Hoja,
resim jednu zalezitost. Ozyvaji se mi klienti od "konkurence", co chteji prejit, ale maji hracky typu UBNT. A to je pro me zasadni problem. Snazim se jet strategii mikrotik-only. Pokud si tam pripojim jednoho s UBNT, propustnost AP-Klienti mi spadne ze 40mbit na 15 a to mi vadi.
Chci se tedy zeptat, pokud se premuzu a vezmu Rocket M5 a MIMO sektorku, ty ubnt na to prepojim - chodit to bude, jasny, ale kdyz maji NS Loco stare 2 roky, pojede to pouze v "a". Co kdyz prijde nekdo, kdo ma NS co umi MIMO. Je ten rocket natolik chytrej, aby byl "hybridni" nebo bude platit porekadlo o nejslabsim clanku v retezu a vsem to pojede pouze "a"?
Diky...
❗️Toto je původní ISPforum.cz ve stavu k únoru 2020 běžící v omezeném režimu pro archivační účely. Aktivní verzi naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
MIMO vs "a"
- Dr.Easy
- Kontaktovat uživatele:
MIMO vs "a"
0 x
- midnight_man
ano bude ti to chodit, nahráš do AP 5.5 beta firmware, do starych NS nahras beta soft v.4, zapnes tam airmax. Klienti s 802.11a pojdu, zaroven 802.11n taktiez.
0 x
- hapi
- Dr.Easy
- Kontaktovat uživatele:
no, treba kdyz do mikrotik site only zapojis jeden kus ubnt, tak ti nstreme ani nv2 chodit nebude... ale na jednu stranu mas asi pravdu, ubnt nepouzivam. Spis pouze resim problemy s tema, kteri to pouzivaj a ted se k nim budu asi muset pridat 
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
to Dr.Easy .. bud v klidu, misto mikrotikovych 40 Mbps .. ti pojede ubnt Nko dvoupolar 80 Mbps .. a najednou zjistis, ze MK vyhodis 
0 x
- Dr.Easy
- Kontaktovat uživatele:
uvidime.... ale spis si myslim, ze ne
).
no, ale nemam tu jinou moznost. 40mbit/s ke klientovi mi prijde adekvatnich. 15mbit na ktery by mi to "zprznilo" uz moc ne.
Diky za hint
no, ale nemam tu jinou moznost. 40mbit/s ke klientovi mi prijde adekvatnich. 15mbit na ktery by mi to "zprznilo" uz moc ne.
Diky za hint
0 x
-
net.work
- Kontaktovat uživatele:
Dade_Marfi píše:to Dr.Easy .. bud v klidu, misto mikrotikovych 40 Mbps .. ti pojede ubnt Nko dvoupolar 80 Mbps .. a najednou zjistis, ze MK vyhodis
nechci tady sirit flame, ale ja z 2pol sektoru na Mikrotiku dostanu o dost vice nez Tvych 80M z UBNT. ~50Mbit na MT dostavam pri pouziti NV2 a 1polarizace. Samozrejme se bavime o 20Mhz kanalu.
celkem mi posledni dobou lezou na nervy takove reci, jak je MT na radiu nepouzitelny.. to ze ho nekdo neumi nastavit je vec druha..........
0 x
- Viktor Novotný
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
jasne a kdo mame delsiho sulina
... to je debata jak intel / amd ... vecne hadky kdysi na skole .... proste toho nechme ... kazdy ma neco oblibene .. tak sorry za mou blbou poznamku 
0 x
- hapi
-
andreas4all
-
soooc
Dr.Easy píše:Hoja,
resim jednu zalezitost. Ozyvaji se mi klienti od "konkurence", co chteji prejit, ale maji hracky typu UBNT. A to je pro me zasadni problem. Snazim se jet strategii mikrotik-only. Pokud si tam pripojim jednoho s UBNT, propustnost AP-Klienti mi spadne ze 40mbit na 15 a to mi vadi.
Chci se tedy zeptat, pokud se premuzu a vezmu Rocket M5 a MIMO sektorku, ty ubnt na to prepojim - chodit to bude, jasny, ale kdyz maji NS Loco stare 2 roky, pojede to pouze v "a". Co kdyz prijde nekdo, kdo ma NS co umi MIMO. Je ten rocket natolik chytrej, aby byl "hybridni" nebo bude platit porekadlo o nejslabsim clanku v retezu a vsem to pojede pouze "a"?
Diky...
Pojede ti to v a/n modu. To znamena, ze pokud bdue pripojen alespon jeden 802.11a klient, tak se zapne mechanismus ochrany a klientu. Coz zpusobi jiste zpomaleni, ale nebude to zadna hruza (rozhodne to neni takovy rozdil jako b/g a jeho G-protection). Pokud ovsem ten dany clovek je stahovac (dela velky traffic jedno kterym smerem), tak je vhodne ho osadit n veci, protoze cim vice prenosu bude realizovani jak 802.11a, tim se bude priblizovat propustnost k 802.11a.
0 x
- Dr.Easy
- Kontaktovat uživatele:
-
Leeonek
Určitě se vyvaruj kombinace ubnt a mikrotiku na jednom ap, ikdyž se to tváří ok, občas se stane, že ubntčka vytuhnou. Pokud použiješ jeden sektor čistě na ubnt klienty, bude to v pohodě.
Já jsem neustále řešil sekání ubnt (protože jsem jich zpočátku pár koupil) a to mě vedlo i k názoru že jsou to prostě šmejdy, ale není tomu tak (až na antény ;) ). Například jsem přeladil sektor na mikrotiku a ubntčka se nechytli, Změna jakéhokoli nastavení ubnt klienta končila zhruba v 50 procentech případů vytuhnutím.
Po pokusném přepojení ubntček na sólo ubnt sektor, světe div se, tuhnutí je minulostí...
Já jsem neustále řešil sekání ubnt (protože jsem jich zpočátku pár koupil) a to mě vedlo i k názoru že jsou to prostě šmejdy, ale není tomu tak (až na antény ;) ). Například jsem přeladil sektor na mikrotiku a ubntčka se nechytli, Změna jakéhokoli nastavení ubnt klienta končila zhruba v 50 procentech případů vytuhnutím.
Po pokusném přepojení ubntček na sólo ubnt sektor, světe div se, tuhnutí je minulostí...
0 x
- midnight_man
nechcem sa hádať ale na NV2 môžem v meste zabudnúť. Zato Airmax Chodí super. Je možné že Zapnutý Nstreme na sektore robí zázraky no nemám osobnú skúsenosť. Tak 80mbps s tej sektory nevyžmýkate. Pretože pri 50ks asociovaných stations to už bude o hubu so 40-50mbps.
0 x