Tar píše:V tom videu kde startovalo letadlo z plachty kterou tahlo auto (jelo neco pres 20 mph tedy asi 40 km/h) evidentne nebyla splnena podminka ze pas se muze pohybovat jakoukoli rychlosti
Tak mi to nedalo a schválně jsem si to letadlo našel. N110MJ je registrováno jako Rans S-5(není to ultralight, ale male letadlo).
Tady je k němu celkem pěkná specifikace. Podle vzorce pro aerodynamickou vztlakovou sílu jsem spočetl, že
plně naložený Rans S-5 potřebuje k tomu aby se odlepil od země přesně 40Km/h!(dokonce ani o kilometr míň nebo víc, klidně si to můžete spočítat)
Tar píše: protoze pak by sila vyvolana trenim od kol (valivy odpor, treni v loziscich, proste vsechno dohromady) vyrovnala tah motoru a letadlo by zustalo stat. Je to ostatne vydet i na tom videu kde jede auticko po pasu a je porad na stejnem miste. Veskery vykon z motoru je spotrebovan na treni od kol - to stejny je u letadla
Máte asi na mysli to jak Adam tahá to autíčko na pásu a že je jasně z videa vidět, že k tomu potřebuje mnohem větší sílu než kdyby ho do stejné rychlosti uváděl na normálním povrchu. Čirou náhodou takové věci jako tření ložisek a valivé odpory počítat umím a specifikaci k letadlu také mám, takže pokud chcete zítra to klidně můžu spočítat.