (jak jsem psal dát to veřejně dopředu cve známost,pak "tendr" ať už na síť jako celek nebo majetek ). Dle mě tedy platí že si se sdružením statutár může dělat defacto co chce, ale jak se to jednomu členu sdružení znelíbí má určité možnosti jak toto napadnout.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 14 years ago

To Reset:
No vidim, že se potýkáte s tim samým co my... prostě lidi to u nás neberou jako něco navíc, ale sou schopný nás i buzerovat a vysírat, že si platí nějaké služby a ty služby chtějí aby jim náležitě chodili, a buzerujou když jim to míšto 5mb(uvedena agr. 1/5) jde 3,5 a podobně nebo volaj a rozhovou probíhá asi takhle:
on: jde pomalu stahován
já: a odkud to stahujete?
on:z ulož.to
já: platíte si premium tarif?
on: ne co to je?
já: a přečetli jste si podmínky ulož.to jak to mají s omezením rychlostí atd ?
on: ne.
já:tak si to přečtěte omezuje vas uloz.to naschledanou
Naposledy upravil(a) rouchi dne 24 Nov 2012 07:53, celkem upraveno 1 x.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

rouchi
Kontaktovat uživatele:

to David2006:
no členské příspěvky se ale platí na chod a fungování sdružení a ne jako akciový podíl firmy
Naposledy upravil(a) rouchi dne 24 Nov 2012 07:52, celkem upraveno 1 x.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Rouchi:
Dobrou prasárnu jsi si s prominutím namyslel. To je tunel jako pra*e a pokud se bude finančáku jen trochu chtít tak Tě sežere jak malinu (to nemluvím o nasraných lidech ve sdružení a případných žalobách) . Jednoduše řečeno prostě účetně nemůžeš provozovat přípojky na cizí infrastruktuře jako by nic a mít z toho vejvar pro s.r.o.čko které shrabuje všechen zisk, kapíto ?:)) A platit jakoby naoko sdružení nějakou částku za pronájem té infrastruktury se ti asi neopltí, protože aby byla reálná (nikoliv jen naoko za pusu či ještě míň ) se Ti asi neoplatí protože tam tratíš že si neodečteš DPHčko... .

Prostě buďto lidi vyplať rovným dílem jak máš a nebo si to teda tuneluj a vymýšlej kravinky jak je libo.. .
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

nájem si do nákladů normálně dáš (daň neplatíš, ale náklad máš....)
Naposledy upravil(a) rouchi dne 24 Nov 2012 07:52, celkem upraveno 1 x.
0 x
Jakub Havlíček

tuxmartin

Příspěvekod tuxmartin » 13 years ago

Takze jestli to spravne chapu, tak k podnikani jako ISP na 2,4GHz, 5GHz a 10GHz potrebuji:

• Nejdriv si poridim ZL. Staci volna zivnost asi 56) Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály.
  • Na webu CTU vyplnim formular
Da se pouzit volna zivnost? A ktera?

Je pravda, ze nestaci ZL?
§ 3 odst. 3, písm. i) zák. č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání

Jako ISP budu mit zodpovednost za chovani uzivatelu (napr. P2P). Staci nasadit netflow?
0 x

Newkangaroo

Příspěvekod Newkangaroo » 11 years ago

Ahojte, řešíte tu členské příspěvky u občanský sdružení. Já jsem 3 roky dělal hospodáře por jednu NNO a s účtováním členských příspěvků byly problémy. Každý platil jiné, dle aktivity a docházky do kroužku, což se potom daňovému poradci vůůůůůbec nelíbilo. Nakonec jsem dokonce příspěvky oficiálně pro účetnictví úplně zrušili.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

proc by nebylo mozny platit ruzne clensky prispevky ? to je vec sdruzeni , ne ? nikde nemas psano, ze to neni mozny
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Protože to naplňuje skutkovou podstatu podnikání což sdružení dle zákona nesmí (problém jak s berňákem na DPH tak s příslušným ministerstvem kde jste registrovaní) - nikdo by zahrádkářům neupíral že mají členské 50Kč důchodci, 100Kč 18-60let a 20Kč do 18ti let. Ale pokud máš pro členy za 1Kg jahod 100Kč měsíčně a za 3.5kg 300Kč tak je to skryté podnikání kdy se výše příspěvku odvíjí od odebraného množství (jahod/Mbs). Spolu s tím že Ti (věřím) lidé na min. 1/3 bankovních výpisů udávají "platba za internet" (nikoliv "členský příspěvek") je to dostatečný spolu důkaz (prostě sami členové tím vyjadřují platbu za odebrané služby, nikoliv členský příspěvek) a to že to zatím berňák dlouhodobě neřeší je jen jeho liknavost. Samosebou pak se můžeš odvolávat potažmo skončit u soudu který to posoudí dle svého.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 11 years ago

a jsme tu znovu u toho ,
kdyz ti tam nekdo posle platbu s textem : pro Alkaidu , znamena , ze te hned zastreli, protoze jsi terorista ?

kdyz jsi clenem nejakeho radoby politickeho spolku, mas taky ruzne clenske prispevky , ... ze by taky podnikani ?
cleni plati prispevky , at ruzne nebo stejne , internet dostavani "zdarma" v ramci clenstvi a to do kapacity kolik si clen rekne , ... kdyz to odsouhlasi VH

je to hoodne na hrane , ale ....
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

reset píše:kdyz ti tam nekdo posle platbu s textem : pro Alkaidu , znamena , ze te hned zastreli, protoze jsi terorista ?

díky NSA by jsi mohl být za něj označen označen.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 11 years ago

reset píše:a jsme tu znovu u toho ,
kdyz ti tam nekdo posle platbu s textem : pro Alkaidu , znamena , ze te hned zastreli, protoze jsi terorista ?

mixujete jabka s hruskama. vy(nemyslim konkretne tebe, ale OS) delate neco co se normalne daní a provozuje se to jako podnikání, ale nabalili jste k tomu ruzne jine aktivity a nazvali to SDRUŽENÍM. VAŠÍM problémem je, že drtivá většina dnešních členů OS nemá zájem o experimenty s anténami, budování rozvaděčů, testování služeb… chtějí být na fb a youtube, chtějí stahovat z ulozto, …, nejlépe garantovanou službou a to že jsou ve vašem OS je dáno tím, že "poskytujete (většinou) nejlevnější internet" v okolí(minimálně o 21% = DPH) tak na doporučení souseda se nechají vámi připojit a očekávají stejné služby jako od ISP. Už z této skutečnosti je vidět, jak mizivej rozdíl je mezi ISP a dnešním OS…
No a pak se nesmíte divit, že když do toho někdo začně šťárat, že neplatíte DPH, že nedaníte členské příspěvky(které se nápadně podobají tarifům u komerčních ISP) tak poukáže i na skutečnost, že lidé to považují za platbu za internet nikoliv za členství ve spolku nadšenců, tím co uvádějí do zprávy při převodu.

Pro odlehčení: skoro mi to připomíná rozdíl mezi komerční a veřejnoprávní TV: http://www.youtube.com/watch?v=Zu11Jlph2J8
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

jirk

Příspěvekod jirk » 11 years ago

Zdravím

Je někde v zákoně napsáno, že musí být s klientem sepsána smlouva o poskytování internetu písemně, nebo můžu být smlouva uzavřena i ústní dohodou. Děkuji za odpověď.
0 x

Robotvor
antispam: Ano

Příspěvekod Robotvor » 11 years ago

jirk píše:Zdravím

Je někde v zákoně napsáno, že musí být s klientem sepsána smlouva o poskytování internetu písemně, nebo můžu být smlouva uzavřena i ústní dohodou. Děkuji za odpověď.

Poskytovat někomu služby bez smlouvy to chce značnou dávku odvahy. Bez papíru ani ťuk i kdyby nevím co bylo....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

máš snad smlouvu na používání twist, go, oskarty? nemáš, stejně tak fungujeme i my. Ještě se srát se smlouvama atd.. Máme jenom Všeobecný podmínky který platí pro využívání naší přípojky. Pokud se to zákazníkovy nelíbí, může jít, vo vopruzy nemáme zájem. Pokud nezaplatí, nemá net. Co je na tom špatnýho? Kouknu že nemá poslední měsíc zaplacenej, stop net a stránka neplatiče a čau. To že nějakej hajzl sem tam nevrátí jednotku se stává i na smlouvy ale i tak se nebudu stresovat o 1200,- Kč s DPH a ještě když jde o jednoho ze sta.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků