Aky je rozdiel v praxi v kvalite signalu, "priebojnosti"v zarusenom rostredi, dosiahnuti svojej max. rychlosti atd medzi dvoj polarizacnym MIMO a obycajnym N beziacim ci uz na 20 alebo 40MHz kanali. Ci ma vyznam zostat u jednopolarizacneho N a 40Mhz kanali, alebo ist do dvojpolarizacneho riesenia s 20MHz kanalom.
Stacia mi maximalky na 40Mbps na klienta co dosiahnem u jednoplarizacneho N so 40Mhz kanalom. Ci teda dvojpolarizacne riesenie ma okrem rychlosti aj iny vyznam?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MIMO vs obycajne N
- midnight_man
PtP 40mbps? alebo 40Mbps/user na sektore?
V podstate mi aj Single N aj dual N chodia testom 99Mbps (UDP mikrotik). 40Mhz je otázka konfigurácie, teda byť tebou riešim MiMo. Dnes ti to možno netreba, o rok sa situácia zmení. Riešenie MiMo má samozrejme význam, znesie to vyšší upload traffic.
V podstate mi aj Single N aj dual N chodia testom 99Mbps (UDP mikrotik). 40Mhz je otázka konfigurácie, teda byť tebou riešim MiMo. Dnes ti to možno netreba, o rok sa situácia zmení. Riešenie MiMo má samozrejme význam, znesie to vyšší upload traffic.
0 x
sípš vidim výhodu v tom, u duálu nemusíš používat 40MHz a stačí ti na stejnou rychlost pouze 20MHz. Nevim jaký tam máš prostředí ale 40MHz neni zrovna výhra když máš na sajtu 4 sektory. Defkato sis zasral celí outdoor pásmo.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- midnight_man
presne, taktiež používame 20Mhz šírku momentálne na sektorách (40Mhz je zbytočné). Je to ale rezerva do budúcna.
0 x
midnight_man píše:presne, taktiež používame 20Mhz šírku momentálne na sektorách (40Mhz je zbytočné). Je to ale rezerva do budúcna.
Nemam zatial mimo nikde, tak neviem porovnat, zaujima ma preto ci mimo a 20Mhz sirikou je odolnejsie na rusenie ako jednopol so 40Mhz sirkou, uz len z toho dovodu napr, ze u mimo pouziva obe polarizacie.
0 x
- midnight_man
mimo používa obe polarizácie, ale aj keď jednu vypneš, zarušíš alebo s nejakého dôvodu bude na nej -90 signál, spoj ide aj tak ( a celkom dobre ). Do budúcna je isto lepšie MiMo. Pretože 20/40Mhz je len otázka konfigurácie.
0 x
midnight_man píše:ale aj keď jednu vypneš, zarušíš alebo s nejakého dôvodu bude na nej -90 signál, spoj ide aj tak ( a celkom dobre ). Do budúcna je isto lepšie MiMo. Pretože 20/40Mhz je len otázka konfigurácie.
to si dovolim nesouhlasit - mam jedno AP s N a Nv2 v silne zarusenem prostredi a pokud mam zaply pouze chain0 (kde je v dane polarizaci relativne jeste cisto) tak to vali perfektne, jakmile zapnu chain1, kde v opacne polarizaci volno neni, tak to AP jde (na uploadu) uplne do kopru... ano, smer ke klientovi je lepsi, ale upload nikoliv.
0 x
Jan Ptáček
- midnight_man
zlatý mikrotik
ja na rocket M5 odpojím jeden chain zo sektory a všetko ide aj tak
. To NV2, vždy keď to niekde zapnem spoj sa rozsype
skúšal som to na 4 spojoch, ktoré su na mikrotikoch s Nstreme ani jeden NV2 nevydržal..priepustnosť 4Mbps a tak podobne....

0 x
zajímavý, mám opačný zkušenosti. NV2 jede, nstreme ne. Jaký tam máš verze MKček?
0 x
midnight_man píše:zlatý mikrotikja na rocket M5 odpojím jeden chain zo sektory a všetko ide aj tak
. To NV2, vždy keď to niekde zapnem spoj sa rozsype
skúšal som to na 4 spojoch, ktoré su na mikrotikoch s Nstreme ani jeden NV2 nevydržal..priepustnosť 4Mbps a tak podobne....
To NV2 sa sprava zahadne, musim dat namet do prislusneho threadu

mam spoje 100/100 CCQ kde ked dam NV2 tak ide to do nie celkom kolien ako pises ale priepustnost z 38 - 40Mbps sa znizi na 25Mbps, mam spoj PtP 2.5km skrz mesto, kde naskenujem ( vedla sektorkou tym smerom) 110 5G AP !!!) a bez NV2 len na NSTREME pri zatazi 25Mbps pingy sli hore 50-100ms a kazdu chvilu disconected (vecer), po zapnuti NV2 to ide uz treti mesiac bez jedineho disconected, priemerny ping 6.3ms, pri 26-28Mbps to ide na max 12-15ms. Samozrejme Tx je take ze padaju pecene holuby

0 x
- midnight_man
hapi jeden s tych spojov si ladil ty osobne
je tam tusim 5.2 až po 5.6 ....Prave preto že to ani boh nevie ako sa to bude spravat to nepouzivam
Nstreme rulez 

0 x
osobně vim že pokud protokol 802.11 jede ok a nstreme nebo nv2 jde do kopru, je to jenom v rušení a většinou sám sebe z jiný anteny. Oni totiž dost využívaji ty kanály na tvrdo oproti obyč 802.11 a tak si mezi sebou dost škodí nicméně nstreme mi na duálních spojích chodí na prd, 802.11 má moc velký latence v zátěži a nv bohužel i v klidu ale vychází jako nejlepší kompromis. Na single spojích v 802.11a zase vede nstreme. Upřimě, je to na hlavu a někdo by měl mikrotiky pořádně zjebat protože už se čeká moc dlouho na to aby doladili Nkový karty.
0 x
- midnight_man
to je možno pravda, ja nemam mikrotik dual spoje v N. Všetky N spoje s mikrotikom sú single, všetky bežia na Nstreme. Na všetkých je ccq 95-100% a 150/150. Amen
No NV2 ked pozapinam, tak idu do kytek aj Nkove spoje (signle) aj Ačkove spoje...ktovie, ani to neskusam 

0 x
ano, přesně, pokud to neni dual, NV2 tak nějak nejede. Pokud to je dula, Nstreme tak nějak taky moc nejede.
0 x
Nechapu jak vam muze jet MK na 150 ja jsem z nej vytahl max 108/108 a to jenom pri zaplem 40MHz co z je nelegalni, tak jsem to vypl - single.
Na Dualu to taky musi jet na max 130 jelikoz 65 + 65 = 130
Na Dualu to taky musi jet na max 130 jelikoz 65 + 65 = 130

0 x