❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
mizící statické routy, nekomunikující adresy
mizící statické routy, nekomunikující adresy
Zdravím, mám dotaz - mám dočasně na starost menší wifi síť, postavená na mikrotiku, staticky routovaná (dost blbě - v síti s cca 300 klienty je skoro 60 statických rout - na některé interfacy z pro mě nepochopitelného důvodu i 4 routy). Během víkendu najedno bez příčiny několik rout přestalo fungovat, po restartu shaperu a routerů po cestě bylo vše zdánlivě v pořádku, ovšem od té doby záhadně přestávají komunikovat jednotlivé IP adresy zákazníků, i na routách kterých se toto netýká, přičemž všechny ostatní na dané routě normálně komunikují, navíc mám pocit že po UDP komunikují a po TCP ne (ještě ověřím). První věc co mě napadla - shaper běží na miktoriku 2.9.19 a hlavní bezdr. router ze kterého dál pokračují bezdrátem páteřní spoje běží na MK 3.30 - tato kombinace ovšem fungovala víc než měsíc bez jediného problému takže se připravuji na situaci kdy upgrade nepomůže. Setkal se s tím někdy někdo? Dík za odpovědi
0 x
-
cyz píše:Zdravím, mám dotaz - mám dočasně na starost menší wifi síť, postavená na mikrotiku, staticky routovaná (dost blbě - v síti s cca 300 klienty je skoro 60 statických rout - na některé interfacy z pro mě nepochopitelného důvodu i 4 routy). Během víkendu najedno bez příčiny několik rout přestalo fungovat, po restartu shaperu a routerů po cestě bylo vše zdánlivě v pořádku, ovšem od té doby záhadně přestávají komunikovat jednotlivé IP adresy zákazníků, i na routách kterých se toto netýká, přičemž všechny ostatní na dané routě normálně komunikují, navíc mám pocit že po UDP komunikují a po TCP ne (ještě ověřím). První věc co mě napadla - shaper běží na miktoriku 2.9.19 a hlavní bezdr. router ze kterého dál pokračují bezdrátem páteřní spoje běží na MK 3.30 - tato kombinace ovšem fungovala víc než měsíc bez jediného problému takže se připravuji na situaci kdy upgrade nepomůže. Setkal se s tím někdy někdo? Dík za odpovědi
no moc ti nepomuzu, ale neco podobneho se me stalo nekdy na pocatku fungovani nasi site (cca 2 roky) a prakticky to bylo ze se proste jiste rozsahy i kdyz vse vypadalo ok, vubec neozyvali a kdyz se mi je podarilo rozchodit, tak jednotlive ip klientu, ktere meli normalne prirazene a jeli na ne uz nejakou dobu proste nejeli (ale delala to na tom rozsahu vzdy jen cast adres, ne ze vsechny) tak jsem tem lidem dal jinou ip a nastavil ji na jejich zarizeni a uz to bylo ok. dodnes nevim co se delo, jestli se jednalo o chybu v routovani, chybu v software mikrotiku nebo proste co. Pak jsem presel (i kvuli tomu) na dymanicke routovani a uz nikdy jsem nic podobneho nezaregistroval. mimochodem aktualne mame v siti 370 klientskych ip na 120 routach (i s /30 sitema na pateri) a nejak si nedovedu predstavit to delat rucne

0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji
az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...