❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

nstreme pro klienty

Návody a problémy s konfigurací.
Martin Petržel
antispam: Ano

nstreme pro klienty

Příspěvekod Martin Petržel » 14 years ago

Zdravím
Stavíme novou síť na 5Ghz. Už jsem zde četl že tu někdo provozuje nstreme i pro klioše. A proto mě napadlo síť stavět od začátku tímto způsobem. Rozpočet není malý a proto si můžeme dovolit dotovat i klientské RB. Přecházíme z malé části města provozované na 2,4 která už je totálně zprasená. Bohužel je i pásmo 5Ghz velmi zarušené. Pomůže nstreme v zarušeném prostředí když vyžaduje dva kanály? Myslím že bych si akorát zbytečně ubíral poslední volná pásma. Otázkou ale je, kolik kliošů můžu na jednu kartičku (cm9) v nstreme pověsit..? Na CM9 ve 2,4 dávám max. 15lidí a všichni jsou spokojeni. Protože přecházím z pásma 2,4Ghz a již v něm jsem byl spokojený s anténami Vector. Tak jsem je vybral i pro pásmo 5Ghz http://wifi.aspa.cz/ant-vector-18dbi-5ghz-z24548/ Máte s nimi někdo zkušenosti v kombinaci nstreme? Nebo i bez něj... A jaká pozitiva i negativa by jste pro nstreme v tomto použití ze zkušenosti našli?? Díky
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

na vsechno co jsi napsal zapomen. Kde si vzal ze nstreme zabere 2 kanaly? Na vectory zapomen. Ber sektory od prowaxu a neudelas chybu. Je dobre ze jdes cestou RBcek. Doporucim ti brat rb711 a 19 gentlebox od jirouse. Pak jiste nstreme aby konkurence zjistila kdo je panem. Na apcko doporucim taky rb711 do boxu za prowaxe. Ty karty na nich se mi jevi jako masivne stabilni.

Zda se mi to, nebo lidi nejak nechapou co nstreme je? Nemaji vubec sanj vo co go.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Martin Petržel

Aha. Domníval jsem se že dvě antény zaberou dvě pásma tak aby se to nerušilo. Řeší se to tedy pouze obrácenými polarizacemi antén jako na páteřních spojích? Když dám tedy sektor do vertikální polarizace, tak z antény dostanu jen úzké pokrytí. Což je neproduktivní. Můžeš mě nějak nakopnout? :D Jak řešit klientské strany? Levně, Stabilně.. Ale nic jiného než RB tam dát nemůžu že?
0 x

Hallo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hallo » 14 years ago

Hapi ti to už napsal,stačí pořádně číst.Jako AP dáš RB 711 do boxu a sektorku Prowax,klientum dáš Jirouš Box 19 a do něj RB 711.Nstream nezabere dvě polarizace,to si pleteš s protokolem N!!.Nko bych venku pro klioše vůbec nenasazoval.Dej víc sektorů v Ačku každý na jiným kanále,podle potřeby pokrytí a pokud bude okolí čisté zapni na nich Nstream.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

ne, on si plete Nstreme a Nstreme Dual
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

není mi sice moc jasné, jak ta síť bude fungovat, kdyz pan ocividne nema poneti o nicem (nejdriv se pta na anteny, pak na protokoly, potom co ke klientum, ale je to jeho boj)...
ja sem se chtel zeptat (myslim ze to zas neni tolik OT) kdyz rikate prowax sektory (taky pouzivam) - jak na ne pridelavate tu venkovni krabici pro routerboard?
0 x
Jan Ptáček

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 14 years ago

net.work píše:není mi sice moc jasné, jak ta síť bude fungovat, kdyz pan ocividne nema poneti o nicem (nejdriv se pta na anteny, pak na protokoly, potom co ke klientum, ale je to jeho boj)...
ja sem se chtel zeptat (myslim ze to zas neni tolik OT) kdyz rikate prowax sektory (taky pouzivam) - jak na ne pridelavate tu venkovni krabici pro routerboard?

Prowax sektor se prece dela i s boxem pro RBcko.

http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1576
http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=1575
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 14 years ago

ale to ano...
i kdyz nemam bastleni moc rad, tak 2,5k za kovovy box fakt nedam.... nehlede na to, ze schibox je v podstate podobny box a stoji (i s antenou!) polovinu.....
mam pocit, ze hapi na ty prowax nejak daval gentleboxy, je to tak?
0 x
Jan Ptáček

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

hele co máte prosti vektorům :D

zatéká vám do nich?
nám fungují perfektně a nejsou předražené s všesměrovejma tyčkama se to vůbec nedá srovnávat
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

jo, premejsleli jsme jak na ne dat gentleboxy a ten co patri za smerovky by tam tusim na koso sel s mirnimi upravami a pouziti toho jejich lepidla. Nechteli jsme se s tim patlat tak jsme pouzili 60cm pigtail a box vedle toho.

Vectory dneska uz fakt ne, prowax je v tomhle smeru deska pro me jednicka.

K autorovi tohoto threadu vubec neverim ze ma nejaky zkusenosti z wifi protoze by asi musel poslednich 5 let zaspat nebo co.
0 x

Martin Petržel

hmmm. Zaspal :( Jdu se raději poohlédnout po základních informacích o této problematice. Zatim díky
0 x

Martin_H

Příspěvekod Martin_H » 14 years ago

Zdravím snad tento dotaz není uplne mimo toto téma.

Mám a jednom bodě supermicro PDSMA+ plně osazenou 5x mpci a 1x rb14 vše karty cm9. Vysílají 4x sektor 90 stupnu na 2,4 GHz a 4x sektor 90 stupnu 5GHz.

Když jsem naposledy přidal cm9 do redukce rb14 a chtěl jsem na jedné anténě pro jednoho vip klienta zapnou nstreme na 5GHz tak se celý bod jakoby zbláznil všechny ccq a dokonce i na 2,4 GHz sly do háje a tak i pingy, když jsem to vypnul vše zase ok ted to jede nekolik dnu vypnute a bez nejmensich problemu. Nestalo se něco podobného někomu z vás? Mavíc mám střídané vysílací karty tak aby se neovlivňovaly. Routeros 4.11.

Díky Martin
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

Martin_H píše:zapnou nstreme na 5GHz tak se celý bod jakoby zbláznil všechny ccq a dokonce i na 2,4 GHz sly do háje a tak i pingy, když jsem to vypnul vše zase ok ted to jede nekolik dnu vypnute a bez nejmensich problemu. Nestalo se něco podobného někomu z vás?
Díky Martin

aha... dalsi v poradi, ktory zistil, ze nstream je rusicka jak hovado. a to nadavaju niektory na ubnt.

ja som musel vsade dat dole nstream spoje. bud sa to preplo do klasickeho A alebo tam siel bullet / rocket.
0 x

hapi

jo amatéři neuměji používat nstreme, to je jedině dobře. Je zajímavý že na jednom bodě ve městě ho mám všude, jak pro klienty tak pro směrovky a šlape to ok. Ale co, nebudu to rozmazávat.
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

hapi píše:jo amatéři neuměji používat nstreme, to je jedině dobře. Je zajímavý že na jednom bodě ve městě ho mám všude, jak pro klienty tak pro směrovky a šlape to ok. Ale co, nebudu to rozmazávat.

prosim ta... skus napisat, ze co sa da skazit na jednoduchom nstreame??? podla tvojich prispevkov je jasne, ze z daleka nemas to rusenie, co tu mame my...

na uvode som aj ja slapal skoro vsade na nstream... ale v dnesnej dobe to proste nejde.
0 x