❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jakou kombinaci UPS zvolit

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
DarkLogic

Jakou kombinaci UPS zvolit

Příspěvekod DarkLogic » 14 years ago

Potřeboval bych poradit, co zvolit pro zálohování jednoho bodu. Spotřeba asi 400 W, mělo by to udržet aspoň po dobu 8 hodin. Uvažoval jsem tam dát třeba nějakou takovou UPSku:

http://www.alza.cz/apc-smart-ups-x-100v ... 183292.htm

Je to vhodné nebo bude lepší něco jiného (nejlépe v rackovém provedení)? A teď je taky otázka, jaké baterie k tomu přidat. Nechci kupovat originál battery packy za spousty peněz. Co konkrétně jiného levnějšího byste k tomu doporučili? A jak pak ty baterie k tomu připojit? - půjde to nějak elegantně nebo to bude potřeba kuchnout?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm chlape, to ti asi neklapne. APCčko píše že při osazení dalších origo 4 paků je při 500W max cca 300 minut. Proč vůbec kupuješ 800W UPSku na 500W zátěž? To je na hlavu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

DarkLogic

Se spotřebou 400 W jsem se možná trochu unáhlil...taky v době nouze můžu některé méně důležité věci vypnout, že? :-) Tak dejme tomu, že budeme uvažovat spotřebu 200 W.

A na tom konkrétním APCčku netrvám - proto se ptám na doporučení nějaké celé sestavy.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Moje vyzkoušená sestava:

SmartUPS 700
Aku 48Ah
Monitorovací karta

Testováno s odporovou zátěží 100W. Výdrž přes 10 hodin - už jsem pak neměl čas čekat na úplné vybití baterek, tak jsem to stopnul..
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 14 years ago

Neupekla se ta UPSka? Nebo tam mas nejake pridavne chlazeni?
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

pres rok jsem mel na UPS made in poland - Orvaldi 820VA mrsknuty server se zdrojem 400W,odber odhaduju do 100W max.,adaptery 90W + 10W,2x Switch 3com 16port a ok. Pak sem na ni zapojil cca. 100W zdroj k 6Ghz pojitku Alcatel-Lucent a za 2tydny sla UPS srát. Neco asi proletelo sítí a nebo se UPS rozhodla umrit, protoze furt hvizdala, ze zalohuje ac elektrina normalne jela a neprepla uz zpet. Ale pravda...trosicku i smrdela :mrgreen: UPS byla prekopana z puvodniho plastoveho sarkofagu do jine kysny a chlazena 2 vetraky krmena 12V/180Ah bateriemi. Splasil sem na aukru nejakou neznamou 1200 VA, tak uvidime jak dlouho vydrzi... rozhodne spis naddimenzovat a pokud od ni chces delsi casy s vetsi BAT,tak festovne chladit a chladit a chladit...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Repkins

miract píše:Neupekla se ta UPSka? Nebo tam mas nejake pridavne chlazeni?

Neupekla. V racku ji mám danou na konzolách v poloze ležmo na boku, takže vzduch může lépe cirkulovat skrz větrací otvory na bocích. A monitorovací karta ukazovala vnitřní teplotu něco kolem 48°C. U některých UPS to ukazuje míň, některý topí víc.
0 x

DarkLogic

hapi píše:hmm chlape, to ti asi neklapne. APCčko píše že při osazení dalších origo 4 paků je při 500W max cca 300 minut. Proč vůbec kupuješ 800W UPSku na 500W zátěž? To je na hlavu.

Btw. Hapi, proč by to vlastně mělo být na hlavu?

Repkins píše:Moje vyzkoušená sestava:

SmartUPS 700
Aku 48Ah
Monitorovací karta

Testováno s odporovou zátěží 100W. Výdrž přes 10 hodin - už jsem pak neměl čas čekat na úplné vybití baterek, tak jsem to stopnul..

Doplňující dotazy:
1) Baterku jsi si k UPSce připojil namísto původních baterek pomocí nějakých vlastních udělaných kabelů?
2) Ta Aku 48Ah byla klasická autobaterka nebo bys raději doporučil něco lepšího?
3) Předpokládám, že namísto monitorovací karty by v pohodě stačilo připojení přes USB a na linuxu pustit Apcupsd.
0 x

Repkins

DarkLogic píše:
Doplňující dotazy:
1) Baterku jsi si k UPSce připojil namísto původních baterek pomocí nějakých vlastních udělaných kabelů?
2) Ta Aku 48Ah byla klasická autobaterka nebo bys raději doporučil něco lepšího?
3) Předpokládám, že namísto monitorovací karty by v pohodě stačilo připojení přes USB a na linuxu pustit Apcupsd.

1-) Udělal jsem si kabely s očkama na jednom konci k baterkám, uprostřed spojky z FASTONů aby se to dalo jednoduše a rychle v případě potřeby rozpojit a druhej konec s FASTONama jsem protáhnul skrz přidanou průchodku do UPSky a zapojil místo původních AKU.

2-) Aku jsem použil gelový abych se nemusel starat o odvádění plynů z dobíjení a taky proto, že jsem je sehnal vcelku levně :) Ale uvažuju, že raději budu na hodně důležitých bodech dávat aspoň 63Ah, rozdíl v ceně není až tak velký. Jen je blbý to, že UPSka je 24V takže musí být aku 2 ks.

3-) Pokud máš poblíž UPS stroj s Linuchem, tak je to určitě levnější řešení. Já mám poblíž jen RB nebo ALCOMU, takže tam mám ty karty, přes který to monitoruju a přes Telnet i ovládám.
Naposledy upravil(a) Repkins dne 26 Sep 2011 21:49, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

protože jestli reálně odebíráš 500W což si říkal že už ne ale kdyby jo, tak máš malou rezervu v napájení. Jo brána nám žere třeba 100W ale když zabere tak si slupne 200W a takhle to je se všim co na tom je připojený. LInux server začne něco dělat, do toho zabere diskový pole, šup a máš 50W na vrch ani nemrkneš. Pak tam přidáš něco dalšího. Nikdy neni dobrý ject blízko hranice čehokoliv. Jo a ještě bych se podíval jestli náhodou APCčko neudává maximální výkon 800W jako 120% zatížení jelikož APCčka jdou zatížit až na 120% ale to je spíš z důvodu právě tý rezervy a cukání při nárazových zatížení. Nicméně kdyby bylo 120% 800W, tak při 100% máš už jenom 660W a to už máš pouze 160W do hranice UPSky než začne řvát že je přetížená.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Příspěvekod ludvik » 14 years ago

Jestli někdo dokážete dát k novým APC (SMT, SMX) normální baterky, tak se pochlubte. Oni totiž s UPSkou komunikují, nemáš už možnost jí ručně říct, že má baterii navíc.

A také pozor na to, že od těchto dob změnili protokol na RS232, takže to nekomunikuje ani s apcupsd, ani s mikrotikem. Zjevně s ničím kromě jejich software. Na webu apcupsd si na to dost stěžují. A po USB to funguje jak obyč back-ups. Takže je nutné koupit SmartSlot kartu. Naštěstí stačí AP9620, která zprostředkuje starý protokol na RS232. Sice nestojí tolik co normální smartslot, ale stejně to tu upsku poměrně dost zdraží.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

DarkLogic

Tak to je dobré vědět. Takže raději se kouknout na nějaké starší kousky z Aukra, jo?
0 x

Kart

Příspěvekod Kart » 9 years ago

Jeste dotaz - kolik vydrzi tady ty vase vylepsovany UPSky?
Diky
0 x

pcwifi
antispam: Ano

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

od UPS uz upoustim, na nove lokality a dulezite starsi jen Intex + baterky nebo MeanWell AD155 nebo BKE UPSko-zdroj... dobu zalohy ovlivnuje jen kapacita pripojene baterky, supr.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

Kart

Příspěvekod Kart » 9 years ago

Pekne pekne, jen at se dari!
Co presne je ten Meanwell? Nejak jsem to nepobral.
0 x