Dobrý den,
máme plac, který je cca 1km dlouhý a 300m široký. Na kraji plochy (nejsou tedy uprostřed) jsou po cca 200m stožáry (30m výška). AP s anténami by měla být umístěna úplně nahoře.
Jako AP použiju Mikrotik 433UL a do něj R52n-M.
Klienti budou Android PDA (tzn. lidi, co budou běhat po ploše mezi kontejnerama), takže 2,4GHz síť. Použiju Mesh. Oblast je odlehlá (mimo město), neměla by být zarušena.
Jen stále nevím, co použít za antény. Přecijen potřebuji, aby to trochu pálilo pod sebe, do dálky, ale i do stran. Chvíli jsem přemýšlel nad JPA-10 :
http://cz.jirous.com/anteny-2,4ghz/jpa-10
popř. její duplexní variantou :
http://cz.jirous.com/anteny-2,4ghz/jpa-10dx
Ohledně těchto antén jsem přemýšlel, že bych měl dvě na každém stožáru a pálil to na obě strany.
Souhlasíte s tímto řešením, nebo by byl jiný návrh?
Ještě také přemýšlím, že do MK dám druhou kartu a všechny je propojím 5GHz, abych se moc nezarušil.
Děkuji za jakoukoli radu
Max
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaké antény na pokrytí dlouhé plochy ze stožárů?
-
pottera?
edit: aha, ten je na 5g. sorry. jinak by byl ideální
edit: aha, ten je na 5g. sorry. jinak by byl ideální
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)
Lepší než výhra ve Sportce :)
-
Tak finální řešení asi bude takové, že nakrmím všechnymikrotiky 3x wifi kartou a 3x anténou.
Jedna bude všesměr 5GHz (se sníženým výkonem na propojení mikrotiků, budu mít dvě AP v různých lokacích jako failover a potřebuji, aby všechni viděli na obě hlavní AP):
http://wifi.aspa.cz/antena-vsesmerova-d ... -5-z64695/
A dvě budou JPA-10, každá palit na jednu stranu. Nic lepšího mně nenapadá, nechci riskovat, že se mi malé PDA s malou anténkou občas někde nechytnou.
Zdar Max
Jedna bude všesměr 5GHz (se sníženým výkonem na propojení mikrotiků, budu mít dvě AP v různých lokacích jako failover a potřebuji, aby všechni viděli na obě hlavní AP):
http://wifi.aspa.cz/antena-vsesmerova-d ... -5-z64695/
A dvě budou JPA-10, každá palit na jednu stranu. Nic lepšího mně nenapadá, nechci riskovat, že se mi malé PDA s malou anténkou občas někde nechytnou.
Zdar Max
0 x
s těma 3 kartama v jedné 433 to není ideální, ty karty se mezi sebou pekelně ruší...
0 x
Mám pokrytou díru 2x2km po které mi jezdí 11 zařízení. Výškový rozdíl se pohybuje do 150m. Na zařízení jsou 12dB všesměrové antény a na dvou stožárech jen dvě sektorky. Více se zatím neosvědčilo. Vše je ve 2,4Ghz, na 5GHz to vůbec nešlo. Stejné SSID na obou, jiné kanály, NV2, 20MHz. V 802.11 se to kažlou chvíli rozpojovalo. Slouží to přenos stavů.
Nevím jak to bude s ručním zařízením, ale moc slavně bych to neviděl (malé anténky). Jinak ve 2,4GHz máš možnost jen 3 nepřekrývajících kanálů, takže na celou plochu použij 3ap sektory a pěkně rozmístit. Nedávat je k sobě na stožár a už vůbec ne na jednu desku.
Pošli mapu plochy.
Nevím jak to bude s ručním zařízením, ale moc slavně bych to neviděl (malé anténky). Jinak ve 2,4GHz máš možnost jen 3 nepřekrývajících kanálů, takže na celou plochu použij 3ap sektory a pěkně rozmístit. Nedávat je k sobě na stožár a už vůbec ne na jednu desku.
Pošli mapu plochy.
0 x
-
Schéma viz příloha.
Na všech stožárech je 5GHz karta s anténou, která se stará o rychlé propojení všech AP.
RooAP je ta modrá tečka, ostatní AP jsou klienti.
Jak už jsem napsal výše, všechny AP mají v sobě další karty, konkrétně dvě, co jsou v pásmu 2,4GHz, všechny na stejné frekvenci a jejich sektorovky jsou nasměrovány pod sousední stožár.
Problém pokrytí je následující :
- červené obdélníky na obrázku jsou obrovské portálové jeřáby a jezdí po celé délce
- po celé délce jsou kontejnery v různých výškách (kontejnery jsou na sobě a jejich polohy a rozmístění se mění)
- klient (člověk) s malým PDA tedy nemusí mít a většinou ani nemá přímý výhled na žádné AP (jede se většinou na odrazy)
- stožáry jsou od sebe asi 130 metrů
- celá dráha je dlouhá kolem 500 metrů
PDA (android) pěkně skáče po AP, výpadek mezi přeskokem jsou 3 pingy, což není moc pěkné, ale dá se to přežít.
Každopádně problém vidím v tom, že klient nepřeskakuje automaticky na AP se silnějším signálem a spíš čeká, až vypadne spojení a pak se teprve chytí na jiné.
Nedohledal jsem doporučení pro mikrotik, jak toto řešit.
Existuje mikrotik MESH, což je ale WDS propojení AP, které nejsou propojeny kabelem.
Mikrotik MESH pak řeší loopy v síti dvěma způsoby :
1) Mikrotik MESH WDS - trasuje si root cestu dle svého protokolu, nemapuje celou síť a lze používat více výstupních bodů (cest ze sítě ven)
2) Bridge Mesh WDS - jako mesh zařízení se zvolí bridge a na něm se zapne RSTP, které mapuje trasu celé sítě a umožňujue jeden výstupní bod v jeden čas (ten nejrychlejší, což určuje podle ceny linky)
Tyto dvě MESH varianty jsou sice pěkné, ale ani jednu nepotřebuji (loopy v takové síti nevzniknou, není je tedy třeba ošetřovat), protože WDS není třeba použít. Chtělo by to nějaké RootAP, které by řídilo přepingávání klientů mezi AP.
Je něco takového u mikrotiku? Nebo jsem spíš špatně pochopil celý koncept?
Jinak všechno je v bridgi, na kterém je nastaven projistotu (loopy by neměly být, ale jistota je jistota) RSTP.
Díky
Zdar Max
Na všech stožárech je 5GHz karta s anténou, která se stará o rychlé propojení všech AP.
RooAP je ta modrá tečka, ostatní AP jsou klienti.
Jak už jsem napsal výše, všechny AP mají v sobě další karty, konkrétně dvě, co jsou v pásmu 2,4GHz, všechny na stejné frekvenci a jejich sektorovky jsou nasměrovány pod sousední stožár.
Problém pokrytí je následující :
- červené obdélníky na obrázku jsou obrovské portálové jeřáby a jezdí po celé délce
- po celé délce jsou kontejnery v různých výškách (kontejnery jsou na sobě a jejich polohy a rozmístění se mění)
- klient (člověk) s malým PDA tedy nemusí mít a většinou ani nemá přímý výhled na žádné AP (jede se většinou na odrazy)
- stožáry jsou od sebe asi 130 metrů
- celá dráha je dlouhá kolem 500 metrů
PDA (android) pěkně skáče po AP, výpadek mezi přeskokem jsou 3 pingy, což není moc pěkné, ale dá se to přežít.
Každopádně problém vidím v tom, že klient nepřeskakuje automaticky na AP se silnějším signálem a spíš čeká, až vypadne spojení a pak se teprve chytí na jiné.
Nedohledal jsem doporučení pro mikrotik, jak toto řešit.
Existuje mikrotik MESH, což je ale WDS propojení AP, které nejsou propojeny kabelem.
Mikrotik MESH pak řeší loopy v síti dvěma způsoby :
1) Mikrotik MESH WDS - trasuje si root cestu dle svého protokolu, nemapuje celou síť a lze používat více výstupních bodů (cest ze sítě ven)
2) Bridge Mesh WDS - jako mesh zařízení se zvolí bridge a na něm se zapne RSTP, které mapuje trasu celé sítě a umožňujue jeden výstupní bod v jeden čas (ten nejrychlejší, což určuje podle ceny linky)
Tyto dvě MESH varianty jsou sice pěkné, ale ani jednu nepotřebuji (loopy v takové síti nevzniknou, není je tedy třeba ošetřovat), protože WDS není třeba použít. Chtělo by to nějaké RootAP, které by řídilo přepingávání klientů mezi AP.
Je něco takového u mikrotiku? Nebo jsem spíš špatně pochopil celý koncept?
Jinak všechno je v bridgi, na kterém je nastaven projistotu (loopy by neměly být, ale jistota je jistota) RSTP.
Díky
Zdar Max
- Přílohy
-
- wifi-sloupy-jeraby.jpg (65.98 KiB) Zobrazeno 2091 x
0 x