❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Drop FTTx kábel na rozvody po obci
midnight_man píše:Nechcem ti kaziť tvoje radosti z GEPON technológie ale kohokoľvek sa opýtaš na 1:64 tak ti z fleku povie, že radšej nie. Koho technologiu tam ideš dať? Videl si tu technologiu niekde nasadenú pri 1:64??? Papier znesie všetko, aj na škatulke od Loca M5 je napísané 150+ MBps. Tak aby si sám so sebou nevydrbal.
aha prepocul som tu motorolu...Tak to je celkom seriozna značka..čo vyjde klientska ONU? Ale aj tak pozor na tých 1:64!!!
Nebojím sa tých 1:64, vychádza mi aj na poslednom delení na splitroch a úplne najdlhšom vlákne aj zo zvarmi ešte parádna rezerva v útlme.
A ONU tiež od Motoroly taká jednoduchá z jedným RJ-45 je približne za 100€ a ONU zo 4xRJ-45 za 200€.
A pozor, GEPON (EPON) nieje to isté ako GPON. Každé bezí na inom protokole a rýchlostiach. GPON má aj väčší "dostrel" a znesie iné útlmy.
http://access.feld.cvut.cz/view.php?cis ... 2009050002
Aj do budúcna sa bude lepšie rozširovať

http://access.feld.cvut.cz/view.php?naz ... 2011030001
Naposledy upravil(a) GNS dne 08 Jun 2012 21:16, celkem upraveno 2 x.
0 x
Jardax píše:Kdepak GPON... zlatej GEPON
Ja som opačného názoru

0 x
GNS píše:Jardax píše:Kdepak GPON... zlatej GEPON
Ja som opačného názoruAj najväčší hráči na našom trhu ako T-Com a Orange sa dali na GPON, má viac výhod
Ano? Jmenuj tri.
GEPON ma ty zasadni vyhody, ze:
- je standardizovany, tudiz interoperabilni mezi ruznymi vyrobci
- je levnejsi
- pracuje na Ethernet formatu
- switche umi kombinovat SFP moduly GBe a GEPON v jednom sasi
To ze tady v Evrope historicky vede GPON je celkem detail... ale nechci ti brat iluze

0 x
GPON
- väčší preklenuteľný útlm
- väčší rozbočovací pomer
- vačšia rýchlosť
- vysoká úroveň štandardizácie (ITU-T G.984.x, FSAN..)
- výhoda že neprenáša iba Ethernet ale tzv. GEM (GPON Encapsulation Method) kde dokáže prenášať aj iné ako čisto iba Ethernet (aj ethernet prenáša). Treba si niečo naštudovať o tom.
Tu ma neprehovorí nikto, ale je to každého vec čo použije
Nejde mi o to tu rozoberať či GPON alebo (G)EPON. Lebo diskusia dopadne ako keď sa vadia či Linux či Win, či motorku 2T či 4T, alebo či vzduchovku 4,5mm alebo 5,5mm kalibru
Ja som zvedavý aké máte skúsenosti stýmito káblami. Vlastnosti, práca snimi..
http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1826
- väčší preklenuteľný útlm
- väčší rozbočovací pomer
- vačšia rýchlosť
- vysoká úroveň štandardizácie (ITU-T G.984.x, FSAN..)
- výhoda že neprenáša iba Ethernet ale tzv. GEM (GPON Encapsulation Method) kde dokáže prenášať aj iné ako čisto iba Ethernet (aj ethernet prenáša). Treba si niečo naštudovať o tom.
Tu ma neprehovorí nikto, ale je to každého vec čo použije

Nejde mi o to tu rozoberať či GPON alebo (G)EPON. Lebo diskusia dopadne ako keď sa vadia či Linux či Win, či motorku 2T či 4T, alebo či vzduchovku 4,5mm alebo 5,5mm kalibru

Ja som zvedavý aké máte skúsenosti stýmito káblami. Vlastnosti, práca snimi..

http://www.ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=1826
0 x
Tearz si spomínam že mi niekto hovoril že mu GPON na samsung drop kábloch nejak blbol , ale vtedy som o takej kombinácii nerozmýšlal tak neviem povedať že prečo.
Split 1:64 je fakt veľa , do toho by som vôbec nešiel , a niejeto kvoli útlmu. Orange robí max split 1:16 a vedia prečo a nieje to tým žeby nevedeli čo s peniazmi.
Split 1:64 je fakt veľa , do toho by som vôbec nešiel , a niejeto kvoli útlmu. Orange robí max split 1:16 a vedia prečo a nieje to tým žeby nevedeli čo s peniazmi.
0 x
Vďaka za info o tom Orange. Asi dávaju , myslím si, taký split kvoli rýchlosti. Keď jeden PON port dá 2,488 Gbit/s tak pri tom splite to vychádza každému okolo 150 Mbit/s. Dáva to zmysel keď dávaju tuším aj 100Mbit prípojku + televíziu.
Otázka je či to by to blblo len na drop kábloch od samsungu. Je niekedy poznať rôzne vlastnosti káblov, rovnakých parametrov od rôzných výrobcov? Myslím kvalita napríklad.
Otázka je či to by to blblo len na drop kábloch od samsungu. Je niekedy poznať rôzne vlastnosti káblov, rovnakých parametrov od rôzných výrobcov? Myslím kvalita napríklad.
0 x
Inu, papir snese vsechno, a kdyz se zakalkuluje delici pomer 1/128, co se bezne v prezentacich pouziva, tak to pak vychazi fakt vyborne:)
(Jak vetsi preklenovaci utlum a vetsi rozbocovaci pomer? To povidali chlapci z Motoroly, ze? A ze se jedna o ty same opticke prvky a tudiz je to bohapusty nesmysl se nezminili, predpokladam?
Vzdyt tam sviti ty same lasery a beha to na stejnych modulacnich rychlostech, proboha, mysli...
Standardy samy pro sebe nejsou celkem zajimave, takze sumasumarum ani jeden dobry argument.)
GPON je odvozenina z ATM a prenasi opravdu prakticky cokoliv - ale musi to napred rozpitvat a zapouzdrit po svem
Vysoka uroven standardizace? Ale nepovidej? A kterepak firmy jsou mezi sebou kompatibilni? A kterepak normy 802.3 ze to splnuje? A ze je rychlejsi... fakt?
Bylo by dobre nejdriv neco nastudovat...

Zacni treba s 802.ah, 802.3av, 1000Base-PX ...
To jsou standardy. To znamena, ze podle nich vyrabi hromada vyrobcu. A to znamena, ze je to ve finale vyrazne levnejsi.
Ona tady Motora tlaci sec muze, ale stejne to ve finale vyhraje GEPON
No nic, to neni flame, jen kdyz na to prisla rec...
(Jak vetsi preklenovaci utlum a vetsi rozbocovaci pomer? To povidali chlapci z Motoroly, ze? A ze se jedna o ty same opticke prvky a tudiz je to bohapusty nesmysl se nezminili, predpokladam?

Standardy samy pro sebe nejsou celkem zajimave, takze sumasumarum ani jeden dobry argument.)
GPON je odvozenina z ATM a prenasi opravdu prakticky cokoliv - ale musi to napred rozpitvat a zapouzdrit po svem

Vysoka uroven standardizace? Ale nepovidej? A kterepak firmy jsou mezi sebou kompatibilni? A kterepak normy 802.3 ze to splnuje? A ze je rychlejsi... fakt?
Bylo by dobre nejdriv neco nastudovat...

Zacni treba s 802.ah, 802.3av, 1000Base-PX ...
To jsou standardy. To znamena, ze podle nich vyrabi hromada vyrobcu. A to znamena, ze je to ve finale vyrazne levnejsi.
Ona tady Motora tlaci sec muze, ale stejne to ve finale vyhraje GEPON

No nic, to neni flame, jen kdyz na to prisla rec...
0 x
Nespomínal som že to viem z Motoroly ani z prezentácií výrobcov
. Viem to je taká téma na flame, ale to je jedno 100 ľudí, 100 chutí a každý sa bije za svoje 
A naštudované to všetko mám, dával som sem už nejaké odkazy na užitočné info.
A ohľadom štandardizácie GPON bolo zriadené konzorcium FSAN
http://www.fsan.org/ konkrétny členovia ktorí stoja za tým http://www.fsan.org/members/
Ešte ma zaujíma ku optickým káblom. Načo je vlastne dobrý gél v ktorom sú uložené vlákna v trubičkách?

A naštudované to všetko mám, dával som sem už nejaké odkazy na užitočné info.
A ohľadom štandardizácie GPON bolo zriadené konzorcium FSAN
http://www.fsan.org/ konkrétny členovia ktorí stoja za tým http://www.fsan.org/members/

Ešte ma zaujíma ku optickým káblom. Načo je vlastne dobrý gél v ktorom sú uložené vlákna v trubičkách?
0 x
Gel je tam predevsim jako izolace proti vlhkosti, sekundarne take trochu pomaha mechanicky pri ohybech.
(k te flame - je hezke, ze si na standardizaci poridili vlastni konsorcium. Tem ostatnim holt musi stacit uznavane mezinarodni organizace...
)
(k te flame - je hezke, ze si na standardizaci poridili vlastni konsorcium. Tem ostatnim holt musi stacit uznavane mezinarodni organizace...

0 x
(
no asi im nestačí ITU-T tak si spravili ešte svoje
)
Je ten gél aj v drop kábloch? Viem že sú opletené kevlarom ale neviem či majú aj gél, ešte som snimi nerobil. A inak ako môže vadiť vlhkosť optickým vláknam?

Je ten gél aj v drop kábloch? Viem že sú opletené kevlarom ale neviem či majú aj gél, ešte som snimi nerobil. A inak ako môže vadiť vlhkosť optickým vláknam?
0 x
Nie ten drop má iba kevlar gél tam nieje .
Inak toto mali ďalší problém práve technici od aorange , že zo začiatku používali gelove káble a akosi im ten gel začal v stupačkách stekať dole v tom lepšom prípade potrhal vlákna a tie horšie skončili plným boxom gélu.
Inak toto mali ďalší problém práve technici od aorange , že zo začiatku používali gelove káble a akosi im ten gel začal v stupačkách stekať dole v tom lepšom prípade potrhal vlákna a tie horšie skončili plným boxom gélu.
0 x
- midnight_man
Tak kompatibilita pri týchto technológiách je veeelmo biedna, až nulová. U GEPON to nehrozí..čo výrobca to svoje a poznám len 1 prípad, kde chodila OLT a ONU od roznych značiek. No ani sám výrobca o tom nevedel a isto by som s tým nešpekuloval. Je to to isté ako s WDM pri optike alebo 802.11n pri wifinách. Čo patrí k sebe, nech je pri sebe ---- kombinácie = starosti.
0 x
Presne. Zdieľam ten istý názor. Načo sa budem trápiť a znepokojovať sa či bude pasovať výrobca XY z výrobcom XX z druhého konca sveta. Štandardy samozrejme sú a malo by to, ale keď zoberiem všetko od jedného výrobcu mám pokoj.
To je tak ako keď dokúpite RAM-ku do počítača takých istých parametrov len iného výrobcu. A keď ju dáte ku inej tak sa niekedy "bijú".
To je tak ako keď dokúpite RAM-ku do počítača takých istých parametrov len iného výrobcu. A keď ju dáte ku inej tak sa niekedy "bijú".
0 x
Jak myslite, chlapci... 
Jinak instalovat gelovy kabel vertikalne je uchylnost, toho kdo to navrhoval meli vyrazit
Drop ma jen kevlar, samej kevlar a nic nez kevlar, zadnej gel.

Jinak instalovat gelovy kabel vertikalne je uchylnost, toho kdo to navrhoval meli vyrazit

Drop ma jen kevlar, samej kevlar a nic nez kevlar, zadnej gel.
0 x