❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

problém s rozpojováním OSPF

Návody a problémy s konfigurací.
pajas
antispam: Ano

problém s rozpojováním OSPF

Příspěvekod pajas » 8 years ago

Ahoj, tušíte někdo, v čem by mohl být problém (kde je chyba) s rozpojováním OSPF. Jedná se o záložní 5G linku a na spoji mám udělanou VLANu.
Spoj jako takový je bez výpadků. RoS 6.34.6

full-to-down-klient.png
log na klientu
full-to-down-klient.png (2.83 KiB) Zobrazeno 5367 x

full-to-down-AP.png
log na APčku
full-to-down-AP.png (3.66 KiB) Zobrazeno 5367 x

díky za rady!
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Bez výpadku to není. Prostě tam ten multicast občas nechodí.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pajas

Ve statusu bezdrátu i VLANu je "Link Downs=0".

Dá se to nějak řešit? Změnit něco v nastavení NV2 ?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

To nevím. Na "páteře" už mikrotiky nepoužívám.

Ztrátovost a úplné rozpadání spoje jsou dvě různé věci. Teoreticky můžeš na tom spoji v OSPF zvýšit na obou stranách dead interval.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

pajas

Dead interval jsem zkoušel zvýšit ze 40 na 50 a žádná změna.
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 8 years ago

V jakém rezimu máš ten spoj? Nerozpojuje se na wifi části?
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

zemji

Příspěvekod zemji » 8 years ago

Ahoj,
také mi to dělá jeden spoj, veškerý HW vyměněn a stále stejné, u mě je to asi způsobeno překážkami ve fresnelce. Problém se spojem to nevyřeší, ale OSPF se nerozpojuje když nastavím v OSPF NBMA neighbors.
Jirka.
0 x

K3NY

Příspěvekod K3NY » 8 years ago

pres jake zarizeni ty multicasty chodi ?
0 x

pajas

Zdravím,
je to záložní spoj, klient (režim station) je 711 v parabole proti APčku (režim APbridge), což je Groove na nějaké 90st sektorce, jinak tam je pár klasických klientů.
Ve statusu wifi čísti to žádné výpadky nepíše.

Jak nastavím to OSPF NBMA neighbors ???

díky
0 x

zemji

Příspěvekod zemji » 8 years ago

Ahoj,
Routing->OSPF-> NBMA neighbors tam přidat IP adresy ostatních routerů ve stejné IP síti (v případě PtP jen jednu). Toto na obou stranách. Trasa je stále na prd, ale už nepadá OSPF.

Jirka.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 8 years ago

Použití NBMA by v tomto případě mohlo pomoci, zvláště pokud to APčko je v klasice 802.11 a motá se tam víc wifi klientů, co se vzájemně neslyší. Při NBMA se použije mezi OSPF konci unicast komunikace místo multicastu. Multicast na wifině dělá to, že pro přenost multicastu se u většiny režimu přepne na chvíli na základní modulační rychlost, což někdy blbne, že to protistrany nepoberou a vysílají do toho.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

multicast helper... jinak bych nevinil ospfko za chyby když ten spoj je tragickej sám o sobě. A navíc pokud to je ptp spoj tak použít ptp režim ospfka. NBMA se mi moc nelíbí protože to už není dynamický když musim vyplňovat sousední routery.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Majklik

Příspěvekod Majklik » 8 years ago

Tobě ten multicast helper v něčem pomohl? Dost jsem měl problém dosáhnout něčeho rozumného. Jako bod-bod spoj z logiky OSPF to provozuje, ale pokud použije peer-to-peer reřim OSPF, tak to stále jede v multicastu, jen se odbourají blbosti s DR/BR volbou. Ale když fyicky to má sektor pro X klientů a jedne klient je jen OSPF link, tak to nikdy nbude rock-stable.
Souhlas, že NBMA je opruz konfigurovat udržovat. Ale pokud s emu sere jende tento spoj takto, tk ať to zkusí a uvidí...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 8 years ago

multicast helper by měl "zabalit" multicast a broadcast do unicast paketu a protlačit ho skrz wifi včetně sledování toho jestli opravdu dorazil na druhou stranu a plnou rychlostí. Jo jinak ospf v ptp jede tušim stále v multicastu akorát jak píšeš, nezdržuje se DR/BR ale píše že má problém na backup spoji tak předpokládám ptp spoj. Základ je mít stabilní wifi spoj. No je fakt že by to asi NBMA řešilo. Někde sem to dělal a nějak se nepochopil ty priority a poll interval a občas se stalo že ani to se mezi sebou nedomluvilo... noo ospf je na mkčku dost zvláštní a nejvíc mě vytáčí když napíše "master status flag false" když je to ptp s definovanou prioritou kde jeden má 0 a druhej 1 atd.. nebo že se vůbec nerozjede ospf dokud se nezakáže a nepovolí instance... k naštvání. A to vůbec nemluvim o to že to nějak ignoruje prioritu def rout atd...
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Selič

Příspěvekod Selič » 8 years ago

Zdravím,
je to záložní spoj, klient (režim station) je 711 v parabole proti APčku (režim APbridge), což je Groove na nějaké 90st sektorce, jinak tam je pár klasických klientů.
Ve statusu wifi čísti to žádné výpadky nepíše.

Pokud není spoj vyloženě zarušen, tak může být problém v té 711. Svého času jsem měl 711 také na páteři ptp a pozoroval jsem poměrně velé množství "laggů", kdy v logu mikrotiku nebylo nic, ale při podrobném sledování provozu docházelo nepravidelně k přerušení datového toku na několik desetin sekundy až skoro 2sekundy. Dělalo to i v rádiově čistém prostředí několikrát za hodinu. V mnohem menší míře to dělá i po náhradě RB911 L3.
Klient to pozná jen pokud hraje nějakou online střílečku nebo pouští HD video.
Jediné zlepšení nastalo pokud byly obě strany nahrazeny za RB912 s verzí cca 6.33 a vyšší, pak tyto mikrovýpadky prakticky zmizely.
Nezdá se mi, že by to bylo někde na ethernetu - dělal to i spoj zapojený přímo do shaperu s omezením rychlosti na postatně méně než 100Mbit.
Skoro to vypadá jako by procesor v 711 z nějakého záhadného důvodu zaškobrtnul.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."