❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jak na 50m optické vedení ze střechy do sklepa?

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
forkman
antispam: Ano

Jak na 50m optické vedení ze střechy do sklepa?

Příspěvekod forkman » 10 years ago

Ahoj, řeším teď jak dostat optickou páteř ze střechy paneláku, kde jsou rádia, do sklepa (skrz stoupačky a kus sklepem horizontálně), kam vede optika ze země. Celková trasa bude cca 50m.

1) Původně jsem myslel hodit tam jen suchý samonosný kabel a neřešit to. Potom jsem se ale trochu zděsil, když jsem viděl kudy to půjde a jak to bude zranitelné.
2) Pak mě napadlo natáhnout tam mikrotrubičku a do ní natlačit/zafouknout to 12vlákno co mi bude stačit. V tom případě ale nevím co za kabel, nechci ani pomyslet co by udělal gel když to bude tak 20m vertikálně a gumová izolace samonosu asi zase nepovolí protláčení.

Máte někdo zkušenost? Ideální by bylo natlačit samonosný kabel bez gelu do té mikrotrubky, máte s tím někdo zkušenost? Nebráním se ani jinému řešení :) Díky
0 x

tuner99

Příspěvekod tuner99 » 10 years ago

Ahoj,

pár paneláku jsme dělali a tahali jsme tam vždycky nějaký zbytek DROP optickýho kabelu třeba tenhle

http://wifi.aspa.cz/samsung-opticky-kab ... 0m-z94372/

dělá se i ve 12vl. nechtělo se mi hledat, ale vyšla tahle cena za 12vl. ne za 4 co maji na aspě. Tahali jsme to většinou klasickým elektrikářským krkem prumeru 16mm a k tomu třeba UTP nebo CIKY a nikdy s tím problém nebyl. Jinak do mikrotrubičky zkoušel kolega protahovat taky DROP a povedlo se mu horizontálně max. 20m ale ničím to nemazal takže by šlo víc, průměr trubičky kolem 9 mm. Byla to rychlá akce tak se tam dali spojky
0 x

halamicek

Příspěvekod halamicek » 10 years ago

je v podstatě úplně jedno jaký kabel tam natáhneš. Hlavně když to bude v husím krku nebo nějaké jiné chráničce. Navolno se netahají ani UTP kabely. Záleží jen kolik vláken tam budeš chtít dotáhnout (jestli chceš vlákna i pro antény).
0 x
Halamíček Jakub

forkman

Příspěvekod forkman » 10 years ago

tuner99: to zní dobře, udělám to tak, v Aspě mají 12vl. DROP za pár korun a než abych to tlačil do mikrotrubičky, dám tam husí krk a bude po starostech :)

halamicek: hlavní problém není v tom, že nevím kolik vláken, ale že se mi moc nechtělo mít 20 m vertikálně kabel s gelem
0 x

Cheprer

Příspěvekod Cheprer » 10 years ago

drop mi prijde jako uplna blbost, jeste gor se s tim pr*at v nejakem husim krku, nebo snad to cpat do trubicky, to tech 50m uprimne bude peknej porod to tam nastrkat. Vhledem k tomu ze husi krk bere zbytecne moc mista, volil bych mikrotrubicku 6-8mm a to si tam nacpes normalni kabel na zafuk nebo neco co kde najdes za dobrou cenu raz dva, a zbyde ti tam misto jeste na dalsi v pripade ze bys treba pouzil 12V tak do te 8mm se ti tam vlezou 3 x 12vl nebo 1x 24/48

http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky-k-zafouknuti-mikro-airblown-12-vlaken-sm-9-125-g-652d-mlt-mdpe-cerny-d5-8mm-500n_d21125.html

http://www.alternetivo.cz/kabel-opticky-armovany-skelnymi-vlakny-antirodent-armed-12-vlaken-sm-9-125-g-657a-clt-mdpe-6-3mm-500n-antaltis-datacon-natisk_d23342.html

tyto oba kabely jsou docela siroke, ale zas odolne a jeste kdyz budou v trubce tak je to skoro nesmrtelne, akorat 6,3 a 8mm.. takze trubku bys musel volit 8mm nebo 10mm a vleze se ti tam jenom jeden, ale samozrejme se daji koupit kabely bez zbytecnych plastu, ktere nahradis mikrotrubkou kde se dostavas na cca 2mm-2,5mm a to potom neni problem natahnout i tu 6mm trubicku, pokud by ti tech 12vl melo stacit, popr. i nejaka 24 bez tolika plastu by se tam nacpala milionkrat lepe nez drop.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.