❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB450G dve site, dve ips (switch, bridge, nat?)

Návody a problémy s konfigurací.
MAK.cz
antispam: Ano

RB450G dve site, dve ips (switch, bridge, nat?)

Příspěvekod MAK.cz » 15 years ago

Dobry den,
predem se omlouvam, pokud jsem prehled thread kde by se to uz rozebiralo, ale prosel jsem uz strasne moc prispevku ale reseni jsem nenasel. Bojuju s RB450 uz asi 1/2 roku a jsem na konci sil a mych schopnosti. Pokusim se zjednodusit popis meho problemu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
POPIS:
Mam dve pripojeni k internetu. Prvni je realizovano na RB450 (modem pripojen k prnivmu portu a NAT masquaradu). Na druhem portu RB450 mam vnitrni sit s DHCP serverem bezicim na mikrotiku 192.168.1.1 (prideluje 192.168.1.2-254). Na teto siti je poveseno nekolik pocitacu vcetne fileserveru.
Druhe internetove pripojeni je realizovano Linksys routerem , na Linksysu 192.168.2.2 bezi DHCP server a prideluje 192.168.2.3-254. Na teto siti je pripojeno nekolik stroju ktere maji i nadale vyuzivat tohoto internetoveho pripojeni. Zaroven tato sit je pripojena na treti port RB450 (port ma ip 192.168.2.1 a vypnute DHCP).

A me se nedari zprovoznit propojeni techto dvou siti tim kabelem pripojenym k tretimu portu mikrotiku. Potrebuji zajistit vzajemnou viditelnost vsech pocitacu v obou sitich. Uprednostnil bych zachovani obou DHCP serveru.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zatim jsem se snazil to zprovoznit pomoci BRDIGE, kdy jsem port 2 a 3 dal do bridge, cimz jsem sice castecne propojil obe site, ale zaroven se mi zacaly prat DHCP servery obou siti (nevim, zda by to DHCP neslo nejak na tom bridgi odfiltrovat - ale myslim, ze to asi ani nejde).
Dalsi pokus jsem zameril na switch ale tam jsem uplne pohorel s dvema sitema a opet s DHCP konfliktem.
Asi nema cenu vypisovat me slepe cesty, je to opravdu nad me sily. Kdyz jsem volal na support lajnu zda by tohle reseni bylo potreba resit formou placeneho supportu, ochotne mi odpovedeli, ze ne, ze je to easy a dostal jsem jakousi radu k natce ale pomoci teto rady jsem nedosahl vubec zadne viditelnosti mezi sitemi krome pingu.

Pokud by se nasel nekdo ochotny mi poradit, byl bych strasne moc vdecny, me snazeni mi sezralo uz pomerne hodne casu a hlavne se stale nepriblizilo vysledku. Pokud je to problem slozitejsi, jsem samozrejme ochoten za jeho reseni i zaplatit, protoze je to skutecne nad me sily.

Dekuji moc za jakekoli postouchnuti spravnym smerem.

MAK
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

tak to máš docela smůlu. Ty počítače se uviději jenom přes prostředníka ve formě wins serveru. Pokud teda myslíš vidět se jako že se uviději v okolních počítačích. Ovšem nevim na co by firmě bylo aby se terminály viděly, spíš by mělo jít o to aby se dostaly na ten file server ne? To se dá zařídit ručním napsáním cesty pro připojení síťový jednotky. Pak tu na foru někde najdeš jak použít pro jeden subnet jednu bránu do neu a pro druhej druhou bránu. To by ti mělo všechno stačit.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

MAK.cz

Dekuji ti za radu.
Prioritni je videt samozrejme fileserver, ale dost by se hodilo videt i pocitace v ramci windows site. Jinak by samozrejme nevadilo zadavat rucne ip/cestu k stroji na siti. Pokud bych to nejak zprovoznil takhle, bylo by to super. Podivam se po forech, jestli tu bude vysvetleno jak zviditelnit mezi ssebou ty dva subnety, brany bych neresil, jeden jede skrz mikrotika a druhej skrz nejakej jinej router v tom danem subnetu. Spis pujde o to, jak je mezi ssebou zviditelnit aniz by se mi zacaly prat dhcp obou subnetu. Jdu dal hledat. Diky moc
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

tak můžeš to udělat jednoduše. Vem dvě RB450G. Jednu nech pro jeden subnet, druhej pro druhej subnet. Museji bejt oddělený aby se DHCPčka neovlivňovaly. Do nich připoj konektivitu a pak ty dvě RBka propoj kabelem a dej tam třetí subnet. Každá ta síť bude mít svůj router a přípojku do netu. Do routovací tabulky si napíšeš routu toho druhýho subnetu aby jsi do něj mohl z prvního subnetu. Jde to i s jednim RB450G ale musel by si používat markování routingu aby se ti to rozhazovalo mezi konektivity a je to trochu složitější.

Síťová jednoka se připojuje \\ip\sdilenej_nazev
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

MAK.cz

Ja to promyslim, zda projde koupe dalsiho RB. Jeste jsem projistotu ted nakreslil schema jak to vlastne vypada (je to zjednodusene schematko te ch dvou sitit a dvou pripojeni k netu - kdy jedno jede skrz mikrotik a druhe tim linksys routerem). V podstate idealni by bylo videt ze vsech pocitacu na vsechny, ale vubec nevim zda to de nejak vyresit.

Pokud by neslo, asi bych se odhodlal k tomu spojit obe site dohromady, dat tomu vsemu rozsah 192.168.1.x a ty pocitace co by mely jet internet skrz linksyse by mely natvrdo nastavenou ip a lynskys by mel vyple DHCP. Ale mco ciste mi to nepripada.

A tady jeste obrazek, fakt nevim, zda jsem se svejma neschopnostma popsat spravne tu sit to schopen pospat slovne. Tohle je snad srozumitelnejsi:

Obrázek
0 x

Zbojnik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zbojnik » 15 years ago

neviem ci som to nejak zle nepochopil a nestacilo by dat na default gw pre siet 192.168.2.0 teda linksys-u staticku routu??
na linksys dat routu pre siet 192.168.1.0

route add 192.168.1.0 mask 255.255.255.0 gw 192.168.2.1

pokial bude chciet pc zo siete 2 komunikovat so sietou 1 logicky pride na default gw a tam mu to posle na ip rb 450 port4 a mk si to uz posle podla rout tam kam treba

ak som to zle pochopil tak sorry

edit: a ten bridge na mk samozrejme vypnut...
0 x