❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

vlan mikrotik

Návody a problémy s konfigurací.
m3n
antispam: Ano

vlan mikrotik

Příspěvekod m3n » 14 years ago

DD,
mám cisco router, kde je na sw access vlan 10, na tom dhcp server.
Když tohle pustim do sw a na sw napojim mkt, vytvořim vlan10 a dhcp klient. Tak si ip vezme ether1 a ne vlan10. Kde by mohl být zakopaný pes?

Nebo nenašla by se tady nějaká duše, která by mi i za nějakou minci pomohla s nastavením tp-link sw např tl-sg5426? Jednalo by se o vlany..
Mezi SW-2 a SW-7 jsou SW 1,3 a 4. Já bych potřeboval propojit SW-2 port 20 se SW-7 portem 20. Vzdálený přístup zařídím..
prosím rychle :-) -> jakub@ipredator.cz nebo 721 722 990
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 14 years ago

access vlan v podstatě není VLANou z pohledu mimo switche. Takže na MK žádnou VLAN vytvářet nesmíš. Použiješ fyzický port.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

no to neni pravda, jestli mu daly přístup na vlanu, tak udělá přesně to jak píše akorát musí nasadit dhcp klienta na interface vlan10 a ne na ether1. Teď jenom záleží jestli má ty switche přepnutý do modu vlanů nebo normál.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 14 years ago

Halo vieme aký je rozdiel medzi access vlanou a tagovanou ? Asi nie , inak by si nenapísal takú kravinu .
0 x

hapi

a já myslel že vlan je tag paketu :-D

Dotaz je jasnej. Přístup do managementu cisca je na vlanu 10. Jestli "sw access vlan 10" neni něco jinýho tak už nevim co. Takhle se to přece řeší i u pojítek.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 14 years ago

access vlan je prostě untagged. Kdyby to bylo tagged, tak na ether1 dhcp klient nevyfasuje naprosto nic ... Ale jelikož vyfasuje, tak z toho vyplývá, že ze switche lezou pakety netagovaný ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

kdyby měl dhcp klienta na vlanu tak přece nevyfasuje na ethernetu ani prd ne?
0 x

Jardax
antispam: Ano

Příspěvekod Jardax » 14 years ago

Acces vlan na switchi je port, ktery vsechny neotagovane pakety na vstupu do switche otaguje. Ven pusti pouze pakety otagovane prislusnou vlan a tagovani jim odebere.
Aby nekde sla vlan10 mimo switch, musi ten port byt trunk nebo alespon hybrid, jinak se veskere tagovani na acces portech odebere a ven jde standardni vlan1.
Takze lze vzit mkt a dhcp a nastrkat je do dvou acces portu vlan10, treba. Zadne dalsi vlanovani neni mimo switch potreba. Uvidi se pouze zarizeni na techle dvou portech.
Pokud je vlanovani mimo switch z nejakeho duvodu treba, je to trochu slozitejsi - trunk a hybrid porty.
0 x