Ahoj, hledám nějakou venkovní jednotku na 5GHz, která by sloužila jako záložní připojení k internetu, když drát vypadne. Zatím jsem našel tři kandidáty, dva založené na RB711:
MIKROTIK: EapBoard 18 dBi anténa + MikroTik RB711 (5GHz)
MIKROTIK: EapBoard 23 dBi anténa + MikroTik RB711 (5GHz)
a jeden na RB411:
MIKROTIK: EapBoard 18dBi anténa + MikroTik RB411 + R52 (5GHz)
a nějak se nemůžu rozhodnout. Záložní připojení poskytovatle nabízí stejně jen na pár stovek kilobitů/sekundu. Bohužel zatím nevím nic o síle signálu, pokrytí je spíše dle map na okraji. Proto by se mi líbila 23 dBi anténa, ale z RB se mi více pocitově líbí RB411. Chci se proto zeptat:
a) je nějaký výrazný rozdíl v obou modelech 411 a 711
b) zvoliloi byste raději 411 nebo 711 a proč?
Díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Venkovní jednotka založená na RB411 nebo RB711?
411 má slabší procesor oproti 711 300Mhz versus 400Mhz.
711 má v základu zabudovanou high power wirelles část. U 411 by sis musel koupit high power minipci MMCX aby jsi na tom byl stejně.
711 měly problém s tx částí. Tento problém se projevoval loni. Nové kusy už jsou v pořádku.
Jo a ještě 711 má plastový eth port. Háklivější na vylomení. Ale pokud to zavřeš do antény a už do toho nelezeš tak OK.
Pokud budeš mít slabší signál (okraj mapy pokrytí) tak bych šel do 711 s MMCX.
Pokud si do 411 koupíš obyč R52 kartu tak budeš mít konektor Ufl. Podle toho je potřeba vybírat pigtail a anténu...
711 má v základu zabudovanou high power wirelles část. U 411 by sis musel koupit high power minipci MMCX aby jsi na tom byl stejně.
711 měly problém s tx částí. Tento problém se projevoval loni. Nové kusy už jsou v pořádku.
Jo a ještě 711 má plastový eth port. Háklivější na vylomení. Ale pokud to zavřeš do antény a už do toho nelezeš tak OK.
Pokud si do 411 koupíš obyč R52 kartu tak budeš mít konektor Ufl. Podle toho je potřeba vybírat pigtail a anténu...
0 x
radekpaos píše:Ahoj, hledám nějakou venkovní jednotku na 5GHz, která by sloužila jako záložní připojení k internetu, když drát vypadne.
SXT?
Musím se ale přiznat, že jsem ještě neslyšel o tom, že by si chtěl někdo sichrovat třeba kabelovku bezdrátem. To máš net tažený zvonkovým drátem?

0 x
proč zvonkovým drátem? občas kabelovka vypadne, mám kd ispozici 5Ghz zdarma, na ssh a podobné věci (např. dovnitř sítě) to stačí.
0 x
honzam píše:411 má slabší procesor oproti 711 300Mhz versus 400Mhz.
Dík. No já bych to koupil jako celek, viz odkazy. Plastový port mne neděsí. Je nějaký rozdíl ve stabilitě?
0 x
radekpaos píše:proč zvonkovým drátem? občas kabelovka vypadne, mám kd ispozici 5Ghz zdarma, na ssh a podobné věci (např. dovnitř sítě) to stačí.
To znamená jak často, to "občas", že je potřeba to zálohovat?
Tady u nás se traduje, že připojení přes kabelovku je kvalitnější než 5GHz bezdrátem. Možná to šíří klienti konkurence, kterým to často padá a jejich ISP se v případě výpadků většinou odkazují na nepříznivé počasí atd. Ale z vlastní zkušenosti nepamatuju moc případů, kdy nám lehla nějaká přípojka vlivem počasí. To už musel být venku saigon, většinou jsou to případy námrazy a lepivý mokrý sníh.
Nemám zkušenost s žádnou kabelovkou, takže nechápu důvody, které by vedly k výpadku. Neřeknu třeba nějaké 2 hodiny pravidelné měsíční údržby, ale to by asi nemělo smysl zálohovat bezdrátem, prostě jednou měsíčně budu pít kafe o 90 minut déle

0 x
jednou, dvakrát do roka. ale v obou případech se mi to stalo v okamžiku, kdy jsem nezbytně nutně musel mít přístup zvenku do vnitřní sítě. pár výpadků k tomu jsem nezjistil, ale je to něco, co může být velmi důležité. ale je také možné, že k reálnému využití nikdy nedojde. Je to takový airbag:)
0 x
Mohl by ses nám svěřit, co bylo tak kritické a důležité, že kvůli tomu zálohuješ připojení. Nějak mě teď nenapadá žádný případ, ikdyž, mám teda vlastně taky zálohu, ale je to jen možnost ručně se připojit na druhý AP v případě nouze, abych se dostal na server k dohledu sítě. A tu jsem využil za poslední 2 roky jen jednou. Jinak už mě napadá jen vzdálené krmení rybiček přes ssh přesně na čas, nebo vzdálené pouštění slepic za svítání do výběhu - ale nechovám ani jedno 

0 x
no nejsi ani tak daleko:) jednou to bylo nutnost přístupu k datům, která jsem měl doma na NASu a druhé kontrola falešného poplachu porušení bezpečnostních zón (po prvním vykradení jsem dost paranoidní).
0 x
No, už od začátku se bojím přímo zeptat, proč jsi tak paranoidní 

0 x
SEXTANT
Eapy nebrat. Dřív nebo později se vytopí. Anteny maji slušný ale konstrukčně by to měly doladit. Třeba dirku dole nebo by tam taky mohly občas osadit to resetovací tlačítko a ne jenom tam nalepit cedulku že "tady je" a přitom ve vnitř neni.
Eapy nebrat. Dřív nebo později se vytopí. Anteny maji slušný ale konstrukčně by to měly doladit. Třeba dirku dole nebo by tam taky mohly občas osadit to resetovací tlačítko a ne jenom tam nalepit cedulku že "tady je" a přitom ve vnitř neni.
0 x
tom-tom píše:No, už od začátku se bojím přímo zeptat, proč jsi tak paranoidní
koho nevykradli, tak to asi nepochopí:)
0 x
hapi píše:SEXTANT
a něco rozumného bys mi doporučil? Rá bych se vlezl do cca 2 tisíc, zvládl to smontovat do all-in-one řešení a jen dal na stožár. Koukal jsem na ten sextant, ale ten má dosah jen 2 km. Díky.
0 x
radekpaos píše:a něco rozumného bys mi doporučil? Rá bych se vlezl do cca 2 tisíc, zvládl to smontovat do all-in-one řešení a jen dal na stožár. Koukal jsem na ten sextant, ale ten má dosah jen 2 km. Díky.
V případě P2P to dá více jak 2km. Na jakou vzdálenost to potřebuješ?
0 x