❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Konfigurácia routrov

Návody a problémy s konfigurací.
maetoo
Kontaktovat uživatele:

Konfigurácia routrov

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Momentálne moja situacia je taka, že na prijem internetu použivam MK RB-411.
Povedzme, že do toto zariadenia nemám pristup, preto za nim mám svoj MK RB-750 ako router.
Za RB-750 mám vedľa seba zapojene 2x RB-951, služia ako APčka a su v bridge.
Tieto 2x RB-951 by som chcel ako bridge zrušiť a nastaviť ich tak, aby komunikovali cez ospf protokol,
ale zaroveň ich potrebujem nastaviť tak, aby zariadenia, ktore sa bezdrotovo pripoja na RB-951 dostali v lokálnej sieti ip adresu z routra RB-750.
Daju sa Mikrotiky takto nástaviť? Ako by ste vy postupovali?

Pre lepšie pochopenie prikladam schému lan siete, ako je momentálne zapojenia a nakonfigurovana.
Přílohy
Aktuálne.png
Aktuálne.png (5.74 KiB) Zobrazeno 1040 x
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Dají se tak nastavit. A běžně se to dělá. Ale pro dvě apčka bych se na to asi vykašlal, zbytečná komplikace.

Hlavně si to děsně komplikuješ - na jednotlivých rádiích budeš mít jiný rozsah IP. Sice budeš moci použít jeden DHCP server, ale výsledek bude jednodušší, když bude na těch APčkách. Nemůžeš mít stejný segment na dvou místech. Jak by chudák RB750 věděl, kam to poslat?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

maetoo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maetoo » 10 years ago

Normálne viem, ako sa ospf nastavuje, ale neviem ho nastaviť tak, ako som popísal v prvom prispevku v téme...
Videl som takto nastavený jeden mikrotik na demo účte, povedal som si, že na svojich rb-951 by som bridge zrušil a pripojil by som ich cez ospf na rb-750...
Čo by to obnašalo a čo by som musel asi nastaviť, ak by som chcel použivať jeden DHCP server pre oba RB-951?...
A čo sa tyka naročnosti, nevadilo by mi, že to je zložitejšie, aspoň by som sa naučil niečo nove v RouterOS, vlastne aj to je jeden z dovodov,
prečo chcem nastaviť 2x rb-951, aby sa pripajali cez OPSF...
Přílohy
Nastaveny MK cez OSPF protokol - terminal a routrovacia tabulka.png
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Co totam je? nějaké tunely? Proč?

OSPF je ve tvém případě poměrně jednoduché ... na 750 ho zapni, do networks si dej segment z ether2. A pro jistotu nastav na WAN passive (v interfaces). To samé uděláš i na APčkách, ale tam dáš i segment z WIFI (a ten také passive).
V tuhle chvilku máš společné routovací tabulky. RB750 zná oba WIFI segmenty a apčka znají segment z toho druhého.

Aby jeden z nich dával default route, musí se mu to říci - redistribute default route se to s podivem jmenuje :-) Co tam dát si vyber a sleduj co to dělá ... Hlavně ve spojitosti s COSTy na tom ether2, s tím si pohraj, ať víš co to dělá.

K OSPF najdeš na netu opravdu spoustu materiálů ... a to i v češtině. Je vhodné se ptát konkrétně a ne chtít školení ...

No a to je vše ... DHCP ti neporadím. Hledej asi Relay a hraj si.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.