❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Tenký klient pro virtuální desktop

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
hapi

Tenký klient pro virtuální desktop

Příspěvekod hapi » 13 years ago

http://www.zive.cz/bleskovky/devon-pred ... fault.aspx

narazil jsem na tuhle věcičku. Ve světě začíná bejt moderní virtualizovat desktopy a nabízet tak konekt o rychlostech stovek Mbit za hubičku. Microsoft kvůli tomu přizpůsobuje licenční politiku windows serverů. Defakto i na obyč android tabletu si pustíte windows.

Neni to tedy zrovna windows ale připojíte se na svůj virtuální desktop kdesi v hostingovim centru a pracujete jako na svym počítači. Vlastní konektivita je tedy pouze pro přenos vzdálené plochy a zbytek se odehrává na serveru včetně serfování/stahování dat čimž ke klientům neni třeba tahat desítky megabitů. Takže nějaká mašina si hoví v nixu na 10Gbit páteři a klienti z tohoto pohledu skutečně mají třeba gigovou konektivitu. Doma maji monitor a za nim nalepenou tuhle 3W placku. Je to nastartované během chvilky, spotřeba minimální a dneska už stejně nikdo bez netu na pc nic nedělá :-) něco se vysype v domácim pc a přijdete o data. Tady jsou všechny data v "cloudu" na serveru v hostingu.

Kdo někdy dělal na vzdálený ploše od microsoftu tak ví že je opravdu svižná i pro serfování. Přenos zvuku je samozřejmostí. Teď myslim tu na windows serverech, ne tu vočesanou verzi v desktop windowsech.

Mě se tahle myšlenka celkem líbí. Za nějaký měsíční paušal pronajímat virtuální desktopy a tenký klienty. Vemu si tenkýho klienta sebou jinam, připojim k netu a jedu dál, defakto jsem zase doma. Pro drtivou většinu lidí a pro drtivou většinu činností co se na desktopech provádí to bohatě stačí. Navíc by to mohlo snížit potřebu mít silný pátěřní spoje ve vlastní síti ale zase by museli bejt víc spolehlivější.

Co vy na to, jak se vám tahle myšlenka líbí?
0 x

sub_zero
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

Minulej rok jsme testovali virtuálního klienta od Citrixu. cca na 100 PC. Líbilo se nám to taky, ale v té době ještě nebyl žádnej přijatelnej klientskej HW jako teď.
Pro běžnou kancelášksou práci je to plně dostačující a do firemního prostředí pecka. Jen si nedokážu dost dobře představit domácí použití - např. multimedia.. HD videa z YT, filmy, popř. hry.
Protože tak, jak to měl postavenej ten Citrix, tak tam sis video třeba nepustil.
0 x

hapi

jo no, prave protoze uz jsou na trhu pekny zarizka tak ma cenu o tom uvazovat. Nejaky akcelerace ta krabicka uz ma.
0 x

Walkeer

Příspěvekod Walkeer » 13 years ago

Az se rozjede vyroba ve velkem a az budou nejake pekne krabicky, tak levny pouzitelny klient bude Rapsberry Pi

http://www.raspberrypi.org/
http://www.ubergizmo.com/2012/03/raspbe ... uter-case/

Obrázek
0 x

Walkeer

dalsi moznost je trochu drazsi CuBox:
http://www.zive.cz/clanky/cubox-maly-mu ... fault.aspx
Obrázek

hodne zajimave take vypada pripravovany Allwinner A1, coz je 1.5GHz ARM CPU
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 13 years ago

No, my to zkoušeli na linuxu, jako klient nějaký starší alix s 128 MB paměti a tuším 500 MHz procíkem. Tehda nejnovější Ubuntu 11.10 na tom šlapalo dobře. Vývojový kit s ARMem jsme zkoušeli také, akorát komu by se chtělo rýpat se v něčem na 3,2" displeji...

Ještě možno zkusit tohle: http://www.friendlyarm.net/products/mini2440
0 x

hapi

no jo hoši, to je všechno pěkný ale rozjedete někdo na tom vzdálenou plochu microsoftu? nechci se tu hádat o tom proč ject na woknech ale faktem je že lidi nic jinýho nechtěji a můžou dělat přes tu vzdálenou plochu cokoliv což pokud vim jiná plocha nezvládne včetně oddělaní uživatelských účtů atd..

Čekal jsem spíš debatu na téma konec desktopů a ject pouze na plochách.

Udělá se jeden standardizovanej monitor s plackou pro ethernet a už nic víc doma člověk mít nebude. Nebude to hlučet, nebude se to přehřívat, nebude se o to člověk prostě starat. Bude pouze jeden nonstop běžící server v domácnosti, pro firmu nebo pro x lidí. Dostupnost svého domácího počítače odkudkoliv atd... to je extra lákavé.
0 x

andreas4all

Příspěvekod andreas4all » 13 years ago

ak chcete nieco vediet o virtualizacii desktopov, pripadne to nasadit - davam link na nasho obchodneho partnera v CR, ak by ste chceli nieco riesit na Slovensku, kludne mi napiste.

http://www.stickfish.com/
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 13 years ago

Tady je tenký klient, od jedné firmy, který znám osobně a můžu doporučit, má i centrální správu tenkých klientů (například učebny PC).

http://www.oldanygroup.cz/tictog-thin-client-tenky-klient-145/
0 x

Walkeer

RDP klientu pro linux existuje cela sbirka a nektere jsou dokonce pouzitelne :) vetsina by mela jit premluvit pro bootovani ze site, takze to je mozne centralne spravovat. Jasne ze to neni ready-to-use reseni, ale sikovny ajtak by to za par dni urcite zprovoznil.
hapi píše:no jo hoši, to je všechno pěkný ale rozjedete někdo na tom vzdálenou plochu microsoftu? nechci se tu hádat o tom proč ject na woknech ale faktem je že lidi nic jinýho nechtěji a můžou dělat přes tu vzdálenou plochu cokoliv což pokud vim jiná plocha nezvládne včetně oddělaní uživatelských účtů atd..

Udělá se jeden standardizovanej monitor s plackou pro ethernet a už nic víc doma člověk mít nebude. Nebude to hlučet, nebude se to přehřívat, nebude se o to člověk prostě starat. Bude pouze jeden nonstop běžící server v domácnosti, pro firmu nebo pro x lidí. Dostupnost svého domácího počítače odkudkoliv atd... to je extra lákavé.
Naposledy upravil(a) Walkeer dne 10 May 2012 17:13, celkem upraveno 1 x.
0 x

Myghael

hapi píše:no jo hoši, to je všechno pěkný ale rozjedete někdo na tom vzdálenou plochu microsoftu? nechci se tu hádat o tom proč ject na woknech ale faktem je že lidi nic jinýho nechtěji a můžou dělat přes tu vzdálenou plochu cokoliv což pokud vim jiná plocha nezvládne včetně oddělaní uživatelských účtů atd..

Jo, přesně takhle by to bylo fajn a doma to tak už mám. Díky optice i pro pár sousedů. Funguje mi to už nějaký ten pátek. Po bezdrátě to nemá velkou cenu, minimum je FastEthernet, v nouzi po metalice. Pro ty sousedy to provozuju spolu s VoIP, IPTV a připojením k internetu po 1Gbps přípojce (tolik je linka do baráku, po které tohle všechno jede). Samozřejmě bez zálohování, UPSky, předimenzovaného výkonu serveru, chlazení a napájení je to o tlamu.

Většina lidí si to doma spravovat asi nezvládne, tady zapracuje komunita (třeba v paneláku to rozjede ve sklepě pro celý barák jeden soused, na vsi pro několik baráků okolo atd.). Taky může zapracovat Microsoft se svým "Windows HomeServer", protože v každém paneláku/vsi takový ochotný se serverem asi nebude. Teda, kromě sebe nikoho takového neznám.

Největší potíž bych spatřoval hned po nějakém větším rozšíření, páč to pak budou všichni chtít tlačit někam do cloudu. Firmy vycítí díru na trhu a možnost zisku, státnímu aparátu se také lépe špicluje jeden subjekt s daty stovek lidí než jednotlivě každá domácnost.

Server doma si spravuju sám, vím co mi tam jak funguje, co dělá/nedělá a hlavně mám kontrolu nad tím, zda a kdo se dostane k jakým datům a tohle u veřejné služby prostě nemáš a tím pádem tomu nemůžeš věřit. Argument že kdo nedělá nic špatného nemá co skrývat je na pěst, sice (snad) nic špatného nedělám ale do mých dat je prostě každému totální hovno.

Walkeer píše:RDP klientu pro linux existuje cela sbirka a nektere jsou dokonce pouzitelne :)

Na linuxu jsem založil ty své tenké klienty. Je na malé flashce/read-only CF. Jako výchozí surovina jsou staré počítače (včetně notebooků, používám Pentia II a vyšší). U těch notesů hraje baterka stejně spíše roli pětiminutové UPS. Na wifi to samozřejmě neprovozuju, vždy kabel. Klienti jsou ale levní a tak není problém mít jich doma více. Notebooky v pravém slova smyslu řeším trochu jinak.
0 x

Walkeer

klicovy parametr je latence. po LAN dobry, ale nekde v cloudu to jiste nebude uplne ono, leda bych mel doma optiku do sitelu a ten cloud bezel nekde hodne blizko :)
0 x

Myghael

Leda. Proto to mám jenom tady po sousedství po optice. :D Jinak cloud nikdy, asi jsem paranoik. :D
0 x

hapi

bavíme se všichni o tom samém? máme tu windows server pro jednu firmu která se na to připojuje z naší sítě + dvě pobočky z netu a denně na tom pracujou bez problemu a doslova si pochvalujou protože je to rychlejší než ty jejich keply ze kterých se připojujou.
0 x