❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB433 správné nastavení?

Návody a problémy s konfigurací.
shibi

RB433 správné nastavení?

Příspěvekod shibi » 14 years ago

Zdravim borci, omlouvám se že tu otravuju takovýmhle tématem ale mám problém s nastavením mikrotiku RB433 mám dvě přípojky na internet nezávisle na sobě a chtěl bych je rozesílat v režimu APbridge dvěma kartama RB52, problém je v automatickém přidělování IP DHCPserverem. v interface mám 2 bridge ( eth1 s wlan1 a eth2 s wlan2) když se na Mikrotik připojím přes wifi a není do něj zapojen přívod s netem, tak IP přidělí správně jak bych chtěl. když naopak připojím do eternetu přípojku s netem tak mikrotik přiděluje úplně blbosti. každému něco jiného. sem začátečník, nevíte někdo co s tím? byl bych moc rád :) předem díky za odpovědi...
0 x

romec

Příspěvekod romec » 14 years ago

Já teda nevím, jak přesně to máš, ale jestli ti dobře rozumím, tak eth1 máš jako wan ( přívod do netu) ?Pokud ano a poskytovatel ti přiděluje konektivitu přes dhcp server, tak eth1 nastav jako DHCP klienta, ale neměj ho v Bridgi. Potom wlan1 bude v bridgi společně s tvym dhcp serverem, co budeš mít na interface wlan1. Ale jak říkám, nevím, jak přesně to máš nastaveny cely. Lepší by bylo demo.
0 x

shibi

romec píše:Já teda nevím, jak přesně to máš, ale jestli ti dobře rozumím, tak eth1 máš jako wan ( přívod do netu) ?Pokud ano a poskytovatel ti přiděluje konektivitu přes dhcp server, tak eth1 nastav jako DHCP klienta, ale neměj ho v Bridgi. Potom wlan1 bude v bridgi společně s tvym dhcp serverem, co budeš mít na interface wlan1. Ale jak říkám, nevím, jak přesně to máš nastaveny cely. Lepší by bylo demo.

myslel jsem to přibližně následnovně:

http://2i.cz/2i/i/4d503eea/ae35864ac08d7c610cad5e6fb10dd474/4a316b4192.f.png

Demo bych sprovoznil rád, ale také nevím jak ho nastavit.

díky za odpověd.
0 x

romec

Příspěvekod romec » 14 years ago

Nic se mi nezobrazilo. Skus jiný upload.
0 x

Repkins

Příspěvekod Repkins » 14 years ago

Nějak se mě nezobrazuje žádnej obrázek. Demo: pokud máš veřejnou IP a je přidělená nebo mapovaná přímo na toho mikrotika, tak tam v menu System/Users vytvoř uživatele třeba se jménem demo a heslem demo ve skupině např User. Skupině user nastav práva pouze pro čtení, zatrženy volby Read, Winbox a nahoře vpravo ve winboxu zatrhni Hide passwords a pak sem napiš tu veřejnou IP. Někdo se ti na to mrkne a může poradit.
0 x

shibi

romec píše:Nic se mi nezobrazilo. Skus jiný upload.

a jo, tak teď:

Obrázek

potřeboval bych poradit jak toto nastavit, doufám že to půjde z obrázku pochopit, ale jak řikám vše nastavený mám, jen mi mikrotik špatně přiděluje IP na wifi části- pouze když připojím připojení s internetem 1 nebo 2, internet také přes mikrotik neproteče.

Předem díky.
0 x

m3n
antispam: Ano

Příspěvekod m3n » 14 years ago

shibi píše:
romec píše:Nic se mi nezobrazilo. Skus jiný upload.

a jo, tak teď:

Obrázek

potřeboval bych poradit jak toto nastavit, doufám že to půjde z obrázku pochopit, ale jak řikám vše nastavený mám, jen mi mikrotik špatně přiděluje IP na wifi části- pouze když připojím připojení s internetem 1 nebo 2, internet také přes mikrotik neproteče.

Předem díky.

Pokud to chápu podle obrázku, tak se s bridgem vůbec nemusíš zabejvat, vytvoř dhcp server pouze na wlan1 (karta1) a wlan2 (karta2)
S tim, že vytvoříš maškarádu, proto ti to možná nejde, navíc nesmíš mít stejný rozsahy jak na kartách, tak i na eth
0 x