❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rozlišení klientů v bytovém domě

Návody a problémy s konfigurací.
mirek.k

Rozlišení klientů v bytovém domě

Příspěvekod mirek.k » 9 years ago

Zdravím a prosím o radu, jak řešíte tuto situaci:
Mám v bytovém domě RB2011, kde je každý byt zapojen do jednoho ethernetu.
Všechny klientské ethernety mají svoje různé adresní rozsahy, DHCP a maškarádu.
Vše funguje OK, jen nemohu na hraničním routeru celé sítě rozeznat provoz jednotlivých bytových uživatelů (například kvůli shapingu), protože jde všechno z jedné IP adresy.
Předpokládám, že v maškarádě se nedá nastavit IP adresa, se kterou se má navenek prezentovat.
Takže, jak na to?
Díky
Mirek
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 9 years ago

nepouzivej maskaradu, ale src nat a urcit adresu, pod kterou se ma vse natovat
0 x
Jan Ptáček

mirek.k

Už jsem to nikde viděl, ale src-nat jako náhrada maškarády mi přijde divné.
Mohu poprosit o upřesnění pravidla?
Díky
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod net.work » 9 years ago

je to uplne stejne jako u maskarady, pouze action=srcnat a definujes IP pod kterou chces maskovat. Ta ip samozrejme musi byt prirazena nejakemu ifacu na tom RB
0 x
Jan Ptáček

mirek.k

Díky, vyzkouším
Mirek
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Každý byt má vlastní maškarádu = tak to si src-natem rozhodně nepomůžeš. Rozlišíš to prostě jen na úroveň bytu. Pokud bys chtěl i jednotlivé IP v rámci bytu - prostě tam nesmíš používat překlad adres N:1. Ale buď 1:1, nebo prostě vůbec (a provozovat to na hlavním routeru - otázkou je, zda je to dobrý nápad).

Maškaráda je varianta SRC-NAT, kdy se jako IP použije adresa z odchozího interface. Vhodné na místech, kde je WAN dynamická.

Ale abych pravdu řekl, nepochopil jsem, kde přesně tam ta maškaráda je ...

Se s tím nepárej. Když už tam musíš mít shaping, tak použij PCQ a každý byt bude mít jednu třídu. Co se s tím stane uvnitř bytu už není tvoje věc (nebo je to věc queues na klientském routeru). Nebo složitěji v queue-tree a jako koncový qdisc (queue-type kind) použiješ SFQ, které se snaží rozložit provoz na základě konexí, takže se s tím trochu popere (byť kdo vyvolá víc konexí, má víc kapacity).
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

mirek.k

Samozřejmě nešlo o rozlišení IP v bytě, ale bytů v rámci domu.
A tam to vypadá, změna z maškarády na src-nat pomohla.
Mirek
0 x