❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Opasani na komin, montaz stozaru

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Majklik

Re: Opasani na komin, montaz stozaru

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Majklik píše:[Vždy odpovídáš za svoji činnost. Ze zákona ji provádíš a máš všechny potřevné odorné znalosti k tomu, aby si ji mohl dělat - či-li i posoudit, zda to spadne. Pokud ne, máš k tomu k dispozici plejádu statiků, co ti to rádi posoudí (někdy je to tak vysloveně požadováno, viz komín, jindy je to na tvém úsudku). Jsi právně z obliga pouze v případ,ě že i při vynaložení patřičné odbornosti nešel zjistit chystající se průser. I když budež dělat dle projektu někoho jiného, tka jako montážní firma, když v tom uvidíš problém (neboť platí to, že máš mít dnaou odbornou způsobilost), to půjde za tebou, pokud to nestopneš a nepostupuješ dle bodu b) nahoře.

Respektive se to trochu komplikuje na stavu věci dané situac,e když to zjendoduším:
a) přijdu ke štítové zdi, okometricky odhadnu, že nespadne, dám anténu, pak přijde statik, řekne, že je to OK, pak štít spadne - jsem v podstatě z obliga.
b) přijdu ke komínu, okometricky odhadnu, že nespadne, dám anténu, pak přijde revize, kde se řekne, že je to OK, pak komín spadne - jsem v rejži stále, nedodržel jsem požadavek právního předpisu přesně stanoveného postupu, půjde už jen o to, jak moc a jak hodně pomezaných hlav jsem tím komínem rozmáznul. :-)
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 12 years ago

Muj dotaz byl podel mne doecla nevinej, ale diky,
dozvedel sem se spoustu veci okolo.
S tim statikem to je dulezite, to musim zaridit.
Hlavne ze je moznost na komin neco dat,
Barak nema stozar totiz.

Majklik píše:
Majklik píše:[Vždy odpovídáš za svoji činnost. Ze zákona ji provádíš a máš všechny potřevné odorné znalosti k tomu, aby si ji mohl dělat - či-li i posoudit, zda to spadne. Pokud ne, máš k tomu k dispozici plejádu statiků, co ti to rádi posoudí (někdy je to tak vysloveně požadováno, viz komín, jindy je to na tvém úsudku). Jsi právně z obliga pouze v případ,ě že i při vynaložení patřičné odbornosti nešel zjistit chystající se průser. I když budež dělat dle projektu někoho jiného, tka jako montážní firma, když v tom uvidíš problém (neboť platí to, že máš mít dnaou odbornou způsobilost), to půjde za tebou, pokud to nestopneš a nepostupuješ dle bodu b) nahoře.

Respektive se to trochu komplikuje na stavu věci dané situac,e když to zjendoduším:
a) přijdu ke štítové zdi, okometricky odhadnu, že nespadne, dám anténu, pak přijde statik, řekne, že je to OK, pak štít spadne - jsem v podstatě z obliga.
b) přijdu ke komínu, okometricky odhadnu, že nespadne, dám anténu, pak přijde revize, kde se řekne, že je to OK, pak komín spadne - jsem v rejži stále, nedodržel jsem požadavek právního předpisu přesně stanoveného postupu, půjde už jen o to, jak moc a jak hodně pomezaných hlav jsem tím komínem rozmáznul. :-)
0 x

Kaja

Příspěvekod Kaja » 12 years ago

Ve vlaknu MORDOR je fotka patrici tak trochu i sem.
Takhle to dopada kdyz se sere na normy a jeste nepremejsli selskym rozumem.
http://zpravy.idnes.cz/foto.aspx?r=doma ... WA0001.jpg

K.
0 x

Ladik
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

JJ proto to na kominy nedavam a kotvim na pude.
Zadne kominy, mimo ty velke nemivaji armatury a toto lezelo pouze na lepidle fakt kouzelnik.
Urrcite ma majitel radost bych toho IPSka hnal.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

jo jo, do komina fakt ne .. budto to musi byt komin jako prase .. nebo radsi stozar bokem
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 12 years ago

Jo jo, uz jsme take prehodnotil zamer, a pujdu stozarem na stitovou zed.
Na komin prdim.

Kaja píše:Ve vlaknu MORDOR je fotka patrici tak trochu i sem.

K.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 12 years ago

Akorat si dej bacha, stitovky byvaji casto pouze 150mm a jenom casti 30cm (a nemivaji vubec nahore venec, ktery by to svazal), proto to davam na pudu a je klid, pokud by to spadlo i tam je take strecha pryc :-)
0 x

martynek

Příspěvekod martynek » 12 years ago

Kaja píše:Ve vlaknu MORDOR je fotka patrici tak trochu i sem.

K.

to se mě zdá nebo je tam utp bastl spojka v pet lahvi :o
0 x

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 12 years ago

Majklik píše:Takže výše napsané už neplatí. Od roku 2010 tu máme novou ČSN 734201 - komíny a kouřovody.

Add vrtání do jednovrstvy - stále platí, že musí zůstat 10 cm nenarušené vrstvy. U systémových skládaček platí to, co předepisuje výrobce.
Add anténa - nová norma už moc běžně s anténou nepočítá...

6.5 Komínový plášť
6.5.3 Na komíny a jejich příslušenství (lávky, žebříky, stupadla) není dovoleno připeňovat jakákoliv přídavná zařízení, která nepatří k příslušenství komína nebo která ovlivňují konstrukční stabilitu, funkčnost spalinové cesty nebo možnost bezpečného vyčištění průduchu, vyjma jímacího zařízení hromosvodu.
POZNÁMKA Je-li v technicky odůvodnitelných případech nutné na komínové těleso upevnit napž. TV nebo rádiovou anténu, je nutné prokázat statickým výpočtem, že nedojde k narušení komína a musí být zajištěna bezpečnost při přístupu ke komínu a pro čištění komínového průduchu.

Takže otázka, zda konzole za 70 nebo 500, když k tomu máš mít statický posudek za 3 litry. :-)

A tohle všechno platí jen v případě, když se do komínu vrtá a nebo vždycky? Tedy i ty držáky na komín, který komín opásají, jsou dneska už bez statickýho posudku pasé?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Petr S.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr S. » 12 years ago

Majklik píše:
Majklik píše:Respektive se to trochu komplikuje na stavu věci dané situac,e když to zjendoduším:

Bod 2 nějak nechápu, když přijde statik a řekne že je to ok, tak jak to, že když to spadne, tak jsem nedodržel požadavek právního předpisu?
0 x
..:: DobraSit.cz ::..

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 12 years ago

pokud statik navrhne konstrukci ... spocita zatizeni a podepise se pod to, mam za to ze je to pak na hrbu statika pripadny pruser ... ale stejne bych na komin bezneho RD nic vetsiho nedaval ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Majklik

Příspěvekod Majklik » 12 years ago

Viktor Novotný píše:pokud statik navrhne konstrukci ... spocita zatizeni a podepise se pod to, mam za to ze je to pak na hrbu statika pripadny pruser ... ale stejne bych na komin bezneho RD nic vetsiho nedaval ...

Může a nemusí... Záleží na dalším. Jedna věc je, když to blbě spočítá a posouzení řeknou, že to zpackal, pak je v rejži jendoznačne. Kdo další se poveze záleží na dalších okolnostech.
Může být v rejži i ten, co to dělal/dozoroval. Protože legislativa stqanoví, že to má realizovat jen ten, kdo má k tomu patřičné vzdělání, odbornou způsobilost, atd... Takže když to pak spadne a statik se moc viditelně nesekl, tak se to celé s úspěchem hodí na realizátora, protože v klasickém stavebnictví to budou dělat doktoři z Ukrajiny, ty tam tu anténu pošleš třeba montovat automechanika s elektrikářem (či koho zaměstnáváš), že to udělal špatně.
Pokud se sekl ve výpočtu viditelně, tak to hodí na tebe na půl, protože realizátor si měl věimnout, že něco nehraje, máš na to zákonem danou povinnost upozornitt a relazaci stopnout. Realizátor se vykoroutí, pokud dokáže, že to dělal/dozoroval subjekt s požadovanou kvalifikací a s danou kvalifikací nešlo posoudit, že se chystá průser. Ale to také musíš doložit, že to dělal někdo, kdo požadovanou kvalifikaci má, jinak jsi v rejži na druhou a statik z třetiny. :-)

Petr S. píše:Bod 2 nějak nechápu, když přijde statik a řekne že je to ok, tak jak to, že když to spadne, tak jsem nedodržel požadavek právního předpisu?

Pořadí je pevně stanoveno - prvně posudek, pak realizace. Dodatečná validace je fajn, ale nedodržení prvotního postupu tím nezamázneš.

Petr S. píše:A tohle všechno platí jen v případě, když se do komínu vrtá a nebo vždycky? Tedy i ty držáky na komín, který komín opásají, jsou dneska už bez statickýho posudku pasé?

To platí bez ohledu na metodu uchycení. Neboť danou metodu by ti měl určit/schválit i ten statický posudek.
0 x