Prave vybiram nejaky switch do racku.
Mate nekdo zkusenost s:
3COM 4500 26-Port
nebo
HP ProCurve Switch 2524
Jde mi hlavne o stabilitu, poruchovost a vazne nedostatky, na ktere clovek prijde az je nasadi do provozu.
Jake pouzivate switche vy na pripojeni bytu + RBcek?
Diky za tipy a rady!
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Switch do racku
EdgeCore es3552m - 200ks, jeden vadny
Podporuje vse, co si namyslis 

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Vypada zajimave.
Pomer 200:0 myslim taky o necem svedci.
Jen se trochu bojim te ceny.
Predpokadam tak +-20tis. ? Kde je berete?
Ja tech funkci zase tolik nepotrebuju. Jde opravdu hlavne o stabilitu a bezporuchovost.
<OT> 200*52= 10400portu. Asi mate hodne klientu, co?
</OT>
Ja tech funkci zase tolik nepotrebuju. Jde opravdu hlavne o stabilitu a bezporuchovost.
<OT> 200*52= 10400portu. Asi mate hodne klientu, co?

0 x
RaMa píše:Vypada zajimave.
<OT> 200*52= 10400portu. Asi mate hodne klientu, co?</OT>
Jej, ja ti poslal spatny typ

Ten, ktereho mame 200ks je ES3528M

A jinak berem od proficomms, pohoda domluva, daji o dost lepsi cenu nez je na webu

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Edgecore , signamax, SMC , keď to otvoríte všetko je to ten istý HW len s iným logom a iným FW. Keď natlačíš do SMC alebo SIgnamaxu FW z edgecore dostaneš to isté za menej penazí. Edgecore nieje zlý , ale keď uvzžuješ o IPTV choď rovno do cisca, metro switche kúpiš prinajhoršom za 400€. Keď plánuješ nakupovať switche hromadnejšie kontaktuj priamo cisco, cena sa dá stlačiť skoro na polovicu.
0 x
Hatatitla píše:Edgecore , signamax, SMC , keď to otvoríte všetko je to ten istý HW len s iným logom a iným FW. Keď natlačíš do SMC alebo SIgnamaxu FW z edgecore dostaneš to isté za menej penazí. Edgecore nieje zlý , ale keď uvzžuješ o IPTV choď rovno do cisca, metro switche kúpiš prinajhoršom za 400€. Keď plánuješ nakupovať switche hromadnejšie kontaktuj priamo cisco, cena sa dá stlačiť skoro na polovicu.
Muzes uvest nejaky konkretni typ, ktery pouzivas? Na polovinu z ceny 400Euro? To dostanu tak mozna napajeci kabl, ne?

Vyhody oproti konkurenci?
Diky za odpoved.
0 x
Hatatitla: Miluji lidi, co se vytasi s Ciscek nebo podobnou hrackou a hromadu penez a na otazku: Vyhody? uz neodpovi...
0 x
RaMa píše:Hatatitla: Miluji lidi, co se vytasi s Ciscek nebo podobnou hrackou a hromadu penez a na otazku: Vyhody? uz neodpovi...
koukals na ten druhy edgecore?

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
No tých 400 € je tá polovica si som zle napísal
, ale nie pri odbere pár kúskov . Sú ochotný jednať s konkrétnym isp ak sa uzavrie zmluva že odoberieš za 5 rokov 200-300 kúskov čo pre metropolitnú sieť ktorá si trúfa na IPTV nieje moc. Navyše môžeš zobrať tie switche naraz a cisco ti ich prefinancuje , vychádza to výhodnejšie ako keby si si zobral na to úver z banky. Netreba sa báť osloviť priamo cisco a nie nejakého miestneho predajcu ktorý má nahodé 100-200% mraže .
Nieje to zrovna najlacnejšie riešenie ale ak nepozeráme na kábel ktorý musíš dotiahnuť do baráku tak ta riešenie na ciscu víde na 25-30 € na klienta. ALe keď si to prepočítaš na druhej strane že aké náklady má na klienta na bezdráte kde vrazíš tých 20-30 € na zadotovanie prípojky si na to istom, len tá optika vychádza drahšie ako sprevádzkovanie nejakého APčka,ale zas životnosť tých káblov je oveľa vyššia ako APčka niekde na streche. Z dlhodobejšieho hladiska je optika lacnejšia ako wifi , len tie počiatočné náklady sú neporovnateľne vyššie. To som ale už odbočil do témy.
Výhody no nenašiel som nič vhodné ak chce riešiť IPTV , edgecore sú neni zlé switche , ale pri televízií potrebuješ stabilitu takmer 100% . Edgecore a podobné hračky len s iným logom dokážu rozhádzať obraz na milión spôsobov. Poprehadzujú poradie paketov ako sa im zachce síce je to štandardné správanie TCP/IP , ale pre IPTV trocha nežiaduce. Ďalšia vec sú multicastové grupy , nebudeš predsa pútať celý streem ku klientovi nech si settopbox cucne čo potrebuje potrebuješ nejako userovi osekať na čo sa môže pozerať , čo má predplatené a čo nie. Prednedávnom mi jeden známi rozprával že nabúral IPTV riešenie jednému ISP. Zobral si najmenší balík , ale mal len nastavené v settopboxe predplatené kanály , pripojil linux a mal prístup k celej programovej ponuke . Toto sa ti na ciscu nestane ak ho máš dobre nastavené. Navyše sa môže dosť často settopbox sekať pri takomto riešení.
ďalej QOS , nebudem predsa ťahať ku klientovi dva káble jeden na net druhý pre TV keď to môžem poslať po jednom len treba na switchi nastaviť port . ǎno QOS zvládnu aj lacnejšie switche , ale znova platí to čo stačí pre internet nemusí postačovať pre TV.
Ak vám vypadne na polhodinu internet zavolá pár klientov že čo sa deje , pri TV sekne obraz a telefón sa nezastaví.
A samozrejme v neposlednom rade nex biznis day servis . Nahlásiš poruchu zariadenia , nikto sa ta nebude nič pýtať na druhý deň máš v rukách náhradný.
Jo a na to podstatné som zabudol na acces ME3400.
Ak sa ale necítiš ani na tých 400 € za acces switch skús pohľadať na e-bay dajú sa tam nájsť jazdené ciscá za 200 € ,a dalo by sa povedať že lepšie jazdené cisco ako niečo nové v tej cene. Pre 3 rokmi som kupoval z výpredaju staršie ciscá 6-7 ročné dodnes fungujú bez toho aby za 3 roky bolo treba do nich liezť s uptimom o ktorom sa môže ostatným zariadeniam len snívať.

Nieje to zrovna najlacnejšie riešenie ale ak nepozeráme na kábel ktorý musíš dotiahnuť do baráku tak ta riešenie na ciscu víde na 25-30 € na klienta. ALe keď si to prepočítaš na druhej strane že aké náklady má na klienta na bezdráte kde vrazíš tých 20-30 € na zadotovanie prípojky si na to istom, len tá optika vychádza drahšie ako sprevádzkovanie nejakého APčka,ale zas životnosť tých káblov je oveľa vyššia ako APčka niekde na streche. Z dlhodobejšieho hladiska je optika lacnejšia ako wifi , len tie počiatočné náklady sú neporovnateľne vyššie. To som ale už odbočil do témy.
Výhody no nenašiel som nič vhodné ak chce riešiť IPTV , edgecore sú neni zlé switche , ale pri televízií potrebuješ stabilitu takmer 100% . Edgecore a podobné hračky len s iným logom dokážu rozhádzať obraz na milión spôsobov. Poprehadzujú poradie paketov ako sa im zachce síce je to štandardné správanie TCP/IP , ale pre IPTV trocha nežiaduce. Ďalšia vec sú multicastové grupy , nebudeš predsa pútať celý streem ku klientovi nech si settopbox cucne čo potrebuje potrebuješ nejako userovi osekať na čo sa môže pozerať , čo má predplatené a čo nie. Prednedávnom mi jeden známi rozprával že nabúral IPTV riešenie jednému ISP. Zobral si najmenší balík , ale mal len nastavené v settopboxe predplatené kanály , pripojil linux a mal prístup k celej programovej ponuke . Toto sa ti na ciscu nestane ak ho máš dobre nastavené. Navyše sa môže dosť často settopbox sekať pri takomto riešení.
ďalej QOS , nebudem predsa ťahať ku klientovi dva káble jeden na net druhý pre TV keď to môžem poslať po jednom len treba na switchi nastaviť port . ǎno QOS zvládnu aj lacnejšie switche , ale znova platí to čo stačí pre internet nemusí postačovať pre TV.
Ak vám vypadne na polhodinu internet zavolá pár klientov že čo sa deje , pri TV sekne obraz a telefón sa nezastaví.
A samozrejme v neposlednom rade nex biznis day servis . Nahlásiš poruchu zariadenia , nikto sa ta nebude nič pýtať na druhý deň máš v rukách náhradný.
Jo a na to podstatné som zabudol na acces ME3400.
Ak sa ale necítiš ani na tých 400 € za acces switch skús pohľadať na e-bay dajú sa tam nájsť jazdené ciscá za 200 € ,a dalo by sa povedať že lepšie jazdené cisco ako niečo nové v tej cene. Pre 3 rokmi som kupoval z výpredaju staršie ciscá 6-7 ročné dodnes fungujú bez toho aby za 3 roky bolo treba do nich liezť s uptimom o ktorom sa môže ostatným zariadeniam len snívať.
0 x
soooc píše:RaMa píše:Hatatitla: Miluji lidi, co se vytasi s Ciscek nebo podobnou hrackou a hromadu penez a na otazku: Vyhody? uz neodpovi...
koukals na ten druhy edgecore?
Dival, dival, ale osobne tu znacku vubec neznam.

Pokud ji vis, posli mi ji prosim do PM.
Popr. pokud by jsi mel nejaky kus navic na prodej.
Zatim o IPTV neuvazuju. Vystacim si s dvema kouskama. Jeden do provozu a druhy zalozni.
Tak ze o nejakych projektech nemuze byt ani rec.
Pokud by ho mel nekdo navic, tak ho klidne koupim

0 x
- sub_zero
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
my máme na síti asi cca 20ks těchto HPček http://www.2hheran.cz/cz/produkt/j9020a-hp-procurve-switch-2510-4848port-managed-l2-switch/
+
ctyři kousky nasazený jako Core switche. Přes web management toho moc neuděláš, jen zásadní věci, zbytek se řeší přes CLI. Máme v tom strčení miniGBIC do Ha-vla za pár korun, udělaný Trunky na 2 a 4Gbit, VLANy, nějakej QoS..průměrně přes to chodí děnně traffic tak 500-1000mBit (vnitropodniková síť + internet).
+
ctyři kousky nasazený jako Core switche. Přes web management toho moc neuděláš, jen zásadní věci, zbytek se řeší přes CLI. Máme v tom strčení miniGBIC do Ha-vla za pár korun, udělaný Trunky na 2 a 4Gbit, VLANy, nějakej QoS..průměrně přes to chodí děnně traffic tak 500-1000mBit (vnitropodniková síť + internet).
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
soooc píše:RaMa píše:Vypada zajimave.
<OT> 200*52= 10400portu. Asi mate hodne klientu, co?</OT>
Jej, ja ti poslal spatny typtohle je paterni
Ten, ktereho mame 200ks je ES3528M![]()
A jinak berem od proficomms, pohoda domluva, daji o dost lepsi cenu nez je na webu
Jeste doplnim, ze tyto switche ES3528M muzete objednat ve variante 24 nebo 48 V DC! Myslim si ze pokud pouzivate zalohy, na 24V tak toto je super varinata. Blby je ze to zveda cenu o 1500 na kuse:(
0 x
pepop
Pepop: To je urcite zajimave, ale uz jsem si switch vybral.
Nakonec zvitezilo Cisco Catalyst 2960, 24port.
Budu je mit za super cenu neco pres 6000Kc/ks. (nove, nepouzite).
Na ebay je maji za cca 800$ + postovne.
Pokud by mel nekdo zajem o nejaky kousek, tak at napise.
Pres tyden to sem dam i fotkama a dalsim infem.

0 x
RaMa píše:Pepop: To je urcite zajimave, ale uz jsem si switch vybral.
Tak cena neni zla, ale my ty edgecory mame za lepsi cenu a maji 4x minigibic, co zere vsechno

0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!