Zdravim,
potreboval bych trochu pomoci s konfiguraci vlan.
aby mi daval rb750g adresy podle vlan jsem udelal, ale to co mi stale nejde je jak zakazat komunikaci mezi vlan2-vlan5.
zkusebne jsem udelal na rb750g 4x vlan a pro kazdy je dhcp server , rozsahy 192.168.X.0/24 (kde X je 2-5 podle vlan)
problem je ale v tom, ze mi nejde zakazat komunikaci treba z 192.168.2.1 na 192.168.3.1 v RB250GS .
Dokazu to zakazat az na RB750G , ale to se mi z principu nelibi.
puvodne jsem myslel, ze ve forwardu na RB250GS jen zakazu kominikaci mezi jednotlivymi porty, ale to bud nefuguje a nebo jsem to asi nepochopil.
firmware na rb250gs je 1.5 , na rb750g je 5.4
diky za help
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
konfigurace vlan RB250GS
to mi nejde na rozum, to přece musíš bloknout na 750g. Jde to skrz ní tak je to v kompetenci rb750g.
Naposledy upravil(a) hapi dne 14 Jun 2011 16:31, celkem upraveno 1 x.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
jo, jde to pres RB750G .
Diky za potvrzeni.
Diky za potvrzeni.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
No pokud ta komunikace probíhá skz ten switche do toho RB750 tak ten switch není schopen podle ničeho identifikovat že ten packet se otočí na routeru a půjde jinou VLAN zpátky. Možná nějaký L3 switche by to zvládnul, ale k tomu už by jsi nepotřeboval router. Na routeru je to pro každý port jedno pravidlo, tak bych to asi nedramatizoval.
0 x
sem si rikal, prave pres mac adresy , ktery si to automaticky chyti z vlan portu by to mohlo jit, ale jelikoz to asi nejde, nebudu po tom dale patrat a zakazu to az na RB750G
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
no v tom je právě ten ftip, jakmile to z routeru odchází zpět jinou vlanou do switche, tak router to posílá pod svojí macovkou a ne pod macovkou klienta takže pro switche je to krásný. Nicméně myslim že dvě pravidla dobře napsaný do forwardu ve filtru by to vyřešily.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik