Zdravím,
pokusím se nejdříve stručně nastínit moji situaci.
Mám wifi síť postavenou pomocí Unifi Mesh indoor/outdoor jednotky. Síť se používá na SIP telefenování, které si bere pod jeden kB/s na hovor. Hovory jsou prováděny pomocí mobilního telefonu s Andoridem. A nyní potíž. Roaming
APčka si někdy předávají mobilní hovor velmi pozdě, případně si jej nepřepojí vůbec, mobil je tak na AP s horším signálem a hovor pak není kvalitní. V ostatních případech trvá přepojení cca 2s kdy hovor v tu dobu zaškobrtne, dále je ale v pořádku.
Dle mě mobil dotane od AP data ještě v přijatelném stavu, ale Tx mobilního telefonu není dostatečně silné na doručení bezztrátových dat zpět k AP. To je zatím jen moje doměnka.
Mohu něco udělat navíc v síti pro lepší funkčnost?
Také by mohlo pomoci, pokud by android mohl vyhledávat nové sítě při jiném, než defaultním natavení (-65dbm?) případně zvýšit frekvenci vyhledávámí nových AP. To naneštěstí nevím kde a jak nastavit. Na internetu jsou nějaké apky, bohužel se mi je nepodařilo rozchodit.
Budu rád za kadou radu a tip.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Wifi roaming
Obávám se, že bude velmi těžké to vyřešit. Přepojení mezi AP záleží především na klientovi, AP tomu víceméně může pomoci jen tak, že "vykopne" klienta se slabým signálem...
Obávám se, že funkční roaming během hovoru s "nějakým androidem" a "nějakými AP" je skoro nemožný.
Obávám se, že funkční roaming během hovoru s "nějakým androidem" a "nějakými AP" je skoro nemožný.
0 x
Jak se již píše, záleží to na klientovi. Buď použit nějaké Apple zařízení (tam problémy nejsou) a nebo Androit s kvalitnější WiFi ale to tedy nevím jaký..
0 x
V současné chvíli jsou testované Android telefony Samsung J5 (2016); Samsung J5 (2017). Modelů je možno vyzkoušet více, ale rád bych aby to jelo na těchto modelech. Případně na modelu A5. Iphone se tam používal, ale přímo netestoval. To ještě vyzkouším.
Hledal jsem hodně po internetu a vím, že s podobným problémem nejsem sám. Např. ve firmách se toto může také řešit. (Jedno řešení podobného problému je popsáno z před šesti lety. Bylo použití zero-handoff při jednokanálové wifi síti. To bohužel u mě není možné
)
Hledal jsem hodně po internetu a vím, že s podobným problémem nejsem sám. Např. ve firmách se toto může také řešit. (Jedno řešení podobného problému je popsáno z před šesti lety. Bylo použití zero-handoff při jednokanálové wifi síti. To bohužel u mě není možné
0 x
hele, s těmi 2 sekundy, nemáš dhcp server nastavený na delay 2 sekundy?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Zdravím
Ohledně DHCP nevím. Speciálně se nic nenastavovalo a v controleru je nastavené vše standardně.
Jediné co, že nemám unifi security gateway. Nevím, zda by na to mohl mít vliv.
Testoval jsem v „laboratorních“ podmínkách dvě unifi a testoval na nich přechody.
Se standardním defaultním nastavením je v hovoru slyšet zmíněný přechod.
Vyzkoušel jsem funkci fast roaming(údajný nástupce Zero-Handoff), minRSSI, enable minimum data rate a jejich kombinace. U žádné nebylo vidět, resp. slyšet, znatelné zlepšení.
Nakonec jsem chtěl vyzkoušet i ten Zero-Handoff, ovšem Unifi mesh ho nakonec ani nepodporují.
Zkoušel jsem i iphone v místě s potížemi a iphone(SE) vykazoval stejné problémy. Hovor měl znatelné přechody. Vrátil jsem se zpět na začátek trasy s zkusil jsem Samsung J5 pro porovnání. Hovor proběhl prakticky bez přechodů.
Nevím proč se to stalo, jestli jsou vysílače v nějakém sleepy módu (sarkasmus) a druhý telefonát již neměl potíže, nebo při prvním hovoru s iphonem u ucha si android v kapse „omakal“ vysílače po cestě a následně byl přechod v pořádku.
Tohle budu ještě jednou podrobněji testovat.
Ohledně DHCP nevím. Speciálně se nic nenastavovalo a v controleru je nastavené vše standardně.
Jediné co, že nemám unifi security gateway. Nevím, zda by na to mohl mít vliv.
Testoval jsem v „laboratorních“ podmínkách dvě unifi a testoval na nich přechody.
Se standardním defaultním nastavením je v hovoru slyšet zmíněný přechod.
Vyzkoušel jsem funkci fast roaming(údajný nástupce Zero-Handoff), minRSSI, enable minimum data rate a jejich kombinace. U žádné nebylo vidět, resp. slyšet, znatelné zlepšení.
Nakonec jsem chtěl vyzkoušet i ten Zero-Handoff, ovšem Unifi mesh ho nakonec ani nepodporují.
Zkoušel jsem i iphone v místě s potížemi a iphone(SE) vykazoval stejné problémy. Hovor měl znatelné přechody. Vrátil jsem se zpět na začátek trasy s zkusil jsem Samsung J5 pro porovnání. Hovor proběhl prakticky bez přechodů.
Nevím proč se to stalo, jestli jsou vysílače v nějakém sleepy módu (sarkasmus) a druhý telefonát již neměl potíže, nebo při prvním hovoru s iphonem u ucha si android v kapse „omakal“ vysílače po cestě a následně byl přechod v pořádku.
Tohle budu ještě jednou podrobněji testovat.
0 x
a co ti tam přiděluje dhcp?
jo ano, skoro žádná unifi neumí zero handoff. Tahle informace je zašitá v datasheetu. Umí to snad jenom jedna ta nejdražší verze.
jo ano, skoro žádná unifi neumí zero handoff. Tahle informace je zašitá v datasheetu. Umí to snad jenom jedna ta nejdražší verze.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Juniper router. Můžu ho ještě jednou prověřit, pokud máš tušení, že tam by mohl být zakopán pes
0 x