❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB433GL

Problematika MikroTik RouterBoard hardware

honzam

Příspěvekod honzam » 13 years ago

Všimli jste si že všude zmizeli sériové porty? 711, 411L, 433GL, SXT, Omnitik. Dřív byl všude, teď nikde. Přitom to byla ideální věc na obnovení mrtvého mikrotiku. Místo toho máme plastové ethernety které pomalu nedrží v desce
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

japato? koukni do manuálu k rbčku a když držíš určitej čas reset tak se přepne do netinstalu a vyřešeno. Navíc doma nemám ani jedno PC se seriakem takže k čemu by dneska byl že.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 13 years ago

Zajimave, ale plastove konektory jsou fakt "pochyby-vzbuzujici" a seriak mi taky bude chybet (teplomery a tak) - aspon, ze pridaji USB. :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

honzam

hapi píše:japato? koukni do manuálu k rbčku a když držíš určitej čas reset tak se přepne do netinstalu a vyřešeno. Navíc doma nemám ani jedno PC se seriakem takže k čemu by dneska byl že.

A jak opravíš poškozený routerboot? Jedině přes sériák a hyperterminal. V tomhle případě ti je reset k ničemu. Nevím, ale stalo se mě to už vícekrát že obyčejným netinstallem jsem nebyl schopný RB opravit
0 x

hapi

většina nových RBček má backup bootloader. Všechny RB1xxx ho mají, jukni do manualu jak ho zapnout. Jak často se ti poškozuje bootloader? Mě se to teda ještě nestalo navíc u RBčka za 700,- to fakt nevidim jako nutnost mít seriak u něčeho co se téměř nedá poškodit.

Tohle mě fakt nepálí ale plastový konektory, nebo spíš konektory který se vyklaji na papírový čtvrtce je dost závažnější problem. Navíc ty RBčka vypadaji sice hezky osazený, ne jako za doby RB532 kdy tam bylo všechno naflusaný. Nicméně celkovej pohled budí dojem totálního lowcostu co vůbec nepatří do outdooru. Jako možná je to fuk ale doufám že se to aspoň podepíše na podstatnym snížení ceny.
0 x

honzam

hapi píše:většina nových RBček má backup bootloader. Všechny RB1xxx ho mají, jukni do manualu jak ho zapnout. Jak často se ti poškozuje bootloader?

Stalo se to u pár kusů. Bud se to stane špatným upgradem. A nebo tím když někdo vycukne mikrotik během upgradu. Neříkám že to je časté ale občas takové kusy oživuju.
Jedná se o 411, 711, 433. U RB1xxx jsem to zatím řešit nemusel.
Ani by mě nevadilo kdyby tam sériový konektor nebyl ale aspoň vyvedené piny na desce. Ale kašlou na to úplně... Není nic.
Samozřejmě že plastové ethernety které jsou ještě otočené packou dolů mě vadí více néž sériák :(
0 x

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 13 years ago

mal som 433ku ktora sa po upgrade uz nepustila. Pomohol len terminal.
0 x

pfadmin
antispam: Ano

Příspěvekod pfadmin » 13 years ago

Sériák tam není, zato tam musí strašit u L verze USBčko :twisted:
0 x

Rambo

Příspěvekod Rambo » 13 years ago

Nevím co si představujou pod "low cost", ale cena kolem 3 tis. to podle mě rozhodně není.
http://www.wifihw.cz/rb433gl/
0 x

hapi

protože tam daly L5. neuvěřitelný. No chtěji vydělat na licencích, už je to jasný.
0 x

Rambo

Příspěvekod Rambo » 13 years ago

To sice jo, ale stejně stojí o cca 40 kaček víc než RB433AH, která má taky L5...
Oni se v tom mikrotiku asi vážně zbláznili...
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 13 years ago

Asi je to myšleno jako low cost verze od 435G, ta 433GL. Pak máš správný pocit ušetřeného pětikila - ubrali 2x minipci slot, jeden usb, ram půlku, sériák a přidali šmejd konektory a královsky zlevnili. :-)
0 x

honzam

hapi píše:protože tam daly L5. neuvěřitelný. No chtěji vydělat na licencích, už je to jasný.

Vždyt 433AH (100mbit) stojí stejně a má taky L5 tak nevím co je neuvěřitelné
0 x

hapi

Čekal bych že když se to odlehčí na výrobě, tak zlevní prodejní cena ale tu proti RB433AH zase zdražily licencí L5. Neuvěřitelná je blbost mikrotiků. Né že bych za poslední dva roky koupil něco s více porty nebo s více pozicemi na kartičky ale kdybych to kupoval, tak bych byl hodně nasranej za kus tohodle bastlu když zrušeji původní RB433AH.
0 x