❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
trubicky ke klientum
trubicky ke klientum
Cau, jake pouzivate mikrotrubicky a kabely ke klientum pri ftth v RD? Prupadne na jake maximalni vzdalenosti? Diky
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
ja osobne 14/10 gabocom nebo sitel. Cca 150m, buduji hustou síť přístupových komor řádově po 300m.
Ale určitě ostatní používají něco méně robustního.
Ale určitě ostatní používají něco méně robustního.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...
-
- Kontaktovat uživatele:
Skoro všechno je v chodnících či pod vozovkou.
Důvody jsou dva
1. víme jak se k tomu chovají kopáči, větší trubička je prostě bezpečnější, "respektovanější".
2. myslíme na budoucnost (páteře jsou HDPE 40x33).
Do 14/10 dostaneme případně teoreticky až 192 vláken, na 100% 96 vláken takže se dá budovat i další infrastruktura mimo chodniky, někde v budovách, v libovolné budově po trase můžeme potom zřídit další prvky řízení infrastruktury po cestě,
případně to přestěhovat k sousedovi kdyby nás z nějakého důvodu majitel budovy vyhodil, stavíme to na desítky let, a potřebujeme proto aby to bylo co nejvíce variabilní. Zejména pokud nás asi v budoucnu nemine povinnost poskytovat vlákna třetím stranám... Víc proužků, víc adidas
Když děláme ty díry v zemi tak je fuk jak velká ta trubka je... se 14/10 se dobře pracuje a je v nich dost místa, průměrem se to blíží CYKYně.
Důvody jsou dva
1. víme jak se k tomu chovají kopáči, větší trubička je prostě bezpečnější, "respektovanější".
2. myslíme na budoucnost (páteře jsou HDPE 40x33).
Do 14/10 dostaneme případně teoreticky až 192 vláken, na 100% 96 vláken takže se dá budovat i další infrastruktura mimo chodniky, někde v budovách, v libovolné budově po trase můžeme potom zřídit další prvky řízení infrastruktury po cestě,
případně to přestěhovat k sousedovi kdyby nás z nějakého důvodu majitel budovy vyhodil, stavíme to na desítky let, a potřebujeme proto aby to bylo co nejvíce variabilní. Zejména pokud nás asi v budoucnu nemine povinnost poskytovat vlákna třetím stranám... Víc proužků, víc adidas

Když děláme ty díry v zemi tak je fuk jak velká ta trubka je... se 14/10 se dobře pracuje a je v nich dost místa, průměrem se to blíží CYKYně.
0 x
Nejsem úplný idiot. Některé moje kousky dodnes hledají...
Přesně tak, taky cpeme všude 14/10. Cena je v pohodě, vydrží to velmi hrubé zacházení, běžně do toho cpeme 72vl. kabel.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
helapc píše:K opravdu koncovým RD trubička 7/3.5 a kabel 2vl.
Cim zafoukavate? Jaky vzdalenosti tim udelate?
0 x
a) RD nebo malá bytovka max. do 24 bytových jednotek - 2x 10/6 (u RD spíš 1x 10/6)
b) když už trubičky, tak 14/10
c) na páteře máme mix 14/10 a 32/27
- uznávám, že na páteře je vhodnější 40/33, ale ta práce s nimi je víc než příšerná. Většinou spojkuji trubky sám a spojovat 40/33 je mazec, a ještě lépe když je hodně málo místa. Při pokládce ve městě si dost rozmýšlím kolik trubek mohu položit. Rozhodujícím faktorem u počtu trubek hrají protlaky (ceny, DN, realizovatelnost), počet inženýrských sítí, místo ve kterém pokládáme (úzké chodníky nebo jiné komunikace, louky) a pak na konec cena materiálu. Z výše uvedených důvodů netahám 40/33.
- 10/6 jsem začal tahat hlavně kvůli tomu, že mi výrazně šetří místo v chráničkách (protlaky, v chodnících, chráničky i v zeleni)
b) když už trubičky, tak 14/10
c) na páteře máme mix 14/10 a 32/27
- uznávám, že na páteře je vhodnější 40/33, ale ta práce s nimi je víc než příšerná. Většinou spojkuji trubky sám a spojovat 40/33 je mazec, a ještě lépe když je hodně málo místa. Při pokládce ve městě si dost rozmýšlím kolik trubek mohu položit. Rozhodujícím faktorem u počtu trubek hrají protlaky (ceny, DN, realizovatelnost), počet inženýrských sítí, místo ve kterém pokládáme (úzké chodníky nebo jiné komunikace, louky) a pak na konec cena materiálu. Z výše uvedených důvodů netahám 40/33.
- 10/6 jsem začal tahat hlavně kvůli tomu, že mi výrazně šetří místo v chráničkách (protlaky, v chodnících, chráničky i v zeleni)
0 x
Ano to mi prijde rozumne. Take bych se vyhnul ,40 ale proste porad prevazuje poptavka napr prodejem apod. A teda pry hlavni duvody pouzivani velkych DN jsou v zafukovatelnosti. Ze na paterich mezi obcemi jedine 40 kvuli tomu, ze dokazu najednou zafouknout 5km. Coz pri napr 14/10 nebo 25/20 se nepovede. To je defakto i u koncaku. 7/4 nejde vubec zafukovat. Nevim no...
0 x
Trubičku 7/3.5 zafouknu na 250m, ale snažím se dělat vzdálenosti od rozvaděči do 300m, pak mi vychází cca 150m nejdelší trubička. Stačí mi k tomu dvoupístový kompresor na 230V a udělaná zafukovačka.
Záleží o čem se bavíme jestli je to FTTH ve městě nebo na vesnici. Na vesnici nevidím důvod tahat 40ky trubky, trubičky 14/10 OK. Já si vystačím s 12/8. Tahat trubku 40 mezi vesnicemi je také otázka, není lepší ve vesnici udělat vlastní POP?
Záleží o čem se bavíme jestli je to FTTH ve městě nebo na vesnici. Na vesnici nevidím důvod tahat 40ky trubky, trubičky 14/10 OK. Já si vystačím s 12/8. Tahat trubku 40 mezi vesnicemi je také otázka, není lepší ve vesnici udělat vlastní POP?
0 x
To je slusny. Ta foukacka, to mate nejakou rozebiratelnou a kolik ma v prumeru ten kablik? Ukazes?
Bavime se ciste o vesnicich. To propojeni mezi vesnicemi pocitejme 2 - 3 vesnice s tim ze mezi kazdou jsou 2km a velke kopce. A co jsem tak pochopil, tak kdyz foukat tak vzdy najednou. Pokud mam slabou trubku tak musim na vickrat a kdyz nestihnu za den, tak je problem s civkou atd...
Jak myslis pop? Pop je v jedne vesnici a dalsi uz jsou jen pripojene na to. Samozrejme PON... takze do kazde vesnice pak jde 1-2 vlakna. Nicmene ta trasa je defakto jako paterni a jde nekam, kde by to treba mohlo byt pro nekoho zajimave (koupit trubku, pronajem, dark atd.).
Dost se ty nazory lisi od jinych lidi... Jini proste 40 a pres to nejede vlak. Jini MT a uplne v pohode... Na tech paternich trasach.
Clovek aby si pak vybral. 40 velka, tezka, draha, spatna instalace, ale odolna a foukne se do ni hodne. MT super, ale zase se muzou zkroutit, splasknout a neda se zafouknout daleko.
Bavime se ciste o vesnicich. To propojeni mezi vesnicemi pocitejme 2 - 3 vesnice s tim ze mezi kazdou jsou 2km a velke kopce. A co jsem tak pochopil, tak kdyz foukat tak vzdy najednou. Pokud mam slabou trubku tak musim na vickrat a kdyz nestihnu za den, tak je problem s civkou atd...
Jak myslis pop? Pop je v jedne vesnici a dalsi uz jsou jen pripojene na to. Samozrejme PON... takze do kazde vesnice pak jde 1-2 vlakna. Nicmene ta trasa je defakto jako paterni a jde nekam, kde by to treba mohlo byt pro nekoho zajimave (koupit trubku, pronajem, dark atd.).
Dost se ty nazory lisi od jinych lidi... Jini proste 40 a pres to nejede vlak. Jini MT a uplne v pohode... Na tech paternich trasach.
Clovek aby si pak vybral. 40 velka, tezka, draha, spatna instalace, ale odolna a foukne se do ni hodne. MT super, ale zase se muzou zkroutit, splasknout a neda se zafouknout daleko.
0 x
Jak jsem psal na delší vzdálenosti a mezi rozvaděči dávám 12/8. Když je to propoj mezi vesnicemi tak tam dám klidně i 24vl kabel do země a vedle jednu až dvě trubičky 12/8 do rezervy. Mám to aktivku na vesnici mě to přijde výhodnější, ale asi protože mám HP switche od 10 - 20tis.
Abych jen nemachroval, tak jsem tyhle věci taky před třemi lety zjišťoval a koncept je v podstatě převzatý od kolegy. Podle mě se osvědčil. Nevím kolik máš kde potenciálních klientů, já uvažuji a počítám takhle:
- na vesnici je dopočitatelný počet RD včetně nové výstavby
- co rodinný dům to 1vl
- naprostá soběstačnost při výstavbě a servisu snižuje náklady
- postupná výstavba, kterou uživí funkční WiFi
- z aktivky udělám PONku líp než naopak
Až na jednu vyjímku zatím zasíťovávám vesnice kde už jsem. V první fázi si propojím existující SITe a po cestě samozřejmě přiberu kdo je. Princip teď Vám to připojím zadarmo i když to neaktivujete. V druhé fázi připojím do hvězdy všechny okolo jednotlivých SITe. V podstatě kopíruju topologii WiFi. Všude dávám minimálně jednu trubičku 12/8 jako rezervu když bych chtěl někam pokračovat.
Já jsem až na měřák naprosto soběstačný u aktivky podle mě není tolik potřeba ale taky ho pořídím. Zafukovačku rozebrat nemůžu takže smyčkování je problém, částečně se to dá eliminovat, začneš zafukovat cca 100m za začátkem a skončíš cca 100m před koncem tam někdo pomůže těch 100m vytáhnout, pak ty 100m konce nastrkáš ručně. Bavíme se o kabelech 5,7mm do trubičky 12/8, u kabelech 2-2.5mm do trubiček 7/3.5 vyděl vzdálenost 2. Takhle jsem dělal 5.7 přes 800m a 2mm by asi šel cca 350m (nedělal jsem). Profíci se asi usmějí. Takhle jsem na 350,-Kč/m otptiky komplet od projektu přes věcný břemeno po kabely včetně rozvaděčů.
Foto zafukovačky:
http://arbor.helapc.cz/zaf1.jpg
http://arbor.helapc.cz/zaf2.jpg
http://arbor.helapc.cz/zaf3.jpg
http://arbor.helapc.cz/zaf4.jpg
Abych jen nemachroval, tak jsem tyhle věci taky před třemi lety zjišťoval a koncept je v podstatě převzatý od kolegy. Podle mě se osvědčil. Nevím kolik máš kde potenciálních klientů, já uvažuji a počítám takhle:
- na vesnici je dopočitatelný počet RD včetně nové výstavby
- co rodinný dům to 1vl
- naprostá soběstačnost při výstavbě a servisu snižuje náklady
- postupná výstavba, kterou uživí funkční WiFi
- z aktivky udělám PONku líp než naopak
Až na jednu vyjímku zatím zasíťovávám vesnice kde už jsem. V první fázi si propojím existující SITe a po cestě samozřejmě přiberu kdo je. Princip teď Vám to připojím zadarmo i když to neaktivujete. V druhé fázi připojím do hvězdy všechny okolo jednotlivých SITe. V podstatě kopíruju topologii WiFi. Všude dávám minimálně jednu trubičku 12/8 jako rezervu když bych chtěl někam pokračovat.
Já jsem až na měřák naprosto soběstačný u aktivky podle mě není tolik potřeba ale taky ho pořídím. Zafukovačku rozebrat nemůžu takže smyčkování je problém, částečně se to dá eliminovat, začneš zafukovat cca 100m za začátkem a skončíš cca 100m před koncem tam někdo pomůže těch 100m vytáhnout, pak ty 100m konce nastrkáš ručně. Bavíme se o kabelech 5,7mm do trubičky 12/8, u kabelech 2-2.5mm do trubiček 7/3.5 vyděl vzdálenost 2. Takhle jsem dělal 5.7 přes 800m a 2mm by asi šel cca 350m (nedělal jsem). Profíci se asi usmějí. Takhle jsem na 350,-Kč/m otptiky komplet od projektu přes věcný břemeno po kabely včetně rozvaděčů.
Foto zafukovačky:
http://arbor.helapc.cz/zaf1.jpg
http://arbor.helapc.cz/zaf2.jpg
http://arbor.helapc.cz/zaf3.jpg
http://arbor.helapc.cz/zaf4.jpg
0 x
Ta zafukovačka se mi moc líbí, zkoušim postavit něco podobného... Moje všechny pokusy zatím zkončili tím, že vzduch nestíhal odcházet, až mi nakonec utekl kolem vstupu kabelu a naopak vytlačoval kabel ven místo dovnitř a to už po pár metrech.
Jak máš řešeno těsnění vzduchu (a zároveň aby to dobře klouzalo) u vstupu kabelu do tlakového prostoru ?
Hnací kola kabelu jsou pogumovaná? (neni to z fotek dobře vidět)

Jak máš řešeno těsnění vzduchu (a zároveň aby to dobře klouzalo) u vstupu kabelu do tlakového prostoru ?
Hnací kola kabelu jsou pogumovaná? (neni to z fotek dobře vidět)
0 x
Na vzduch je potřeba vzduchová manžeta, taky jsem stím bojoval. Jedná se o těsnění ve tvaru U, kdy tlak vzduchu gumu utěsňuje okolo kabelu. Samozřejmě se tím zvýší tření, ale to není takový problém než unikající vzduch. Kolečka jsou ocelová původně kalená, nechal jsem jen opískovat. Mechanismus je vytažený z COčka, původně posouvá drát na sváření. Upravil jsem pro kabely od 1 do 6mm.
0 x
Kde se taková manžeta dá pořídit (nejmenší sem našel zde, ale to je 3mm vnitřní průměr, tedy 3mm kabel pokud dobře chápu její princip: http://www.gufero.cz/manzeta-pu-typ-ttu/ ) ? Chci zafukovat ale kabel 1,9mm do trubičky 7/4.
A jak řešíš uložení té manžety, předpokládam, že musí být nějak jištěna oboustraně ..je na to nějaký fígl, který můžeš prozradit, nebo nějaký detajlnější snímek nebo nákres ?
Jinak COčkovej pohon drátu je fakt hodně dobrej nápad
..už ho schánim 
A jak řešíš uložení té manžety, předpokládam, že musí být nějak jištěna oboustraně ..je na to nějaký fígl, který můžeš prozradit, nebo nějaký detajlnější snímek nebo nákres ?

Jinak COčkovej pohon drátu je fakt hodně dobrej nápad

0 x