Hezký večer,
otázka je jednoduchá. Je možné na NASu s ROSem jakýmkoliv způsobem delegovat IPv6 prefixy PPPoE klientům přímo z radiusu? Zdá se že atribut Delegated-IPv6-Prefix není podporován a vytváření poolů na NASu nepovažuji za systémové řešení (navíc neřeší statické prefixy). Jak to děláte u sebe v síti?
Jarda
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
IPv6 prefixy
Bohužel, Mikrotik nepodporuje Delegated-IPv6-Prefix atribut (RFC4818). Nepodporuje ani Delegated-IPv6-Prefix-Pool (RFC6911). Podporují jen svůj soukromý atribut Mikrotik-Delegated-IPv6-Pool, v kterém je jméno poolu, z kterého má DHCPv6-PD přidělit prefix klientovi. Takže musíš na RBčku mít namláceny dopředu pooly pro jednotlivé p59pojkz, v těch poolech prefixy, co jim chceš dát a z Radiusu posílat jen jméno daného poolu. Což je, slušně řečeno, hodně smutné. Kdyby aspoň paralelně podporovali i ten normalizovaný Delegated-IPv6-Prefix-Pool, který má stejný účel jak Mikrotik-Delegated-IPv6-Pool, ale nemají se k tomu. Ten Delegated-IPv6-Prefix by byl ideál, takže se přidej do klubu řvoucích na support@mikrotik.com.
0 x
Hezké ráno,
to je opravdu smutné, ale tušil jsem že to tak bude. Na support jsem psal, ale zároveň jsem na Mikrotik fóru našel, že se to řeší minimálně od roku 2011, takže to zřejmě nikoho netrápí. Aktuálně mám jeden velký pool, ze kterého pomocí Mikrotik-Delegated-IPv6-Pool porcuju jednotlivé /48 klientům. To se skřípěním zubů vyhovuje pro ty, co mají dynamickou alokaci, ale co se statickými klienty? Těch je u nás kolem dvaceti procent a to by mi asi jeblo, pokud bych měl pro všechny vytvářet pooly. Jak já to vidím, tak IPv6 na Mikrotiku zatím pouze dynamicky aneb vítejte v roce 2015
V souvislosti s tím mě napadá ještě jedna věc. U IPv4 klientům QoSím v queue tree, mangluje se podle address listů do kterých se klienti dynamicky zařazují podle PPPoE profilu. Je možné něco podobného nastavit i pro IPv6? PPPoE profil zjevně nemá moc IPv6 atributů
Díky, Jarda
to je opravdu smutné, ale tušil jsem že to tak bude. Na support jsem psal, ale zároveň jsem na Mikrotik fóru našel, že se to řeší minimálně od roku 2011, takže to zřejmě nikoho netrápí. Aktuálně mám jeden velký pool, ze kterého pomocí Mikrotik-Delegated-IPv6-Pool porcuju jednotlivé /48 klientům. To se skřípěním zubů vyhovuje pro ty, co mají dynamickou alokaci, ale co se statickými klienty? Těch je u nás kolem dvaceti procent a to by mi asi jeblo, pokud bych měl pro všechny vytvářet pooly. Jak já to vidím, tak IPv6 na Mikrotiku zatím pouze dynamicky aneb vítejte v roce 2015

V souvislosti s tím mě napadá ještě jedna věc. U IPv4 klientům QoSím v queue tree, mangluje se podle address listů do kterých se klienti dynamicky zařazují podle PPPoE profilu. Je možné něco podobného nastavit i pro IPv6? PPPoE profil zjevně nemá moc IPv6 atributů
Díky, Jarda
0 x
U těch staticky přidělovaných IPv6 prefixů to můžeš dělat stejně, akorát si musíš namlátit tunu poolů, co statický zákazník, to jeden pool a v tom poolu máš akorát příděl pro něj, tu jeho/48, jméno daného poolu posíláš v radius accept zprávě v Mikrotik-Delegated-IPv6-Pool.
Pro všechy ostatní posíláš to jméno jednoho velkého společného poolu, z kterého dostane příděl dynamicky. Opruz, ale jinak to aktuálně neuděláš.
Pro všechy ostatní posíláš to jméno jednoho velkého společného poolu, z kterého dostane příděl dynamicky. Opruz, ale jinak to aktuálně neuděláš.

0 x
Jasně, tohle je způsob, ale vůbec se mi nelíbí. Pooly půjdou vygenerovat skriptem, takže to nebude konfiguračně tak strašné, ale je to škoda když už jsem si dal práci s implementací IPv6 v radius serveru
Jestli se ale nepletu, tak takhle přijdu o možnost accountingu IPv6, protože mikrotik takto přidělené IPv6 prefixy v accountingových datech na radius nepošle.

0 x