❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

RB435G domácí sít

Návody a problémy s konfigurací.
AdamB

RB435G domácí sít

Příspěvekod AdamB » 9 years ago

Dobry den, hodlam promenit domaci zmet wifi krabicek (client + AP + NAS) v jedno uzasne zarizeni. Ted mi lezi na stole RB435G se dvema Mikrotiky R52 a jsem drobatko bezradny. Proslo mi rukama urcite pres nekolik set beznych instatnich routriku od mnoha vyrobcu - Drayteku, zyxel, asus, WRT, dlink, zcom ... a zatim jem vse nakonfiguroval bez problemu. Jednou to ale muselo prijit - ted hledim do winboxu a brecim jako nad danovym priznanim. Nastaveni jednotlivych interface asi neni problem, ale jak je pobratřit mezi sebou? Quick set pro me nema reseni a rucne neumim. Navic bych potreboval mit TP konektory jako LAN 1, LAN2, LAN 3 a USB/micro SD pouzit jako sdileny disk na domaci hovadiny. Topologii site jsem prilozil do obrazku. Help, prosim, prosim, prosim. B
Přílohy
RB435G.jpg
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Otázkou je, co je pobratření ...

IP, default GW, SNAT (nebo masquarade) máš? Sám MK funguje do providera a internetu OK?

LAN2 a LAN3 nastav master-port na Ether1. Tím z toho budeš mít hardwarový switch.
WLAN si nastav jak potřebuješ.
Vytvoř bridge a do něj dej jako porty tu wlan a ether1 (což je "master" toho switche, nastavuješ vše vlastně jen na něm). Softwarově pak pracuješ jen s tímto bridgem. Budeš-li nějak výrazněji firewallovat, povol to na něm v settings. Vypni RSTP, to doma nepotřebuješ.
IP pro domácí segment dej na bridge1.

Toť vše.

u mikrotiků je myslím návodů dost ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.