Ahoj,
chtěl bych se zeptat, zda když mám spoj v zarušené oblasti pomůže přechod na N ke zvýšení propusnosti.
Současný stav je takový, že strana (AP) umístěné ve městě podléhá rušení a obávám se, že i nekvalitnímu hardware. Přístup na AP je ale velice komplikovaný a tak hledám dočasné řešení jak na spoji s klientskou jednotkou o propustnosti 600kbit/s pro upload a 5Mbit download docílit alespoň rychlost 2-4mbit pro upload, 5Mbit na downloadu stačí, ovšem rád bych se zbavil problému s vysokou latencí při této zátěži.
Zde je výpis z AP:
signál ~-83dBm
signal to noise 7-11dB
CCQ 12-50%
A klienta
signal ~-85dBm
signal to noise 14-16dB
Spoj již je nastaven jako WDS, ostatní hodnoty jsou shodné s defaultním nastavením, vyžší výkon tam pálit nemůžu, mám strach z ČTÚ.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Improvizované zvýšení propustnosti pomalého spoje.
Nkem si nepomůžeš. Jak dlouhej máš ten spoj, jaký antény?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
spíše by nás zajímalo jaké jsou karty? jestli jsou extra citlivé možná bych zkusil menší citlivost.... i když -85 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Hlavne mi prijde ze i signalove ses tam dost spatne, mit signal -85 tak osobne klienta vubec nepripojuju, pac to bude do budoucna delat akorat problemy. Na jakou vzdalenost to mas a v jakem pasmu? Predpokladam asi 5GHz podle te prenosove rychlosti ze?
A vubec popis co tam mas za anteny, zarizeni, kabely, pouzita frekvence a tak ... Pak ti tu nekdo muze poradit vic.
A vubec popis co tam mas za anteny, zarizeni, kabely, pouzita frekvence a tak ... Pak ti tu nekdo muze poradit vic.
0 x
Bývalý ISP...
Antény jsou na tom spoji ProWaxky 20dB http://www.prowax.cz/cz/pwpar56lite
kabel RF400 na straně AP 2M na straně klienta 5M
vzdálenost 5,5Km
AP RB 433AH s kartama CM10
Klient RB411 s CM10
kabel RF400 na straně AP 2M na straně klienta 5M
vzdálenost 5,5Km
AP RB 433AH s kartama CM10
Klient RB411 s CM10
0 x
víš co udělej? Vyhod CM10 a dej tam CM9. Nákup CM10 vycházel pouze z toho, že je levnější. CM10 j totiž pěknej shit. Je tak trochu vosekaná a dost lidí to potvrdilo při jejim uvedení do obchodů. Pak si dolaď antény a zkontroluj kabely. Nechápu co chceš dělat s -85dB signálem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Nechci do toho moc kecat, ale není to na 5,5 km malá anténa(20dB)? Když jsem se ptal na ten můj spoj tak jste mi radili na 4 km 24dB, tak si myslím, že je to dost málo i přesto, že je to jen ke klientovi a ne nějaká páteř.
0 x
to tedy je malá anténa, dej tam 29ku s úhlem kolem 6 stupňů a je to.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
anteny sice dobre, lec trosku slabe, nicmene i tak si myslim ze pokud by byly dobre dosmerovane, tak bys mel mit lepsi signal.... tzn. zkus anteny dosmerovat, pokud se povede, mas vyhrano, pokud ne, pouzij silnejsi anteny (aspon 24dBi, nebo silnejsi, ale ztlumit kartu!)...
0 x
Jan Ptáček
Co tím myslíš, že máš komplikovaný přístup? Máš tam bod, ale nemůžeš k němu? To by si ani nemohl dosměrovat popřípadě vyměnit antény.
0 x
-
- Moderátor
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
At pocitam jak pocitem tak tam mas neco spatne. Pri tehle konfiguraci by jsi mel mit signal okolo -75 a ne o 10 horsi.
Aby jsi byl v limitu, mel by jsi mit na karte nastavem vystupni vykon max. 12dBm.
Nevim co doporucit driv, jako prvni asi prekontorlovat kabely a zkusit dosmerovat antenu. Este me napada jeslti tam neni narusene fresnelka.... pak bych to videl opravu na vymenu za silnejsi anteny...
Pravda je ze ty CM10 moc dobry karty nejsou ale ten spoj by na nich mel fungovat bez vetsich problemu. Jak rikam nekde ti tam chybi 10dBm na signalu, zkus hledat chybu timhle smerem..
Aby jsi byl v limitu, mel by jsi mit na karte nastavem vystupni vykon max. 12dBm.
Nevim co doporucit driv, jako prvni asi prekontorlovat kabely a zkusit dosmerovat antenu. Este me napada jeslti tam neni narusene fresnelka.... pak bych to videl opravu na vymenu za silnejsi anteny...
Pravda je ze ty CM10 moc dobry karty nejsou ale ten spoj by na nich mel fungovat bez vetsich problemu. Jak rikam nekde ti tam chybi 10dBm na signalu, zkus hledat chybu timhle smerem..
0 x
Bývalý ISP...
když už zde padlo o cm9 je to pravda že má na 5G citlivost při 54Mb/s -83 ? jestli ano tak to by bylo dost dobré oproti R52 která má -74
0 x
okoun píše:když už zde padlo o cm9 je to pravda že má na 5G citlivost při 54Mb/s -83 ? jestli ano tak to by bylo dost dobré oproti R52 která má -74
nesmysl, realne co jsem zkousel, tak citlivost nekde okolo -72....
0 x
Jan Ptáček
no jo, já si to také myslím, ale je fact že většina lidí dává přednost cm9 oproti r52
0 x
-
psal si, že se bojíš čtu, tzn. máš táhlý výkon nebo si na defaultu ? každopádně ať máš signál jaký chceš i těch prachbídných -8x tak s cc% 15% a podobně jak píšeš z toho nedostaneš nic kloudného začal bych od kabelů a ostatních věcí až po křížící se pigtaily od karet ke konektorům, na té vzdálenosti by si měl nahonit -67 i s útlumem pigtailů a spol.. ack se ti drží jak ?
0 x