Zdravím,
co by jste zvolily za anténu do středně zarušené lokality kde naskenuju cca 10 5G sítí.Klienti jsou cca do 90ti stupňů od sebe,do 500m od AP.Plánuji jim dát sxt,je to pro pro pár lidí s rychlostma dohromady do max 20M,díval jsem se na http://wifi.aspa.cz/antena-sektorova-sl ... hz-z94300/ nebo http://wifi.aspa.cz/antena-sektorova-ve ... hz-z98591/ .Popřípadě jakou polarizaci mám zvolit?Všesměrka se mi moc používat nechce,výškově jsme všichni stejně cca,teď tam mám 15db 65/65 stupnu sektor na 2,4 a signály mají i ti z krajních poloh do -69 .Do budoucna bych třeba předělal sektorku na 2X2 mimo ,když by bylo potřeba navýšit,sxt by mělo obyč A umět taky ne?Teď by 2x2 byl zbytečný luxus pro těch 5 klientů co tam je.
Díky za rady
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Výběr antény
Výběr antény
0 x
- midnight_man
První rok to pojede určitě v A,jako ap tu mám nachystaný RB 411AH a R52N.Byla by škoda nevyužít do budoucna NV2 když je budou podporovat jak klienti tak AP.Problém je spíš ve výběru antény pro AP.Popřípadě mám tý 411ce dát na práci něco jiné a nechat dělat AP bullet M5 a klienty Nano M5 ,nebo NanoBridge M5 a do budoucna koupit 2x2 anténu a zapnout airmax radši??Spíš se ale přikláním k řešení SXT + 411AH.
Díky za reakce
Díky za reakce
0 x
- midnight_man
Ja kopem za airmax. Montujem sice tie drahšie UBNT sektory 90/120° tie väčšie, všetci klienti su locom5 max do 1,5km. Šlape to na výbornú. Klasická 5tka je proti tomu šalát
Ostatne ešte tam nie je tolko klientov, aby sa airmax ukázal, ale verím tomu 
Kludne stačí ak náš velké NSM5, bullet M5 nie je 2x2 (ten šrobujem skor do všesmery), keďže chceš sektoru daj NSM5. Moj nazor. Do tých 500m čo tam máš, to hravo stačí

Kludne stačí ak náš velké NSM5, bullet M5 nie je 2x2 (ten šrobujem skor do všesmery), keďže chceš sektoru daj NSM5. Moj nazor. Do tých 500m čo tam máš, to hravo stačí
0 x
No,je mi jasné že N jedině s airmaxem,nebo NV2,bez těchto podpůrných mechanizmů to prostě nechodí,teď mi jde ale spíše o typ antény pro obyč A sektor,jelikož tam zatím není potřeba víc jak 20M na sektor i s rezervou a klienti budou na budoucí upgrade nachystaní.
0 x
úplně jednoduché
pokud to myslíš vážně jdi do nějakejch ANTÉN šťourač, jirouš, tyhan.
pokud si chceš pouze hrát a dělat síť pro zábavu, tak si tam dej UBNT
ze své zkušenosti vím, že konkurence, která má výhradně UBNT a WA produkty, skoro každé špatné počasí napaluje spoje aby jim to jelo
ze své zkušenosti vím, že konkurence, která má výhradně UBNT a WA produkty, skoro každé špatné počasí napaluje spoje aby jim to jelo
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
- midnight_man
To je kravina, mam na sieti prowax anteny, JR atd...s pocasim to nič nemá ....pri velkych burkach ten pokles signalu je zanedbatelny. Tak ako ja u JR, prowaxu tak aj u UBNT. Jedine čo vyčítam UBNT je že tie ich "paraboly" svietia všade....
0 x
vím, že po dešti to nějak nedali zpět ten výkon, lidem to špatně chodilo, přijel jejich technik a řekl "že to mají přehulený, že bylo špatné počasí tak tam dali šťávu, ale potom to nevrátili" 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:úplně jednoduché
Tak mi dej tip na tebou overenou sektorovou anténu s vyzařovákem kolem 90 stupňů od těchto výrobců,na to jsem se tu ptal.
0 x
Hallo píše:okoun píše:úplně jednoduché
Tak mi dej tip na tebou overenou sektorovou anténu s vyzařovákem kolem 90 stupňů od těchto výrobců,na to jsem se tu ptal.
Dalsi z moznosti: http://www.wifi-obchod.cz/index.php?pag ... &Itemid=70
0 x
Vyzařovací úhel 60(60)/8(11) čili nesplňuje moje požadavky 90stupnů,navíc jak jsem říkal,prozatím to bude minimálně rok na A (je tam 5 klientů) a víc jich v brzké době nebude,jde o to předělat 2,4g na 5ku s tím,že klienti budou mýt zařízení podporující N,ale prozatimně bude zaplé jen A.Stejně nemám tolik konektu který by tím Nkem mohl projít.
0 x
- midnight_man
Chlapi ja neviem či pre 5 klientov na tej anténe až tak záleží? Pokiaľ nekúpiš dáky poľský verkel alebo WA tak hocičo za normálnu cenu bude stačiť.
0 x
No mě se líbí tato http://wifi.aspa.cz/antena-sektorova-sl ... hz-z94299/ ,ale nevím jestli H,nebo V polarizaci ,klienti jsou výškově všichni skoro stejně a potřebuju pokrýt 90 stupňů prostor,čili pokud to dobře chápu,tak vertikální rovina je odspodu nahoru a horizontální rovina je zleva doprava,čili pro mé účely bude nejlepší 90H anténa.Vertikální se používá nejspíš pro větší výškové rozdíly a větší aglomerace,kde je vedle sebe třeba 6 sektorek,které vykryjí cca 90/90 stupnu v obou rovinách a zároveň si nelezou do kmitočtů .Chápu to správně ne?
0 x
ne - muzes pouzit obe polarizace, pouze otocenim anteny o 90°, cimz samozrejme menis charakteristiku vyzarovani. H uhel (jak si spravne rekl) je "z prava do leva", vertikalni je pak "nahoru dolu"
0 x
Jan Ptáček