❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Zprovoznění WIFI sítě 5Ghz

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
bohy

Zprovoznění WIFI sítě 5Ghz

Příspěvekod bohy » 13 years ago

Potřebuji poradit moc se v tom nevyznám.
Chci zasíťovat notebook u souseda na vzdálenost 275 metrů.5Ghz bude myslím nejlepší.Já mám VDSL 16Mbit modem Huawei HG622u a soused už má wifirouter TP-link WR741ND na pokrytí po domě.Musím tedy koupit dvě 5Ghz zařízení "AP a Klien".
Namaloval jsem zapojení :)
1)
Může a bude to fungovat jak jsem to nakreslil ?
2)
Jaké zařízení ,výrobce mám koupit?
2x NanoStation Loco M5, anténa 2x13dBi http://wifi.aspa.cz/nanostation-loco-m5 ... n-z102297/ +levné
2x OvisLink AirLive AirMax5 http://wifi.aspa.cz/ovislink-airlive-ai ... dy-z98033/ ??
2x RouterBoard SXT 5HnD duální 16 dBi anténa MIMO http://www.mikrotik.cz/routerboard-sxt- ... d2154.html
2x EapBoard 16dBi MIMO 2x2 anténa + MikroTik RB711-5HnD http://www.mikrotik.cz/eapboard-16dbi-m ... d2688.html -cena ++kvalita ??
A nebo něco jiného ??? Potřebuji 275metrů,16Mbit žádný lagy a aby to bylo stabilní :D
3)
Abych mohl zařízení zapojit jako AccesPoint musím si kupovat nějakou licenci ? U mikrotiku jsem něco četl že licence 3 umožnuje jednoho připojeného klienta ,je to tak? A co Ubiquiti Networks ?
4)
Je opravdu nutné použít stíněný FTP kabel ,je velké riziko ? UTP mám doma zadarmo :)
5)
Na jakou vzdálenost funguje napájení po sítovém kabelu ? Já potřebuji 25 a 15 metrů.

Díky za rady,tipy a zkušenosti
Přílohy
wifi.JPG
wifi.JPG (42.03 KiB) Zobrazeno 1971 x
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 13 years ago

Kup dva nanobridge ať neprasíš okolí, stáhni výkon co to půjde a myslim, že na pohodu...
Latence na spoji nebude vyšší než jednotky ms a propustnost na tuhle vzdálenosti může být klidně 50/50Mbps.
Abych byl korektní:
1) Ano
2) NanoBridge M5 22dB
3) Neřeš
4) Kde budeš mít antény, pokud seš nejvyšší v okolí, tak ti ani stíněný kabel nepomůže. Pro dobrý pocit dáváme stíněný kabel všude, ale myslím, že se prd stane, když ho tam na tenhle spoje nedáš.
5) Máme vyzkoušené setové PoE s NB na vzdálenost 40m.
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

BTW: je tam moc NATů.
Nevim v jakém jste vztahu a jak moc mu chceš dovolit slídit po síti, ale klidně bych nechal jednotky v bridgi nebo probridgoval toho tp-linka u souseda, až bude něco pařit nebo warezit, tak se z forwardování zblázníte. Pokud budete hrát vyloženě spolu po LANu, tak bych se nebál tuhle síťku celou switchovat.
0 x

bohy

Je to zasítování rodiny takže je mě jedno co a kde bodou dělat.
Klidně nebudu dělat žádný překlad adresy koukni na nový obrázek jestli to je ok.
Říkám moc tomu nerozumím a tak mě to probridgování moc neříká ,potřebuji to vysvětlit jako pro blbce :oops:
Přílohy
wifi bez NAT.JPG
wifi bez NAT.JPG (39.49 KiB) Zobrazeno 1971 x
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Hodíš to do bridge a nastavíš mu nějakou IP, na obrázku to máš správně.
0 x

bohy

Ještě jedna otázka ,
ty NanoBridge vypadají dobře a Vyzař. úhel 8° je určitě lepší do zarušeného prostředí ,ale průměr talíře je 32,6cm a já AccesPoint budu mít na rohu na střeše paneláku a tak bych tam dal raději něco menšího mín nápadného :o .
Jako AccesPoint bych dal NanoStation Logo M5 a jako klienta NanoBridge M5 .
Chci se tedy zeptat jestli má smysl dávat za klienta NanoBridge M5 ,když AP bude NS Logo M5,bude tam nějaké zlepšení ?
Podle mě je to stejný HW jen jiná anténa ?
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

bohy píše:Podle mě je to stejný HW jen jiná anténa ?

Právě o tom je řeč jde o těch 8° :D
0 x

bohy

Příspěvekod bohy » 12 years ago

Po půl roce provozu jsem si řekl že jsem napíšu :lol: kdyby to někoho zajímalo :shock:
Nakonec jsem koupil "jen" 2x NanoStation Loco M5, anténa 2x13dBi a nemůžu si to vynachválit.
Vůbec jsem netušil po předchozích zkušenostech že net po Wifi může být tak kvalitní.
Prakticky nepoznám žádné zhoršení když jsem na PC u VDSL a nebo na PC které jede přez Wifi.
Asi je to tak dobré proto že na AP je připojen jen jeden Klient a taky že tady není takový provoz na 5Ghz.
Výkon mám nastavený na AP i Klient na minimum 4dBm
CCQ stále okolo 99
ping na Huawei je 2ms a to i při zatížení
TX/RX Rate: se pohybuje mezi 240-300 Mbps
Super jen aby to vydrželo :)
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 12 years ago

Připomněls mi moje pionýrské časy, když jsme s kolegou udělali svůj první 2.4GHz spoj na 800m a sosali si z disků mp3ky a dvdripy :)
Samozřejmě, že wifi může být i kvalitní. Nám se po dvou letech vracejí zpátky klienti, co utekli na tehdy spuštěný net přes kabelovku,
protože si mysleli že to je terno :)

Apropo, jsou tady někteří, co dělají páteře na ubnt pro desítky klientů a nedají na to dopustit, takže tys pro sebe udělal totéž, jenom na M5L.
0 x
T-T