Príorizaciu mám riešenu cez mangle a tree queues.
Mám v mikrotiku pridane nasledovne pravidla:
firewall - layer7
add name="Streaming 1" regexp=videoplayback|video
firewall - mangle
add action=mark-packet chain=forward comment="Mark packet for QoS: Browsing" layer7-protocol="!Streaming 1" new-packet-mark=Browsing passthrough=no protocol=tcp src-port=443,80´
add action=mark-packet chain=forward dst-address-list="DNS ISP" dst-port=53 layer7-protocol="!Streaming 1" new-packet-mark=Browsing passthrough=no protocol=udp
add action=mark-packet chain=forward comment="Mark packet for QoS: Streaming" layer7-protocol="Streaming 1" new-packet-mark=Streaming passthrough=no
add action=mark-packet chain=forward comment="Mark packet for QoS: Others connections" layer7-protocol="!Streaming 2 " new-packet-mark=Others-connections passthrough=no protocol=tcp src-port=!443,80
add action=mark-packet chain=forward dst-address-list="DNS ISP" dst-port=!53 new-packet-mark=Others-connections passthrough=no protocol=udp
add action=mark-packet chain=forward layer7-protocol="!Streaming 2 " new-packet-mark=Others-connections passthrough=no
queues - queue types
add kind=pcq name=Speed-PCQ pcq-classifier=src-address,dst-address pcq-dst-address6-mask=64 pcq-rate=6M pcq-src-address6-mask=64
queues - queue tree
add name="Total connect" parent=global priority=1 queue=Speed-PCQ
add name=1.Browsing packet-mark=Browsing parent="Total connect" priority=1 queue=default
add name=2.Streaming packet-mark=Streaming parent="Total connect" priority=2 queue=default
add name="4.Others connections" packet-mark=Others-connections parent="Total connect" priority=4 queue=default
Všetko mi prácuje správne, ale potreboval by som browsing oddeliť od stahovania, pretože keď sťahujem data v queue tree reaguje browsig(druhe pravidlo) a to ja nechcem. Pri surfovani potrebujem, aby mi reagoval browsing a pri stahovani dat zase ine pravidlo, ktore by malo napr.priority=3.
Ako by ste to vyriešili vy? Vyriešili by ste to cez player-7 protocol, alebo cez content, popr.mate ine riešenie?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Prioraizacia dat cez queue tree

kazdy to riesi inak...
niekto si odchyta ip youtubu, stahovacich stranok alebo si najde niekde zoznam...
iny to oddleuje cez velkost stiahnutych dat a za behu sa to prehadzuje...povedzme do 100MB www, nad 100mg do 500mb stahovanie (s horsou prioritou)..a nad 500mb megastahovanie:)...
0 x
A nebo to neřešit vůbec. Co si uživatel udělá s konektivitou je jeho věc, max. udělat prioritu na požadavky DNS (port 53 / tcp i udp), pak icmp a voip a to je vse. Uživatelům nastavit rozumný burst a nemůže se stát, že by jim to nejelo, i kdyby si vytížili svoji linku na 100 %. Samozřejmostí je mít vhodně nastavené queue tree tak, aby nemohlo dojít k přetížení nějakého sektoru.
0 x