Majklik píše:[Vždy odpovídáš za svoji činnost. Ze zákona ji provádíš a máš všechny potřevné odorné znalosti k tomu, aby si ji mohl dělat - či-li i posoudit, zda to spadne. Pokud ne, máš k tomu k dispozici plejádu statiků, co ti to rádi posoudí (někdy je to tak vysloveně požadováno, viz komín, jindy je to na tvém úsudku). Jsi právně z obliga pouze v případ,ě že i při vynaložení patřičné odbornosti nešel zjistit chystající se průser. I když budež dělat dle projektu někoho jiného, tka jako montážní firma, když v tom uvidíš problém (neboť platí to, že máš mít dnaou odbornou způsobilost), to půjde za tebou, pokud to nestopneš a nepostupuješ dle bodu b) nahoře.
Respektive se to trochu komplikuje na stavu věci dané situac,e když to zjendoduším:
a) přijdu ke štítové zdi, okometricky odhadnu, že nespadne, dám anténu, pak přijde statik, řekne, že je to OK, pak štít spadne - jsem v podstatě z obliga.
b) přijdu ke komínu, okometricky odhadnu, že nespadne, dám anténu, pak přijde revize, kde se řekne, že je to OK, pak komín spadne - jsem v rejži stále, nedodržel jsem požadavek právního předpisu přesně stanoveného postupu, půjde už jen o to, jak moc a jak hodně pomezaných hlav jsem tím komínem rozmáznul.