❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2.4 GHz roaming

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
pepa31

2.4 GHz roaming

Příspěvekod pepa31 » 10 years ago

Zdravím, náročnější klient nám dal požadavek vybudovat mu v jeho domě bezdrátovou síť s roamingem požadavek v každém patře kvalitní pokrytí s bez výpadkovým přesunem do jiných pater. Uvažoval jsem o Cisco Small Business disponující funkcí Roaming nemá někdo zkušenost s tímhle řešením. Cena až tak nerozhoduje. Díky moc
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 10 years ago

Ač jsem odpůrce ubnt, tak jsem už nezávisle od dvou lidí slyšel, že používají unifi (instalace 10 - 25 AP) a údajně jim funguje i roaming.
0 x

pepa31

O tomhle jsem taky uvažoval, ale ta podmínka roamingu je prioritní. A nechci se dočkat překvapení.
0 x

dantasik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod dantasik » 10 years ago

Ono dost zalezi na klientovy, ted jsme delali unifi 15ks a chodi to bez ztraty, na iphonu v poho ale neumim merit pingy, na ntb bez vypadku.
0 x
Daniel Tasáry

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 10 years ago

a zkoušel si capsman od mkčka? ten by to měl umět také, ale nezkoušel jsem
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

VSTK

Příspěvekod VSTK » 10 years ago

Co si představíte pod tím, že "funguje roaming"? Ten na wifi na stejném SSID funguje tak nějak z podstaty vždy, akorát "různě špatně". Asi bych odkázal na moje předchozí posty - viewtopic.php?f=10&t=13730#p144706 a viewtopic.php?f=7&t=15084&start=30

Zkušenost je taková, že s 8 ks MK v poměrně velké budově - jedno SSID, bez jakéhokoliv speciálního nastavení - to funguje tak, že při přechodu mezi AP je asi 1s výpadek. Na notebooku se třeba nepřeruší stahování nebo při puštěném Youtube není nic znát. Na VoIP by to asi znát bylo.

UBNT má ZeroHandoff - to je ale speciální funkce, kde všechna AP na stejném kanále, a pak si umím představit různé optimalizace. Pak tu máme 802.11r, což ale vyžaduje podporu na klientovi, a u notebooků jsem to ještě vůbec neviděl. Pak máme technologii "PMK-Caching", která je ale docela tajemná - měla by řešit rychlejší handover, ale podrobnosti funkce jsem nikde moc nenašel.

Z poslední doby mám zkušenost z kanceláří o 2 patrech, kde jsem dal jeden MK do každého patra, taky s jedním SSID, různé kanály. Funguje to, ale zásadní problém je, že přechod mezi AP si řeší vždy klient, takže se velmi často drží toho horšího AP = funguje to "blbě" jemu a o něco hůř i ostatním... Blbě = když se vynutí přechod na bližší AP, dosahuje výrazně vyšších rychlostí a nedochází k občasnému PL.

Nicméně UBNT UniFi tohle podle mě absolutně neřeší. Pokud ano, velmi by mě zajímala technická podstata. Protože aby to nějak fungovalo, musely by všechny AP průběžně skenovat všechny použité kanály, aby zjistily který klient má kam nejlepší signál, a pak ho nějak donutily přejít na ten správný - a pokud to má být bezvýpadkové, musí na tom klient nějak spolupracovat, což ve standardní 802.11 pokud vím není.
0 x

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 10 years ago

s unifi zerohandoff je potrebne nastavit wpa, bez toho to nejde, kanal na vsetkych ap je nastaveny manualne a je rovnaky. Ked som to testoval tak vypadok nebol postrehnutelny, strata asi 5 pingov. Problemom bolo, ze aj napriek tomu ze mobil bol v pokryti lepsieho unifi, drzal sa na tom s horsim signalom - 5%, kde siel net uz pomaly....(min RSSI v tej dobe neslo nastavit za pouzitia zerohandoff). Vyhoda unifi je ich velmi dobry signal. Pointa zerohandoff je, ze ap rozhoduju ktorych klientov na seba pripoja.
V druhom pripade, ked je rovnake SSID, tak o tom kde budu pripojeni rozhoduju klienti. Chystam sa testovat tuto moznost. Kedze je mozne nastavit auto kanal, cize same si volia podla rusenia. A taktiez moznost minRSSI....dam vediet...
0 x

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Jediné co jsem testoval je taky unifi a chodí to celkem dobře :) na ostatní řešení nemají v mém okolí smrtelníci peníze :( a nebo to nejsou naši zákazníci. Jinak pokud chceš mít nějaké profi řešení tak vím, že je dost věcí s kontrolerem atd, aj jsou k tomu special wifi má to spousta výrobců. Naposledy jsem viděl něco od d-linku. http://www.dlink.com/cz/cs/business-sol ... controller jen na ukázku ale určo jsou i značkovější - lepší řešení ..
0 x

pepa31

Kontaktoval jsem cisco tak jsem zvědavý co nabídnou, peníze v tomhle případě zákazník neřeší.
0 x

whef

Příspěvekod whef » 10 years ago

Tak cisko toho má hodně, ale nevím jestli to buď nebude nedostačující nebo jak z bazukou na komára .. http://www.cisco.com/c/en/us/products/w ... smartnavRD a pak admina k tomu :)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

AP by snad ani nic scanovat nemuselo. Ale podstatná je ta spolupráce klienta. Z čeho libovolné 802.11 zjistí kvalitu access pointu, kam není připojené? Za běhu myslím - i kdyby to umělo, tak s jedním rádiem to prostě rozumně nejde.

Ty Cisca a jim podobné řešení to mají (pokud si dobře pamatuji, co mi jeden známý u oběda povídal) tak, že všechna AP v dané oblasti jsou řízena jako JEDNO. Tedy nejspíš všechny přijímají data od toho kterého klienta zároveň, ale vysílání už provede to s nejlepším signálem (a nebo také všechny, ono už je to asi fuk, těžko říci). Pak je to opravdu bezvýpadkové, není potřeba nikoho vykopávat.
Jestli je to ovšem vhodné řešení pro všechny případy, to bych neřekl.

Bezvýpadkový roaming je jen třešnička, málokdo to dle mě potřebuje. Ten zbytek si vystačí s tím co existuje a ti náročnější si poladí threshold na wifi kartě.
VSTK píše:Nicméně UBNT UniFi tohle podle mě absolutně neřeší. Pokud ano, velmi by mě zajímala technická podstata. Protože aby to nějak fungovalo, musely by všechny AP průběžně skenovat všechny použité kanály, aby zjistily který klient má kam nejlepší signál, a pak ho nějak donutily přejít na ten správný - a pokud to má být bezvýpadkové, musí na tom klient nějak spolupracovat, což ve standardní 802.11 pokud vím není.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ludvik

Pokud tohle někomu stačí jako bezvýpadkový roaming :-) tak na to opravdu stačí soustava Ovislinků 5460 se stejným SSID a různými kanály. Co jsem to zkoušel, pingů se většinou ztratilo i méně. A ty větší výpadky byly dle mě způsobené spíš DHCPkem, když si windows usmyslely renew.
rado3105 píše:Ked som to testoval tak vypadok nebol postrehnutelny, strata asi 5 pingov.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Margi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Margi » 10 years ago

na skutečně bezvýpadkový roaming potřebujete blanketovou technologii, konkrétně Extricom. Zajistíte, že nevypadne ani při flood pingu ani paket (doslova...). Ano stojí to nějaké peníze, ale stojí to za to :).
0 x

VSTK

Příspěvekod VSTK » 10 years ago

ludvik píše:AP by snad ani nic scanovat nemuselo. Ale podstatná je ta spolupráce klienta. Z čeho libovolné 802.11 zjistí kvalitu access pointu, kam není připojené? Za běhu myslím - i kdyby to umělo, tak s jedním rádiem to prostě rozumně nejde.

Co vím, tak na standardní 802.11 si klient při asociaci rozhoduje na jaké AP se připojí. AP ho pak může deasociovat, ale nemá možnost mu přitom říct na které jiné AP (BSSID) se má přepnout. Při takové deasociaci klient udělá klasický scan, a zkusí se připojit na podle ně nejlepší AP (BSSID), což může být klidně to samé. OK?

Při více AP se stejným SSID pak narazíme na problém, že se nám klienti drží na špatných AP, i když mají v dosahu jiné, lepší. Řešit to pouze ze strany AP (bez níže popsaných řešení typu jednho "distribuovaného AP") vzhledem k uvedenému dost dobře nelze.

Co lze je, že AP může mít nastaven treshold, a pod ním klienta vykopnout. To může být ale kontraproduktivní pokud on v dosahu lepší AP nemá. Vylepšit to můžeme tím, že všechna AP budou dělat nějaký "background scan" na všech kanálech a vykopnutí klienta se bude konat pouze když budu vědět, že má v dosahu podstatně lepší AP. Podle mě ovšem tohle standardní 802.11 chipsety neumožňují. Proto bych rád zjistil - má něco takového UniFi? Má něco takového třeba Cisco u těch levnějších řešení?

Klient si pak může dělat podobný scan na pozadí, což bude spolehlivější, a může na to využít čas kdy se nepřenáší data, nebo si to nějak optimalizovat. Aby to fungovalo dobře, potřebuje si takový klient handover předem dojednat s novým AP předem. Protože plný standardní proces asociace a ustavení šifrování nějaký čas stojí. A na to máme 802.11r. -- http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/wi ... ter_01.pdf

ludvik píše:Ty Cisca a jim podobné řešení to mají (pokud si dobře pamatuji, co mi jeden známý u oběda povídal) tak, že všechna AP v dané oblasti jsou řízena jako JEDNO. Tedy nejspíš všechny přijímají data od toho kterého klienta zároveň, ale vysílání už provede to s nejlepším signálem (a nebo také všechny, ono už je to asi fuk, těžko říci). Pak je to opravdu bezvýpadkové, není potřeba nikoho vykopávat.
Jestli je to ovšem vhodné řešení pro všechny případy, to bych neřekl.

To by ovšem znamenalo, že se buď používá jeden kanál na všech AP. Nebo že všechna AP poslouchají na všech na lokaci použitých kanálech zároveň, a pro vysílání platí totéž, a nebo se umějí velmi rychle přelaďovat pro vysílání na různých kanálech. Takže ano, tohle je cesta, ale je to skutečně pokročilá technologie, a takhle nefunguje ani UniFi, ani třeba klasická Cisco AP s centrálním controllerem. Poučení je, že u konkrétní technologie je třeba se ptát, jestli funguje takhle, nebo jen předstírá nějakou blíze neurčenou podporu roamingu.

Taková síť AP se pak taky tváří jako jedno BSSID. Což má výhodu při high-density nasazeních - např. jsem četl Success Story z nasazení nějaké takové technologie v Národní technické knihovně, kde lidem docházelo k zásekům ovladačů od wifi karet, když u původního řešení nascanovaly vyšší desítky různých BSSID pod jedním SSID.

ludvik píše:Bezvýpadkový roaming je jen třešnička, málokdo to dle mě potřebuje. Ten zbytek si vystačí s tím co existuje a ti náročnější si poladí threshold na wifi kartě.

Ano, souhlas. Mě jde o to, že se tady mluví o nějaké "podpoře roamingu" třeba konkrétně u UBNT UniFi. A mě by zajímalo v čem technicky ta podpora spočívá, a pak taky jaké lze pozorovat v praxi lepší chování proti hromadě mikrotiků se stejným SSID bez jakékoliv "podpory roamingu" -- u tohoto řešení mi totiž vypadne ping na 1, max 2s. Takže by mě zajímalo jestli dosahuje někdo třeba na tom UniFi lepších výsledků. Pokud ne, tak ten controller je placebo (krom cetrálního reportování a konfigurace, to beru).

Aby měla další debata smysl, tak bych byl rád, kdyby při zmínkách o konkrétní technologii byly taky popsané technické principy, kterými ta technologie zlepšuje vlastnosti roamingu. Z toho bude pak taky vidět, jestli je potřeba nějaká podpora na klientech nebo ne.
0 x

ludvik

Asi aniž bych chtěl, tak jsem popisoval právě ten "blanket" od Extricom :-)

Jinak unifi sice používám, ale ne tu poslední verzi controlleru. A vzhledem k tomu, že to krásně funguje i bez toho, tak si nemyslím, že je to nějaké extra sofistikované řešení. Zvlášť když HW je stejný, jako normální rockety atp. (lze tam dostat shodný firmware).
0 x