Ahoj,
postavil jsem teď do jedné vesničky nový spoj na Nanobeamech M5 400. A mám problém s rychlostí v TCP. V UDP Spoj valí 60Mbit, V TCP MAX 20.
Zapojení je následující:
BGP ROUTER -> Hlavní Router -> SWITCH 24 portů -> NB M5 400 AP WDS -> NB M5 Client WDS-> PC
Konfigurace spoje AP WDS a client WDS, mod na obouch stranách je bridge, čili by to měl být čistý bridge.Šířka kanálu 20 MHz, airmax zapnutý, zabezpečení WPA2-AES,AIRMAX quality >90 procent,AIRMAX CAPACITY >90 procent. Raty skoro pořád 144 Mbit občas houpnou třeba na 117 Mbit,níž jsem je neviděl.
Na hlavním Routeru je nahozen rozsah se 24 bitovou maskou,obě strany spoje i PC za spojem mají IP z tohoto rozsahu. Měřeno na B testu v PC na hlavní router (Mikrotik na výkonném PC) UDP jak jsem psal výše ok (Víc od toho nečekám),TCP maximálně 20.Na speedtestu to samé max 20. Zkoušeno i na pomocí FTP ve vnitřní síti (Provoz neleze zkrz hlavní router ven) vypočítaná rychlost opět mx do 20.
Firmware v jednotchách původně 5.5.6 nyní 5.5.10 - beze změny.
Má někdo nějaké nápady kde hledat chybu?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Spoj 2x NanoBeam M5 400 malá propustnost v TCP
vzdálenost ?
jeden spoj s NANOBEAM na cca 4km jsem musel vypnout Airmax a dát RATE na fix, tedy na každej straně 12MCS-180 pri 40tce kanalu.
chovalo se to podobně, prostě jsem nic na auto s airmaxem nevytlačil..
tak že to zkus udělat taky..
po tom to nastavení to jede luxusně...mám na nich taky límce..
P.
jeden spoj s NANOBEAM na cca 4km jsem musel vypnout Airmax a dát RATE na fix, tedy na každej straně 12MCS-180 pri 40tce kanalu.
P.
0 x
p79wifi píše:vzdálenost ?
P.
Ahoj,
vzdálenost 990m,zkusím fixnout rate,bez Airmaxu a dám vědět.
Děkuji.
0 x
napalenej vykon na max co ? a pokud ne tak asi vím proč všichni utíkaj k MK
0 x
loupak píše:p79wifi píše:vzdálenost ?
P.
Ahoj,
vzdálenost 990m,zkusím fixnout rate,bez Airmaxu a dám vědět.
Děkuji.
spoj na kilometr musí makat jako víno...mám spoje jak v UBNT tak v MK, každé má něco..
tuto mě přijde přetavený..kolik je vysilací výkon ? různá změna frekvence nepomohla ??
0 x
Mam dva spoje s NBE, vzdalenost temer identicka, konfigurace naprosto identicka, zarizeni za naprosto identicke, ale spoje se chovani rozdilne...
Prvni spoj tlaci cca 70/70 a druhy 60/20. Jak bude cas, zkusim zamenit jednotky, protoze me to taky vrta hlavou
Interni test ukazuje na obou spojich v obou smerech 148, pri testech je ccq 99 +/-
Takze ducharina
Prvni spoj tlaci cca 70/70 a druhy 60/20. Jak bude cas, zkusim zamenit jednotky, protoze me to taky vrta hlavou

Takze ducharina

0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
No a není to tím, že interní test je jenom UDP a to projde bezproblémů na vysokých rychlostech, kdežto při přenosu TCP je problém v kapacitě spoje kvůli rušení? Klidně to může být zarušené a na ubnt to není poznat. CCQ a airmax capacity napíše AirOS klidně 99% a přitom spoj stojí úplně za ho.no. MK alespoň ukáže nějakou hodnotu SNR a relativně pravdivé CCQ.
0 x
Taky sem si myslel, ale obe strany jsou na prazdnych mistech kde nic neni a pokusne jsem zkusil uhnout mimo band. Kdyz sem naladil na pouzite kanaly, tak ccq slo dolu a i interni test ukazal min...
Oba spoje se chovaji jinak... Hold asi dan za cenu spoje
Oba spoje se chovaji jinak... Hold asi dan za cenu spoje

Petr Bačina píše:No a není to tím, že interní test je jenom UDP a to projde bezproblémů na vysokých rychlostech, kdežto při přenosu TCP je problém v kapacitě spoje kvůli rušení? Klidně to může být zarušené a na ubnt to není poznat. CCQ a airmax capacity napíše AirOS klidně 99% a přitom spoj stojí úplně za ho.no. MK alespoň ukáže nějakou hodnotu SNR a relativně pravdivé CCQ.
0 x
Ještě zkus stáhnout výkon na minimum (co to jde, aby signál nebyl silnější než -55dB). NanoBeam pak jede mnohem lépe.
0 x
Tak to by muselo byt povoleno vic do minusu hi, mam min a uroven je kolem -50 +/-
nechtej píše:Ještě zkus stáhnout výkon na minimum (co to jde, aby signál nebyl silnější než -55dB). NanoBeam pak jede mnohem lépe.
0 x
No já to mám na 1200m, tak mě to fakt pomohlo. Než jsem to stáhl tak to haluzilo, spoj se několikrát denně náhodně na pár minut rozpadal (bez zjevné příčiny)
0 x
-
Mě nanobeam funguje naprd pokud se stáhne výkon pod 8, stejně tak podobný problém byl na nanobridge i bullet m5.pokud nechám výkon na 8db tak jsem zatím neměl ani s jedním spojem problém, i když pravda, mikrotik je jiná liga 

0 x
Podle mapy je to cca 1100m +/-, uroven -48, ccq 99,1, TX/RX 300/300.
Test MK/MK TCP 77/48+/-. Druhy uplne identicky spoj 75/70+/-
S rozpadanim problem nemame, kdyby to nemelo tento problem, tak o tem reknu ze to jede krasne
Test MK/MK TCP 77/48+/-. Druhy uplne identicky spoj 75/70+/-
S rozpadanim problem nemame, kdyby to nemelo tento problem, tak o tem reknu ze to jede krasne

nechtej píše:No já to mám na 1200m, tak mě to fakt pomohlo. Než jsem to stáhl tak to haluzilo, spoj se několikrát denně náhodně na pár minut rozpadal (bez zjevné příčiny)
- Přílohy
-
- 1.png (37.02 KiB) Zobrazeno 5115 x
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Ty rychlosti máš měřené každý směr zvlášť nebo v duplexu? Dvě RB911 proti sobě jsou schopné na 1,2km (JRC24, v limitu) ve 20MHz dát 90-100Mb/s 1TCP v relativně zarušeném prostředí.
0 x
Mereno kazde solo, v duplexu by to asi umrelo
hi

Petr Bačina píše:Ty rychlosti máš měřené každý směr zvlášť nebo v duplexu? Dvě RB911 proti sobě jsou schopné na 1,2km (JRC24, v limitu) ve 20MHz dát 90-100Mb/s 1TCP v relativně zarušeném prostředí.
0 x