co používáte když je potřeba někde od klienta připojit ještě pár dalších (2-3 klienty) na které už není vidět z vysílače,
dříve jsem používal dvoupolarizační jrc 24 ex s krabicí v ní rb433 s jednou kartou a proletovaným poe do dalšího portu
a sxt SA5 sektor 90*
nebo přes RB960PGS-PB
hodilo by se něco jako omnitik ale sektor
nebo proletovat RBM33G aby měla poe výstup, pokud by to vůbec šlo a zase do nějakého boxu s anténou
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
mini vysílač
Nabízí se třeba powerbox. Lépe je se ale takové hrůze vyhnout anebo už tam udělat trošku větší bod, udělat P2P přívod a otočit tam blízké klienty.
0 x
rsaf píše:Nabízí se třeba powerbox. Lépe je se ale takové hrůze vyhnout anebo už tam udělat trošku větší bod, udělat P2P přívod a otočit tam blízké klienty.
Proc hrůze ? Máme tam postavenych 50% vysilacu.
Powerbox pro (5 portů):
pripoj
3x sektor
+ domaci zakaznik
Funguje perfektne.
0 x
my za tu cenu používáme omnitiky ac. Wifi nesvítí ale když je problém se sektorem tak zapnu omnitika a jdu v klidu spát. Z toho se napájí jak přívodní ptp tak případně další sektory. No problém.
1 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
3 sektory už je hodně, mě stačí 1
chtěl jsem se vyhnout 3 zařízením
ale asi to bude nejjednodušší
0 x
Rajda píše:3 sektory už je hodně, mě stačí 1
Omnitik upa, přívod neco, omnitik to napájí. Dolů poeckem napájí omnt. Ideální.
0 x
Lepsi jak omnitik je mant s odstinenim, 960, plus privod
0 x
Placam si jatra, tak mne neberte vazne :)
Ceragona uz mi tak nevadi. Vadi mi ovsem ze kuci v CEZu nedelaj svoji praci tak jak maj !!!
Ceragona uz mi tak nevadi. Vadi mi ovsem ze kuci v CEZu nedelaj svoji praci tak jak maj !!!
hapi píše:my za tu cenu používáme omnitiky ac. Wifi nesvítí ale když je problém se sektorem tak zapnu omnitika a jdu v klidu spát. Z toho se napájí jak přívodní ptp tak případně další sektory. No problém.
Díky, jsem vůbec nevěděl že takový omnitik existuje. Vždy jsem to v katalogu přeskočil protože všesmšě = nezájem. Takhle to ale smysl dává (backup a scanner).
0 x
CrazyApe píše:rsaf píše:Nabízí se třeba powerbox. Lépe je se ale takové hrůze vyhnout anebo už tam udělat trošku větší bod, udělat P2P přívod a otočit tam blízké klienty.
Proc hrůze ? Máme tam postavenych 50% vysilacu.
Powerbox pro (5 portů):
pripoj
3x sektor
+ domaci zakaznik
Funguje perfektne.
3 sekotory už nepovažuju za miniAP. Když to bude 3xAC na bytovce s 10ti byty, má už smysl uvažovat o nějakém pořídném uplinku.
Mluvil jsem o tom, že se postaví miniAP (ideálně na nanostation M5 která má 2 porty) pro 2 nebo 3 klienty. To je prostě podle mě cesta do pekel. Někomu, na koho připojím 3 klienty těžko dám internet zadarmo, těžko mi zadarmo podepíše smlouvu o umístění kde se zaváže mě na střechu pustit, finančně mi nevychází tam řešit zálohu elektřiny. Pak jsou z takového bodu jen potíže (porucha + dovolená) a když se to nehlídá, vzniká takových bodů hodně (snadno se tak vyřeší aktuální problém - nejde připojit jednoho/dva lidi), přitom by možná stačilo si v mapě vybarvit místa kde nevidím a hledat nějaké systematické řešeni.
0 x
jo přesně, backup + scanner.
Nedavno taková ftipná storka. Starej proletovanej oomnitik. Na přívodu 50W zdroj a po cestě se povedlo prostřelit kabel sponkovačkou... no, jeden port to nepřežil a něco tam shořelo.
NS M5... no ty voe. S tim se radši ani nechlub a rovnou tam nech omnitika. I 3 sektory skrz omnitika máme na "mini AP". To je pro nás mini AP. Normál AP je cca CRS112 + cca 5 něčeho. Starnet takovýhle mini AP jak píšeš má mraky a proto rychle expanduje. Nachytáš lidi a pak APčko zvětšíš. Rychlý a efektivní.
Nedavno taková ftipná storka. Starej proletovanej oomnitik. Na přívodu 50W zdroj a po cestě se povedlo prostřelit kabel sponkovačkou... no, jeden port to nepřežil a něco tam shořelo.
NS M5... no ty voe. S tim se radši ani nechlub a rovnou tam nech omnitika. I 3 sektory skrz omnitika máme na "mini AP". To je pro nás mini AP. Normál AP je cca CRS112 + cca 5 něčeho. Starnet takovýhle mini AP jak píšeš má mraky a proto rychle expanduje. Nachytáš lidi a pak APčko zvětšíš. Rychlý a efektivní.
1 x
rsaf píše:Mluvil jsem o tom, že se postaví miniAP (ideálně na nanostation M5 která má 2 porty) pro 2 nebo 3 klienty. To je prostě podle mě cesta do pekel. Někomu, na koho připojím 3 klienty těžko dám internet zadarmo, těžko mi zadarmo podepíše smlouvu o umístění kde se zaváže mě na střechu pustit, finančně mi nevychází tam řešit zálohu elektřiny. Pak jsou z takového bodu jen potíže (porucha + dovolená) a když se to nehlídá, vzniká takových bodů hodně (snadno se tak vyřeší aktuální problém - nejde připojit jednoho/dva lidi), přitom by možná stačilo si v mapě vybarvit místa kde nevidím a hledat nějaké systematické řešeni.
Zdielam podobny nazor, taketo body vsak najcastejsie vyzaduju velmi clenite lokality. Osobne som robil pre firmu ktora takychto sajtov mala viacej a este aj s uplinkami dalej. Clenita dedina 4 sajty. Zalohovany len prvy a zvysne 3 len tak cez poe do preletovaneho omnitika. Privod nanobridge a uplink nanobridge dalej. Jeden vypal elektriku a bolo postarane....Na 4och sajtoch tam dokopy bolo asi 10 ludi. Taketo riesenie je vhodne pre garaznikov. V tak clenitych dedinach proste nema wireless co robit. Nezalohovane APcko mi neda moc spat a preto taketo bastle nerobim.
Nachytat ludi na male AP? Mozno hej ale moja logika je opacna, nachytam ludi na 1 velke AP a ked tam bude toho moc, tak spravim ine AP vacsinou blizsie ku klientom.
0 x
nezálohované APčko? ty voe, tam strčim UPSku a je hotovo.
V tak clenitych dedinach proste nema wireless co robit. Si upadnul?
Co to zase meleš za s*ačky? Běžně takhle máme vesnice kde jsou stromy a není problém.
Neuvažoval si o jiné práci když ti tahle dělá takovej problém?
Co to zase meleš za s*ačky? Běžně takhle máme vesnice kde jsou stromy a není problém.
0 x
hapi píše:nezálohované APčko? ty voe, tam strčim UPSku a je hotovo.
Ano a preto potom maju ludia taku mienku o bezdrate, ked garaznik ma 4 sajty v dedine a kazdy mesiac niekto s tych ludi ktori maju sajt na streche vypne elektriku. Za rok tam bude mat vypadok aspon 5x len kvoli elektrike, prida sa do toho realna porucha a si na akych vypadkoch? Davat tam UPSku? Na co mi je zaloha bez dohladu? Na hovno....vypadne mu istic a stejne budes mat vypadok, len sa ten vypadok posunie a ty to budes riesit aj tak v case kedy to bude offline. Takze stale ja za mna hovorim, ze nie takymto sajtom o 2-3 ludoch. Radsej to nebudem robit ako si s tym kazit imidz. Uplne ina situacia je to v pripade, ak aj mas 3-4 sajty ale s vacsim mnozstvom ludi, dajme to mu 10 ludi na kazdom sajte, v tom pripade to to vies spravit kvalitne a daco to zarobi lenze to neni potom mini AP. Hapi pokial mi chces povedat, ze je normalne mat dedinu o 4och sajtoch s tym, ze tie sajty idu postupne za sebou a prvy uplinkuje druhy, druhy uplinkuje treti atd a zaroven to mat bez zalohy tak prosim....rob si to tak ako garaznici ale ja to robit nebudem, su to sra*cky. S takychto veci som davno vyrastol. Takychto firiem to mame mraky a je to rovnaky scenar. Vela sajtov, najmy vacsinou zadarmo/ za internet, vsetko nezalohovane a kazdu chvilu im nejde nejake APcko. Toto ked kazdy rok scitas tak je to nic moc kvalita sluzieb. Z tohoto potom vysiel ten vtip o bezdratovom internete, kde sa hovori, ze APcko lokalneho poskytovatela je pomaly na kazdom druhom dome a ono je to pravda v takychto pripadoch
Je zrejme, ze mas inu logiku zamyslania...ja ti to neberem ale neber to potom ani ty mne. Iny kraj iny mrav tak to proste je. Ty sa nestotozniz s mojim nazorom a ja s tvojim
0 x
Jen tak ze zvědavosti, co těm lidem dáváte za to, že u nich na střeše uděláte takový "mini bod"? Na internet zadarmo už dnes asi moc lidi neslyší, ne?
0 x