❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

konfigurace vlan RB250GS

Návody a problémy s konfigurací.
reset

konfigurace vlan RB250GS

Příspěvekod reset » 14 years ago

Zdravim,

potreboval bych trochu pomoci s konfiguraci vlan.
aby mi daval rb750g adresy podle vlan jsem udelal, ale to co mi stale nejde je jak zakazat komunikaci mezi vlan2-vlan5.

rb250gs.png
rb250gs.png (16.6 KiB) Zobrazeno 846 x

zkusebne jsem udelal na rb750g 4x vlan a pro kazdy je dhcp server , rozsahy 192.168.X.0/24 (kde X je 2-5 podle vlan)
problem je ale v tom, ze mi nejde zakazat komunikaci treba z 192.168.2.1 na 192.168.3.1 v RB250GS .
Dokazu to zakazat az na RB750G , ale to se mi z principu nelibi.
puvodne jsem myslel, ze ve forwardu na RB250GS jen zakazu kominikaci mezi jednotlivymi porty, ale to bud nefuguje a nebo jsem to asi nepochopil.
firmware na rb250gs je 1.5 , na rb750g je 5.4

diky za help
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

to mi nejde na rozum, to přece musíš bloknout na 750g. Jde to skrz ní tak je to v kompetenci rb750g.
Naposledy upravil(a) hapi dne 14 Jun 2011 16:31, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

reset

jo, jde to pres RB750G .
Diky za potvrzeni.
0 x

lvacek

Příspěvekod lvacek » 14 years ago

No pokud ta komunikace probíhá skz ten switche do toho RB750 tak ten switch není schopen podle ničeho identifikovat že ten packet se otočí na routeru a půjde jinou VLAN zpátky. Možná nějaký L3 switche by to zvládnul, ale k tomu už by jsi nepotřeboval router. Na routeru je to pro každý port jedno pravidlo, tak bych to asi nedramatizoval.
0 x

reset

sem si rikal, prave pres mac adresy , ktery si to automaticky chyti z vlan portu by to mohlo jit, ale jelikoz to asi nejde, nebudu po tom dale patrat a zakazu to az na RB750G
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

no v tom je právě ten ftip, jakmile to z routeru odchází zpět jinou vlanou do switche, tak router to posílá pod svojí macovkou a ne pod macovkou klienta takže pro switche je to krásný. Nicméně myslim že dvě pravidla dobře napsaný do forwardu ve filtru by to vyřešily.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků