❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Drop FTTx kábel na rozvody po obci

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
Jardax
antispam: Ano

Re: Drop FTTx kábel na rozvody po obci

Příspěvekod Jardax » 13 years ago

Kdepak GPON... zlatej GEPON :)
0 x

GNS

Příspěvekod GNS » 13 years ago

midnight_man píše:Nechcem ti kaziť tvoje radosti z GEPON technológie ale kohokoľvek sa opýtaš na 1:64 tak ti z fleku povie, že radšej nie. Koho technologiu tam ideš dať? Videl si tu technologiu niekde nasadenú pri 1:64??? Papier znesie všetko, aj na škatulke od Loca M5 je napísané 150+ MBps. Tak aby si sám so sebou nevydrbal.

aha prepocul som tu motorolu...Tak to je celkom seriozna značka..čo vyjde klientska ONU? Ale aj tak pozor na tých 1:64!!!

Nebojím sa tých 1:64, vychádza mi aj na poslednom delení na splitroch a úplne najdlhšom vlákne aj zo zvarmi ešte parádna rezerva v útlme.
A ONU tiež od Motoroly taká jednoduchá z jedným RJ-45 je približne za 100€ a ONU zo 4xRJ-45 za 200€.

A pozor, GEPON (EPON) nieje to isté ako GPON. Každé bezí na inom protokole a rýchlostiach. GPON má aj väčší "dostrel" a znesie iné útlmy.

http://access.feld.cvut.cz/view.php?cis ... 2009050002

Aj do budúcna sa bude lepšie rozširovať :wink:
http://access.feld.cvut.cz/view.php?naz ... 2011030001
Naposledy upravil(a) GNS dne 08 Jun 2012 21:16, celkem upraveno 2 x.
0 x

GNS

Jardax píše:Kdepak GPON... zlatej GEPON :)

Ja som opačného názoru :D Aj najväčší hráči na našom trhu ako T-Com a Orange sa dali na GPON, má viac výhod :wink:
0 x

Jardax

GNS píše:
Jardax píše:Kdepak GPON... zlatej GEPON :)

Ja som opačného názoru :D Aj najväčší hráči na našom trhu ako T-Com a Orange sa dali na GPON, má viac výhod :wink:

Ano? Jmenuj tri.

GEPON ma ty zasadni vyhody, ze:
- je standardizovany, tudiz interoperabilni mezi ruznymi vyrobci
- je levnejsi
- pracuje na Ethernet formatu
- switche umi kombinovat SFP moduly GBe a GEPON v jednom sasi

To ze tady v Evrope historicky vede GPON je celkem detail... ale nechci ti brat iluze ;)
0 x

GNS

GPON
- väčší preklenuteľný útlm
- väčší rozbočovací pomer
- vačšia rýchlosť
- vysoká úroveň štandardizácie (ITU-T G.984.x, FSAN..)
- výhoda že neprenáša iba Ethernet ale tzv. GEM (GPON Encapsulation Method) kde dokáže prenášať aj iné ako čisto iba Ethernet (aj ethernet prenáša). Treba si niečo naštudovať o tom.
Tu ma neprehovorí nikto, ale je to každého vec čo použije :wink:

Nejde mi o to tu rozoberať či GPON alebo (G)EPON. Lebo diskusia dopadne ako keď sa vadia či Linux či Win, či motorku 2T či 4T, alebo či vzduchovku 4,5mm alebo 5,5mm kalibru :D

Ja som zvedavý aké máte skúsenosti stýmito káblami. Vlastnosti, práca snimi.. :P :wink:
http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1826
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 13 years ago

Tearz si spomínam že mi niekto hovoril že mu GPON na samsung drop kábloch nejak blbol , ale vtedy som o takej kombinácii nerozmýšlal tak neviem povedať že prečo.

Split 1:64 je fakt veľa , do toho by som vôbec nešiel , a niejeto kvoli útlmu. Orange robí max split 1:16 a vedia prečo a nieje to tým žeby nevedeli čo s peniazmi.
0 x

GNS

Vďaka za info o tom Orange. Asi dávaju , myslím si, taký split kvoli rýchlosti. Keď jeden PON port dá 2,488 Gbit/s tak pri tom splite to vychádza každému okolo 150 Mbit/s. Dáva to zmysel keď dávaju tuším aj 100Mbit prípojku + televíziu.

Otázka je či to by to blblo len na drop kábloch od samsungu. Je niekedy poznať rôzne vlastnosti káblov, rovnakých parametrov od rôzných výrobcov? Myslím kvalita napríklad.
0 x

Jardax

Inu, papir snese vsechno, a kdyz se zakalkuluje delici pomer 1/128, co se bezne v prezentacich pouziva, tak to pak vychazi fakt vyborne:)

(Jak vetsi preklenovaci utlum a vetsi rozbocovaci pomer? To povidali chlapci z Motoroly, ze? A ze se jedna o ty same opticke prvky a tudiz je to bohapusty nesmysl se nezminili, predpokladam? :) Vzdyt tam sviti ty same lasery a beha to na stejnych modulacnich rychlostech, proboha, mysli...
Standardy samy pro sebe nejsou celkem zajimave, takze sumasumarum ani jeden dobry argument.)

GPON je odvozenina z ATM a prenasi opravdu prakticky cokoliv - ale musi to napred rozpitvat a zapouzdrit po svem ;)
Vysoka uroven standardizace? Ale nepovidej? A kterepak firmy jsou mezi sebou kompatibilni? A kterepak normy 802.3 ze to splnuje? A ze je rychlejsi... fakt?
Bylo by dobre nejdriv neco nastudovat... :D :D :D

Zacni treba s 802.ah, 802.3av, 1000Base-PX ...
To jsou standardy. To znamena, ze podle nich vyrabi hromada vyrobcu. A to znamena, ze je to ve finale vyrazne levnejsi.
Ona tady Motora tlaci sec muze, ale stejne to ve finale vyhraje GEPON ;)

No nic, to neni flame, jen kdyz na to prisla rec...
0 x

GNS

Nespomínal som že to viem z Motoroly ani z prezentácií výrobcov 8). Viem to je taká téma na flame, ale to je jedno 100 ľudí, 100 chutí a každý sa bije za svoje :wink:
A naštudované to všetko mám, dával som sem už nejaké odkazy na užitočné info.

A ohľadom štandardizácie GPON bolo zriadené konzorcium FSAN
http://www.fsan.org/ konkrétny členovia ktorí stoja za tým http://www.fsan.org/members/ 8)

Ešte ma zaujíma ku optickým káblom. Načo je vlastne dobrý gél v ktorom sú uložené vlákna v trubičkách?
0 x

Jardax

Gel je tam predevsim jako izolace proti vlhkosti, sekundarne take trochu pomaha mechanicky pri ohybech.

(k te flame - je hezke, ze si na standardizaci poridili vlastni konsorcium. Tem ostatnim holt musi stacit uznavane mezinarodni organizace... :D :D :D )
0 x

GNS

( :D :D no asi im nestačí ITU-T tak si spravili ešte svoje :D )

Je ten gél aj v drop kábloch? Viem že sú opletené kevlarom ale neviem či majú aj gél, ešte som snimi nerobil. A inak ako môže vadiť vlhkosť optickým vláknam?
0 x

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 13 years ago

Nie ten drop má iba kevlar gél tam nieje .
Inak toto mali ďalší problém práve technici od aorange , že zo začiatku používali gelove káble a akosi im ten gel začal v stupačkách stekať dole v tom lepšom prípade potrhal vlákna a tie horšie skončili plným boxom gélu.
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

Tak kompatibilita pri týchto technológiách je veeelmo biedna, až nulová. U GEPON to nehrozí..čo výrobca to svoje a poznám len 1 prípad, kde chodila OLT a ONU od roznych značiek. No ani sám výrobca o tom nevedel a isto by som s tým nešpekuloval. Je to to isté ako s WDM pri optike alebo 802.11n pri wifinách. Čo patrí k sebe, nech je pri sebe ---- kombinácie = starosti.
0 x

GNS

Presne. Zdieľam ten istý názor. Načo sa budem trápiť a znepokojovať sa či bude pasovať výrobca XY z výrobcom XX z druhého konca sveta. Štandardy samozrejme sú a malo by to, ale keď zoberiem všetko od jedného výrobcu mám pokoj.

To je tak ako keď dokúpite RAM-ku do počítača takých istých parametrov len iného výrobcu. A keď ju dáte ku inej tak sa niekedy "bijú".
0 x

Jardax

Jak myslite, chlapci... ;)

Jinak instalovat gelovy kabel vertikalne je uchylnost, toho kdo to navrhoval meli vyrazit ;)
Drop ma jen kevlar, samej kevlar a nic nez kevlar, zadnej gel.
0 x