❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Co za anténku k vnitřnímu AP?

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
czatlantis

Co za anténku k vnitřnímu AP?

Příspěvekod czatlantis » 15 years ago

Zdravím, dělám si tady APčko pro pokrytí v baráku a narazil jsem na problém co za anténu tam dát. Pokud to tak vezmu, tak by vlastně stačila taková ta co je u všech krabičkoidních APček, jenže ty už nějak došly :-D
Co říkáte tady na tohle? Mohlo by to být použitelný?

Kód: Vybrat vše

http://aukro.cz/item1023343946_vsesmerova_antena_wifi_12_dbi_38_cm_rp_sma.html

Díky za názory
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 15 years ago

Zdravím.. Ohledně te popisovane anteny bych to doma neriskoval.Je to dle popisu silná antena,ale nezda se mi že by mohla mít tolik..tedy 12 dB. Ohledne tech malych antenek jsem je rozdaval,ale ted uz jich mam jen par .Pokud je zajem o enjake za neco prodam :-)
0 x

czatlantis

Co konkrétně myslíš, že by bylo za problém s tím, že je to silná anténa? Co by to mohlo dělat za problémy?
Jinak dík za nabídku, ale potřebuju jen asi 2kousky, takže to bych kdyžtak vzal nějakou obyč 5dbi z i4wifi, nějaká stovka mě zas nerozhodí
0 x

lyra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lyra » 15 years ago

Na domaci antenu bych videl tak max 5 dB antenu ne li 2 dB. Ohledne antene se mi osvedcili lepe 2 dB antenky mensi nez 5 dB s ohledem na kvalitu spojeni v bytě. Na venkovni instalaci mame jeste nekdde antenu 8 dB dodnes a chyta to uzivatel na 0,9 Km ve měste. Ja bych mel strach z te anteny(12 dB) ze budu svitit i ja nejen ta antena.
0 x

michal.siman

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

Tak pokud ti mohu poradit, tak tohle je moc dobre, osobne nekolikrat vyzkouseno (u zakazniku) a odezvy od uzivatelu jsou super. Navic to provedeni je moc dobry. Ten stojakek je celkem tezkej, takze to nepada ze stolu nebo z police ci parapetu, navic zespodu jsou v nem magnety, takze drzi na futrech atd. vedle magnetu ze spodu jsou dirky (zamecky) na uchyceni na sroubky, opet bomba. No a jako tresnicka na dortu, ta antenka na tom stojanku je sroubovatelna a je na ni R-SMA takze kdyz ji vysroubujes tak pasuje primo na vsechny routery co maji sroubovaci antenu (pro puntickare mimo linksysu co maji TNCcka). Navic je to alespon trosku znackove ...

http://www.discomp.eu/?cls=stoitem&stiid=19217
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

czatlantis

Jo tak ta anténa vypadá pěkně, ale dávat 300kč bez poštovnýho za blbou interní anténu se mi opravdu nechce....

Jo a ještě dotaz - když na té miniPCI kartičce jsou ty 2 konektroy - main a aux - je mi k něčemu zapojit druhou anténu do toho aux? pomůže to něčemu?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 15 years ago

czatlantis píše:pomůže to něčemu?

Nepomůže, to je jenom na to když stavíš venkovní PTP NSdual spoj tak jeden výstup přijímá a druhý vysílá. Pokud máš kartu R52 tak zapoj pouze MAIN a druhý výstup nezapojuj
existuje také tato levnější varianta http://www.i4wifi.cz/?cls=stoitem&stiid=523
má zespodu taky magnet akorát nemá dírky na šroubky což stejně většinou není potřeba. Používáme je často a jsou dobré
0 x

czatlantis

Jo ta už vypadá líp

Já jen že tady mám nějakej wifi router z roku snad 2000 (umí jen Bčko) a má mnohem lepší dosah signálu než cokoliv co jsem zatím vedle něj postavil. Má 2 antény a vevnitř je nějaká PCMCIA karta se dvěma konektorama (main a aux) a jsou tam zapojený obě antény. To stejný u notebooku jsou zapojený taky obě antény...
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

honzam píše:Nepomůže, to je jenom na to když stavíš venkovní PTP NSdual spoj tak jeden výstup přijímá a druhý vysílá.

aux vystup je k prdu , na nstremeDual potrebujes dve karty
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

asdewq

Příspěvekod asdewq » 15 years ago

ak sa nemylim tak 2 pripojene antenky v notebooku alebo klasickom soho wifi umoznuje diverznu funkciu oboch anten teda pouzije sa ta antena, ktora ma lepsi signal - mk toto nepozna... mk vsak vie inu uzitocnu vec - cez jeden vstup vysielat a cez druhy prijimat - takto mozete urobit klasicky ptp spoj uplne legalne napriklad aj s 50db antenami - budu len prijimat a vysielat bude ina povedzme 24db antena...
0 x

honzam

reset píše:
honzam píše:Nepomůže, to je jenom na to když stavíš venkovní PTP NSdual spoj tak jeden výstup přijímá a druhý vysílá.

aux vystup je k prdu , na nstremeDual potrebujes dve karty

Jasný na to jsem zapoměl. Na jedné kartě NstreamDual postavit nejde
0 x

czatlantis

Takže, koupil jsem nakonec 5dbi anténu http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 70610UBJXL
A chtěl jsem se zeptat - mám RB 433, v něm CM9ku a notebook s Intel 3945. Když jsem v pokoji s tím AP, tak rychlsot dost kolísá a nejede naplno (je možný, že v tom pokoji je to prostě přehulený?) . Pokud vyjdu z pokoje a jsem za stěnou, tak to jede dobře - využití sítě je 40% což je tak maximum, co z toho dostanu. Když jsem ještě dál, tak mám pořád signál výbornej, ale rychlost stojí za prd. Rušení by tady žádný být nemělo, zkoušel jsem i jiný kanály. V MK je nastavenej default výkon i rychlosti a ack-timeout na na indoor.

Bohužel nemám možnost vyzkoušet s jiným RB, jediný wifi tu mám ten notebook
0 x

honzam

u CM9 se zapojuje ten krajní vývod. To doufám máš. Kdyžtak zkus na zkoušku trošku výkon ubrat. A jedeš v B+G? Na jakou to máš slinkovanou rychlost?
verze ROS?
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

proc krajni vyvod ? Me to chodilo vzdy stejne na oba hm ?
0 x

czatlantis

jj jasně, mám zapojenej jen ten main(signál je výbornej), ROS je 4.9, mód jsem dal "only G".

Teď jsem dal výstupní výkon jen 10dBm a rychlsot jede výborně (využití 44% z 54mega), ale chvílena to spadne na 30%. Není to prostě stabilní. A v MK wireless/registrations vidím signal to nosie 54dB a tx/rx CCQ: 23% :? a rychlsot je tam Tx/Rx: 11M/54M....no a teď to jede zase strašně pomalu

EDIT: pokud k tý kartě dám anténku 5ghz a přepnu se do 5ghz módu, tak jede naprosto úžasně, rychlsot je stabilní, využití sítě 47% z 54mega
0 x