zdravim, mam problem s konfiguraci 2 Routerboardu, propojenych pres PPTP nebo L2TP tunel (zkousel jsem i IPsec) a potrebuji pres ne protlacit netbios (nefunguji sdilene disky atd, klasicky windowsi veci)
muze mi nekdo prosim poradit, jak se toto da resit? Diky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Netbios skrz VPN
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Hmm ... Tyhle protokoly ja spise zakazuju, alee ... zkousel jsi GRE ci EoIP ?
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
teď jsem si zkusil VPN z mikrotika od sebe z firmy, a u klienta je asi problém s ADSL modemem, že mi něco zahazuje jelikož když jsem si na firmě zkusil sdílený disky (přímo přes IP) tak mi to jelo, může ten modem zahazovat nějaký potřebný pakety? já sem v tomhle lama, nikdy jsem nic podobnýho nenastavoval takže se omlouvám za tyhle tupý otázky. konfigurace je taková, že na jedný straně mám mikrotika na veřejný IP a na druhý straně je za ADSL modemem... dík
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz to jede v VPN a navic sifrovany, tak prece modem nic zahazovat ani nemuze ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...
A to sdílení zkoušíš na jméno počítače nebo IP adresu? Na jméno ti normálně chodit nebud,e pokud to není v DNS, hosts, WINS, ..., rotože to vyhledávání přes broadcast přes router normálně nefunguje.
V kombinaci s ADSL to to fungovat nemusí, může být na vině refragmentace a v kombinaci ještě třeba s dalším zkrácneím paketů na IPsec NAT-T, když je jedna strana neveřejka a je to.
Můžeš zkusit udělat to, že ADSL krám (pokud vyjma toho mokrotiku tam nic jiného není připojeno npřímo k ADSL modemu) přepnout do bridge režimu a PPPoE spojení ukončit až v Mikrotiku.
Zbavíš se tím NATu po cestě.
V kombinaci s ADSL to to fungovat nemusí, může být na vině refragmentace a v kombinaci ještě třeba s dalším zkrácneím paketů na IPsec NAT-T, když je jedna strana neveřejka a je to.
Můžeš zkusit udělat to, že ADSL krám (pokud vyjma toho mokrotiku tam nic jiného není připojeno npřímo k ADSL modemu) přepnout do bridge režimu a PPPoE spojení ukončit až v Mikrotiku.
Zbavíš se tím NATu po cestě.
0 x
A na strane PPTP nebo L2TP serveru mas nastavene MTU a MRU na 1400? Bez toho nektere veci pres ADSL nechodi.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
mtu a mru mam 1400, pres IP to zkousim, je mi jasny ze jmena pres to neprotlacim ale DNS mam nastaveny (PDC na vzdaleny strane jako primarni dns), WINS mam nastaveny (linuxovej stroj se sambou na vzdaleny strane), hosts taky.. zkusim modem hodit do bridge a uvidim, problem je, ze vsechno resim vzdalene a mam pocit ze kdyz si hodim modem do bridge uplne se uriznu navic sem to nikdy nezkousel..ale navod si na to vygooglim.. no nejak to vymyslim.. dik za rady
0 x
tak jsem to rozbehnul, vsechno mi chodi, modem je v bridgi, mikrotik toci pppoe takze pohoda, ale problem je s rychlosti, neda mi to vic nez 1Mb, pritom konektivita u serveru je 8/8 a u klienta 15/1 (real, mereno ftp), nevi nekdo co s tim? Linkou to neni, kdyz se tam pripoji pres OVpn klienta primo tak to jede jak blesk...
0 x
tak jsem uz vyzkousel snad vsechny mozny nastaveni a porad pingy kolem 300-400 (z routerboardu do site na druhe strane), mezi routerboardama primo po tunelu je to OK, nevi nekdo poradit?
0 x