ahoj, prosím o nakopnutí, mám dva spoje v bondu jako aktivní zálohu a jde mi o to jak zajistit dohled ip spoje, který je zrovna jako backup? jde to vůbec nějak nebo mám smůlu?
díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
bonding active backup dohled zařízení
bonding active backup dohled zařízení
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
upřesním, potřebuji se do toho zařízení dostat třeba p 8291 

0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
jo, to jsi nám velice pomohl ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
no co potřebuješ víc? prostě jde mi o to, aby byl plný přístup do toho zařízení jen aby tam nešly data, nějako jako kdyby se to přepínálo pomocí ospf, nicméně chci aby to přepínala ta aktivní záloha
0 x
Cau,
to neudelas, protoze ten port je v podstate down. Podobny pripad je i kdyz to neni backup a data tecou pres dva porty (pak se stane problem ze jeden spoj funguje po IP a druhy ne - podle toho jak je nastaveni rozlozeni dat).
Tohle se resi tak, ze spoj ma jeden port pro mgmt. Vetsi site navic maji solo mgmt uplne bokem na pateri (a ze ta pater muze byt hodne velka).
Zalezi co presne potrebujes udelat, pokud tam pouzivas LACP (coz asi jo kdyz tam mas dalsi aktivni prvek) a rozumny switch, tak pouzij MSTP (misto LACP a etherchannelu) a mgmt na jine VLAN (byt treba nativni a data s tagem). U MSTP by prepnuti melo trvat par sekund (z praxe to ale nekdy trva pul minuty).
to neudelas, protoze ten port je v podstate down. Podobny pripad je i kdyz to neni backup a data tecou pres dva porty (pak se stane problem ze jeden spoj funguje po IP a druhy ne - podle toho jak je nastaveni rozlozeni dat).
Tohle se resi tak, ze spoj ma jeden port pro mgmt. Vetsi site navic maji solo mgmt uplne bokem na pateri (a ze ta pater muze byt hodne velka).
Zalezi co presne potrebujes udelat, pokud tam pouzivas LACP (coz asi jo kdyz tam mas dalsi aktivni prvek) a rozumny switch, tak pouzij MSTP (misto LACP a etherchannelu) a mgmt na jine VLAN (byt treba nativni a data s tagem). U MSTP by prepnuti melo trvat par sekund (z praxe to ale nekdy trva pul minuty).
0 x
ok díky, tak v tom případě se na to vybodnu na přepínání pomocí bondu a prostě to pořeším pomocí ospf + malého scriptu...
0 x
Psal jsi, že máš dva spoje v BOND. Tedy z toho máš jeden spoj ... Předpokládal jsem, že chceš monitorovat stav toho bondu, jelikož v této konfiguraci tečou data jen jedním.
okoun píše:no co potřebuješ víc? prostě jde mi o to, aby byl plný přístup do toho zařízení jen aby tam nešly data, nějako jako kdyby se to přepínálo pomocí ospf, nicméně chci aby to přepínala ta aktivní záloha
0 x
ludvik píše:Psal jsi, že máš dva spoje v BOND. Tedy z toho máš jeden spoj ... Předpokládal jsem, že chceš monitorovat stav toho bondu, jelikož v této konfiguraci tečou data jen jedním.okoun píše:no co potřebuješ víc? prostě jde mi o to, aby byl plný přístup do toho zařízení jen aby tam nešly data, nějako jako kdyby se to přepínálo pomocí ospf, nicméně chci aby to přepínala ta aktivní záloha
aha tak to bylo špatně pochopeno, chci monitorovat stav těch spojů v bondu, tedy kokrétně laser a rádio...
0 x
Člověk by myslel, že někdo s 4400 příspěvky se vyjádří přesně ...
Kdybys to napsal takto, tak ti řeknu, že bez outband managementu máš smůlu. A že si tam máš nasadit něco jiného, OSPF nebo MSTP (i když to na často padací spoje moc nedoporučuju). Ono vůbec bonding na nestejných spojích je trochu podivný (i když activebackup lze).
Otázkou je, jestli nejde udělat bonding nad VLAN místo fyzickým rozhraním. Pak by šlo použít management VLAN. Ale nevím, podle mě ne.
Kdybys to napsal takto, tak ti řeknu, že bez outband managementu máš smůlu. A že si tam máš nasadit něco jiného, OSPF nebo MSTP (i když to na často padací spoje moc nedoporučuju). Ono vůbec bonding na nestejných spojích je trochu podivný (i když activebackup lze).
Otázkou je, jestli nejde udělat bonding nad VLAN místo fyzickým rozhraním. Pak by šlo použít management VLAN. Ale nevím, podle mě ne.
0 x
Ahoj,
řešil jsem něco podobného. Nakonec jsem to udělal přes VLANy.
MNG spoje je přímo na konkrétním rozhranní. Do bondu jsem pak dal VLANu vytvořenou na tomto rozhranní.
řešil jsem něco podobného. Nakonec jsem to udělal přes VLANy.
MNG spoje je přímo na konkrétním rozhranní. Do bondu jsem pak dal VLANu vytvořenou na tomto rozhranní.
0 x