❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

DHCP na slave mikrotik

Návody a problémy s konfigurací.
gabriel1

DHCP na slave mikrotik

Příspěvekod gabriel1 » 14 years ago

Zdravím,
Mám následující problém…
Mám switch na kterém je připojený mikrotik.
Ten je nastaven jako router. Přes eth1 se dostává pod maškarádou na internet. Zbytek portů má v bridge módu na kterém jsou připojeny AP. Klienti kteří se připojí na AP dostanou tak adresu podle MAC a proxy server je autorizuje podle IP, MAC a uživ. Jména.
Tohle vše funguje jak má …
Dále mám jeden z portů který je v bridge připojený na switch, ze kterého hlavní MK tahá net. Tzn. Připojím – li se na ten switch dostanu adresu z jeho DHCP.
V síti jsou pak další MK na které jsou připojeny další AP a potřeboval bych, aby klienti kteří se připojí na AP slave mikrotiku dostali adresu z master mikrotiku.

Proč je tam ten slave mikrotik ?
1) Pokud by slave mikrotik byl celý v bridge módu byl by vlastně jako switch uživatel by dostal adresu podle mac a dostal by se na net.
ALE pokud si klient nastaví ručně adresu druhého subnetu, obejde tak centrální Mikrotik ( autorizace, QOS atd.. ) a žádná rychlostní omezení se ho nebudou týkat.
2) V síti nejso switche větší úrovně a tak není možné nastavit VLANy

Master DHCP server 10.0.3.1 - > Slave eth1 10.0.3.2/24 slave bridge 10.0.3.3/24
S tímto nastavení jsem zkoušel DHCP relay, ovšem bez výsledku ….
Můžete mi prosím pomoct ?
0 x