❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

5 GHz spoj v režimu station pseudobridge

Návody a problémy s konfigurací.
okoun
antispam: Ano

5 GHz spoj v režimu station pseudobridge

Příspěvekod okoun » 15 years ago

ahoj, potřebuji pomoci s jedním 5GHz spojem.

spoj má jeden hlavní router RB 600 do kterého je kabelem zapojeno RB411, které je hnedle za anténou. na druhé straně spoje je také RB411 za anténou.
a k věci
problém je takový že spoj funguje pouze v režimu ap a client pseudobridge, když ho chci dát do klasického ap client tak se nedopingnu na druhou stranu, tedy na tu poslední RB411. nenapadá mě už jak to nastavit. nevím jestli si mohu na páteřním spoji dovolit používat mód pseudobridge, bojím se aby to nedělalo problémy. jinak v tomto režimu jsem naměřil rychlost každým směrem 29 Mb/s a 15 Mb/s full...

Obrázek
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

WDS
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

no ,WDSkem šel vždycky výkon do háje, tak nevím no
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 15 years ago

ty máš ten poslední RB411 v bridge, station totiž do bridge dát nejde. Pseudobridge na pár páteřních spojích mám, protože tam ještě musím mít bridge. WDS jsem dřív používal, ale mezi V2.9 a V3 nebylo kompatibilní, tak jsem začal používat pseudobridge, kterej je právě zavedenej od verze 3. Všude mi to šlape OK, nikdy s tím žádný problémy nebyli. Jen v Dude to z toho vyčítá jen Rx a Tx rate, u station i další údaje, jako ssid, signál, atd.
0 x

hapi

u WDS výkon doháje nejde. Taky tam je třeba station WDS. Pseudobridge se doporučuju vyhejbat i když někdo říká že mu jede ale detaily jsou to co dělá rozdíl mezi použitím jednoho a druhý a tedy funkčností a nefunkčností.
0 x

okoun

Peyrak píše:ty máš ten poslední RB411 v bridge, station totiž do bridge dát nejde. Pseudobridge na pár páteřních spojích mám, protože tam ještě musím mít bridge. WDS jsem dřív používal, ale mezi V2.9 a V3 nebylo kompatibilní, tak jsem začal používat pseudobridge, kterej je právě zavedenej od verze 3. Všude mi to šlape OK, nikdy s tím žádný problémy nebyli. Jen v Dude to z toho vyčítá jen Rx a Tx rate, u station i další údaje, jako ssid, signál, atd.

OK, také v tom nevidím problém nejspíš, ale používáš na těch spojích DHCP?
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 15 years ago

Tak si to normalne udelej AP Bridge - Station a proRoutuj - udelej si EOIP tunel. A mas to jako bridge.
0 x

Peyrak

okoun píše:OK, také v tom nevidím problém nejspíš, ale používáš na těch spojích DHCP?

jo, mám
0 x

okoun

já to asi dám dotoho pseuda
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

To by mne take zajimalo, protoze takto mam pseudobridge na vice spojich, sice to jede, ale pokud je WDS lepsi jdu do nej.
Podotykam ze to potrebuji mit v bridge, pujde to tak? At nemusim na vyjezd? :-)

Mam to takto:
RB411AH s R5nH na prijem i na vysilani a oboje to je na ethernetu pripojene na dany router, ale potrebuji to jako nahradu kabelu :-)

Ahoj Lada
0 x

hapi

říkám ti dobře, zapomeň na pseudobridge. Přijde čas a budeš hledat chybu a bude to v pseudobridge. Věděl si třeba že za pseudobirdge nemůžeš mít víc subnetu? Tedy můžeš ale při překročení nějaký hranice to začně dělat kraviny a tak nějak náhodně se nedostaneš na nějaký věci.
0 x

Peyrak

nejsem zastáncem pseudobridge, ale za tím jedním mám kolem 30 subnetů, /30, /29 i /24. Nikdy jsem s tím neměl problémy.
0 x

okoun

hmm a jak nastavit to WDS nikdy jsem to nepoužíval
0 x

hapi

na APčku zapneš dynamic u nastavení karty ve WDS a na klienský kartě nastavíš station WDS. Taky si můžeš na APčku nastavit statický WDS a udělat to ručně. Určitě si všimneš, že na APčku se ukáže další iface a ten můžeš nechávat třeba při dynamicdáva automaicky do bridge a podobný věci.
0 x

Ladik

Příspěvekod Ladik » 15 years ago

Asi jsem uplne mimo, pri zapnuti jak jsi to psal se tam (na klienta WDS) nemuzu dostat nijak jinak nez pres telnet. Uz jsem to dal rucne zpet na pseudobridge :-(

Ahoj Lada
0 x