❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

UBNT Rocket M5 5GHz - Náhlý pokles pouze uploadu

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
ChouLu

UBNT Rocket M5 5GHz - Náhlý pokles pouze uploadu

Příspěvekod ChouLu » 10 years ago

Dobrý den,

Jsem tu nový a rozkoukávám se, tak snad mi nikdo neutrhne hlavu za můj dotaz :lol:

Prosím číst příspěvek níže, tento byl trošku omyl :)

V naší síťi máme Mikrotik RB600ku. na WLAN3 máme sektorovou anténu na 5680 a 57000 5.7 Ghz. A poslední dobou začalo docházet k tomu, že během dne spadne všem klientům připojených na AP upload. Ve většině případů na 1/10 původní hodnoty, která tam bývala dříve.

Není to nijak pravidelné, ale když občas během dne udělám test, tak jednou je to v pořádku, třeba za 6 hodin udělám znovu a upload je na 1/10...

Nenapadá někoho prosím v čem by mohl být problém? :)

Děkuji
Naposledy upravil(a) ChouLu dne 14 Jan 2015 22:07, celkem upraveno 1 x.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 10 years ago

Málo informací na to aby se dalo věštit....
Jaký protokol je použitý? NV2, nstream nebo 802.11. Co klienti? Všichni mají MK, jaké antény? Jaké mají CCQ v době kdy poklesne upload? Verze ROS na AP a klientech?
Klienti jsou do jaké vzdálenosti? Je tam rušení, změna kanálů nepomáhá?
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Já bych řekl, že jeden v tu dobu vysílající klient bude mít špatný signál, takže bude vysílat s nízkým mcs. Tím bude zdržovat všechny ostatní. Takže, až problém nastane, chce se to podívat, kdo zrovna uploaduje a s jakou modulací, případně s jakou chybovostí (ccq). Po objevení podezřelého ho na chvíli odstřihnout a podívat se, jestli to má efekt na ostatní. Pokud se propustnost ostatním vrátí na původní hodnoty, máme viníka.
Řešení je pak kontrola trasy (volná fresnelova zona), kontrola klientského vysílače - vadný pigtail, voda?, zvýšení výkonu klientského vysílače, výměna karty, výměna klientského zařízení....
0 x

ChouLu

Příspěvekod ChouLu » 10 years ago

Pánové děkuji, velice si vážím Vašich odpovědí.

Nakonec jsme se, ale s kolegou nepochopili, které AP myslí a zjistil jsem, že není problém na mikrotiku, ale na UBNT Rocketě M5ce se všesměrou.

Nicméně problém přetrvává ten samý, jak jsem psal výše. Náhodně po čas dne klesne upload na přibližně 1/10 původního výkonu :(

Nějaké informace z Mainu:
Noise Floor:-92 dBm
Transmit CCQ:97.3 %
airMAX:Enabled
airMAX Quality: 80 %
airMAX Capacity: 74 %
airSelect:Disabled

Anténa je v režimu AP se zapnutým WDS.

Mě z vašich odpovědí napadlo, že by se také mohlo jednat o zaoxidovaný konektor na Rocketě, na to se půjdu podívat příští středu a uvidím :) Napadá někoho ještě něco jiného?

Mockrát děkuji za odpověď.

Lukáš
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

Uz samotne pouziti UBNT vsesmeru je problem.Ta vec chyta obe polarizace ze vsech smeru, tedy pravdepodobnost, ze to nekdo zarusi je extremne vysoka.

Kazdopadne proveril bych signal klientu, zda maji na chain 0 i chain 1 podobne hodnoty. Pokud by se lisily, je problem na rocketu nebo na kabelu mezi nim a antenou. Pokud je signal ok, hledal bych problem v ruseni (u vsesmeru HODNE pravdepodobne).
0 x