❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jake IP davat P2P spojum?

Návody a problémy s konfigurací.
michal.siman

Jake IP davat P2P spojum?

Příspěvekod michal.siman » 15 years ago

Mam prosbu na zkusenejsi. Doted jsem vsechno, ale uplne vsechno v nasi siti routoval, tedy i p2p spoje, takze spoj mezi bodem A a B potrebobal celkem 3 /30 site, z ethernetu na prvni wlan spoje jedna sit, z jedne wlan strany na druhou druha sit a pak z druhe wlan na druhy ethernet zase dalsi sit. Zjistil jsem ze je to neprakticke, zaprve z duvodu toho ze velmi rychle spotrebovavam rozsahy a za druhe ze ve chvily kdy to chci nahradit nejakym jinym spojem nez je MK tak proste mam problem a musim vse prenastavovat. Takze jsem to vymyslel tak, ze na prvnim ethernetu nastavim /30 sit a ta bude koncit na druhem ethernetu a cely spoj p2p bude bridge. je to tak spravne? dela se to tak? a ted mi jde o ip adresy zarizeni toho p2p spoje, abych se na to vubec dostal tak mi logicky vychazi ze jim dam dalsi dve ip v danem rozsahu mezi ethernety, tedy z /30 site bych udelal /29 sit a dve ze ctyr ip ktere zbydou bych hodil na ty zarizeni p2p spoje. chci se jen zeptat zda-li je tento zpusob reseni spravny a nebo se to v praxi u vas ostatnich dela jinak? diky.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

dělám to přesně tak jak píšeš. ptp /30 a pokud z jednoho bodu je víc ptp spojů z jednoho zařízení, tak tam nasadim /29 nebo i /28 ovšem to používám až po novu. Ovšem i tohle má svoje proti. Pokdu dávám všude /30 je to ok, ovšem pokud někde překročim /29 tak budu mít problém s rozšířením nad tudo hranici a pokud budu zase budu všude pro jistotu dávat větší subnet, budou ip adresy ubejvat rychlejc a nemuseji se zase ani využít když to bude do zásoby. Jako je to složitý. Na ipv6 je efektivita o polovinu větší ale to nikde zatim nemáme takže musíme ztrácet na network a broadcast adrese. Asi záleží na každym jak se rozhodne.

Nešlo by to udělat něco jako pptp kde network ani broadcast neni? Nezkoušel to někdo? To by právě ušetřilo dost podstatně ip adresy.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

michal.siman

No me hlavne jde o to, ze bych to chtel pripravit na vymenu, tedy treba na to ze se ten ptp spoj vymeni napr. za alcomu (nebo airmax i kdyz my je to blby to takhle psat vedle sebe ;-)) no a v techto zarizenich nepouziji dynamicke routovani OSPF ktere pouzivam jinak v cele siti na vsech MK. Pak tedy budu tyto "rychlejsi" zarizeni pouzivat jako bridge spojujici fyzicky dva ethernet kabely.
0 x
Snazim se nejak zacit, budte na me prosim hodni, dekuji :-) az se neco naucim, ochotne poradim dalsim v rade ...

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

to je takovy problem ten rozsah prehodit na eternet a mezi ty eternety zapojit alcomu ? Ja nevim co tu resis.
0 x

michal.siman

Maxik píše:to je takovy problem ten rozsah prehodit na eternet a mezi ty eternety zapojit alcomu ? Ja nevim co tu resis.

ja se ptam, zatim to neresim. prave tak jak pises si to predstavuju. ale prave mi neni zcela jasne jak se pak na ty zarizeni ktere tvori ten samotny wireless spoj dostanu, tedy konkretne na ty alcomy. tedy prijde mi nejjednodussi na ty ethernety nahodit /29 a pak muzu dve dalsi ip v tom rozsahu pouzit na ty dve strany spoje. jen se v tom chci utvrdit jestli je to tak spravne protoze jsem s alcomou ani s nicim podobnym zatim nenel cest.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

v tom pripade by byl lepsi vetsi rozsah, ja tedy nevim a klidne tam dam /24 pak nejakej problem s nedostatkem ip nebudes mit zadny.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Maxik: na p2p spoje dávat /24 je pro lamy co neumějí používat menší rozsahy. Zeptej se jakéhokoli zkušenějšího síťaře a poklepe si na čelo, když mu něco takového navrhneš
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

ale umim pouzivat mensi, mam tam nejake /30 ale i /24 chodi to oboje stejne takze me je celkem jedno
0 x

hapi

jedno to neni protože každýho čeká přechod na veřejný ip adresy ať už v podobě ipv4 nebo ipv6 a tam už to řešit budeš. Tak taky nemluvim o zabezpečení, kde se prostě další ip v /30 neprosadí a když jo, tak bude muset použít útočník jednu IP z toho rozsahu a protože je ta adresa na jednom zařízení, spadnou lokality za tim a tim pádem vim že se něco dělej. Stačí trochu přemejšlet a ne používat to nejjednoduší řešení který nebejvá to nejlepší.
0 x

hapi

teď mě taky napadá jedna situace. Mám na baráku switch do kterýho vedou třeba 4 routerboardy na ptp spoje pryč. Třeba 4xRB411 do switche. Ono se museji řešit /30 i mezi zařízeními na ethernetu uplně stejně jako na wifině. Takže, je lepší použít jeden větší rozsah pro všechny 4 RBčka tedy /29 nebo to rozházet na /30 a jedno z nich zvolit jako hlavní na který se budou ostatní směrovat a bude to to co vede směrem do internetu? Jasně, jedna větší síť bude odolnější proti zdechnutí hlavního routeru ovšem zase se bude řešit problém v případě že chci přidat další RB411 s dalším ptp spojem kdy budu muset ve všech přepsat ip adresy a masky. Stejně tak když mám na každýho /30, tak zase jenom přidám na hlavní router dalíš /30 subnet a je to v klidu ale zase je moc subnetů.

Univerzální řešení asi neexistuje. Osobně používám /30 subnety na každym ptp spoji a funguje to bez problému a je to jednoduchý, další ptp spoj znamená další /30 rozsah.

Nezkoušel někdo co to udělá když se použije /31 subnet?
0 x

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

hapi píše:Nezkoušel někdo co to udělá když se použije /31 subnet?

Na routovani nejde pouzit subnet mensi nez je /30
0 x

hapi

no já právě že na ADSL to jde a nebo to jde třeba na VPN.
0 x

jirk

Příspěvekod jirk » 15 years ago

Zdravím Chtěl bych se zeptat na konfiguraci páteřního spoje.

Takto si myslím, že by měl být navržen správně.

Internet ------- AP1 ---------client AP1___AP2 --------------client AP2
bod A bod B bod C

Ale já jej mám takhle:

Interntet ------- AP1 --------client AP1___client AP2 --------AP2
bod A bod B bod C

Myslíte, že je nějaký rozdíl v propustnosti, nebo je to uplně jedno? Jedná se mně o to jestli není propustnost z bodu C do bodu B menší?
Dík
0 x

michal.siman

jirk píše:Zdravím Chtěl bych se zeptat na konfiguraci páteřního spoje.

Takto si myslím, že by měl být navržen správně.

Internet ------- AP1 ---------client AP1___AP2 --------------client AP2
bod A bod B bod C

Ale já jej mám takhle:

Interntet ------- AP1 --------client AP1___client AP2 --------AP2
bod A bod B bod C

Myslíte, že je nějaký rozdíl v propustnosti, nebo je to uplně jedno? Jedná se mně o to jestli není propustnost z bodu C do bodu B menší?
Dík

clovece, se na to koukam a nerozumim tomu tvymu "nakresu" - nemuzes to zkusit nejak jinak. mota se tam client a AP a ja nevim co tim je mysleno
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Mas to v pseudobridge nebo routujes?
0 x