Dobry den,
mam otazku. Kdysi jsem nekde cetl v souvislosti s pasmem 2.4GHz o pasivnim preskoku, tzn dve anteny spojene kratkym kabelem. Je toto opravdu realne? Fungovalo by to i na 5GHz? Jaky by se tvoril pak na takovemto "preskoku" utlum?
Sel by tim resit spoj "Point - PasPres - Point" na 2 x 1,5Km (1,5km od prvniho zarizeni k preskoku a 1,5km od preskoku k druhemu zarizeni)?
Dik za sdeleni zkusenosti.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
pasivni preskok
danangel píše:Dobry den,
mam otazku. Kdysi jsem nekde cetl v souvislosti s pasmem 2.4GHz o pasivnim preskoku, tzn dve anteny spojene kratkym kabelem. Je toto opravdu realne? Fungovalo by to i na 5GHz? Jaky by se tvoril pak na takovemto "preskoku" utlum?
Sel by tim resit spoj "Point - PasPres - Point" na 2 x 1,5Km (1,5km od prvniho zarizeni k preskoku a 1,5km od preskoku k druhemu zarizeni)?
Dik za sdeleni zkusenosti.
Nevim, jestli si cetl cele ty topicy o pasivni retranslaci, ale vsude je uvedeno ze to funguje na max. par desitek metru mozna stovek, ale dle meho tak max 300m.. a to jeste s peknyma parabolama.. ale i tak je to docela silenost, dle meho.. Ano, teoreticky by to fungovat melo, ale prakticky urcite ne.. je logicke, ze se ten signal siri pres antenu do kabelu a druhou antenou zase ven (samozrejme obrovsky utlum) ale v praxi je to uplne jinak.. ja jsem toto chtel rozchodit na AP---200m//pas retrans//500m a ani tuk... takze si o tomto udela predstavu kazdy sam...
0 x
Dekuju za nazor. To jsem chtel presne slyset. Osobni zkusenost je vzdy nejlepsi. Teorie v praxi bohuzel nefunguje az zas tak dobre.
Opustim tuto moznost a radeji udelam kvalitnejsi spoj na vetsi vzdalenost.
Myslite, ze je realne pouzit plne paraboly s radomem z i4 (24dBi) na obou stranach spolu s CM9 na vzdalenost kolem 2km (a vice)?
Myslite, ze je realne pouzit plne paraboly s radomem z i4 (24dBi) na obou stranach spolu s CM9 na vzdalenost kolem 2km (a vice)?
0 x
danangel píše:Dekuju za nazor. To jsem chtel presne slyset. Osobni zkusenost je vzdy nejlepsi. Teorie v praxi bohuzel nefunguje az zas tak dobre.
urcite, sam mam takovyto spoj rozchozeny na 3km (paraboly J&J) --- 10Mb fullduplex...
0 x
To vypada na docela idealni spoj
.
Jeste se prosim zeptam, za cim je v MT skryt rezim Adhoc? Je to Bridge? Dle manualu by to odpovidalo ( /interface wireless set wlan1 ssid="p2p" frequency=5805 band=5ghz mode=bridge disabled=no). Jinak jsem tento mod nenasel. Navic v rezimu Bridge se mi nechce spojit s Linksys WRT54G (nastavenym na Adhoc). Je to pouze nekompatibilitou zarizeni a s dalsi CM9 se mi spoji vporadku?

Jeste se prosim zeptam, za cim je v MT skryt rezim Adhoc? Je to Bridge? Dle manualu by to odpovidalo ( /interface wireless set wlan1 ssid="p2p" frequency=5805 band=5ghz mode=bridge disabled=no). Jinak jsem tento mod nenasel. Navic v rezimu Bridge se mi nechce spojit s Linksys WRT54G (nastavenym na Adhoc). Je to pouze nekompatibilitou zarizeni a s dalsi CM9 se mi spoji vporadku?
0 x
Uz mi tp pripada trochu zvratene.
Pytat sa, ze ci na dva km dosvietis s cca 23dbi antenami. Na dva km mam pouzite najlacnejsie anteny, co boli na trhu. Dake 19dbi panelky. V skutocnosti myslim ze nemaju viac ako 15dbi a ide to 10mbit FD.
Na tychto parabolach mam 7,5 km spoj a ide 7mbit FD.
Pytat sa, ze ci na dva km dosvietis s cca 23dbi antenami. Na dva km mam pouzite najlacnejsie anteny, co boli na trhu. Dake 19dbi panelky. V skutocnosti myslim ze nemaju viac ako 15dbi a ide to 10mbit FD.
Na tychto parabolach mam 7,5 km spoj a ide 7mbit FD.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
airbilly píše:Uz mi tp pripada trochu zvratene.
Souhlasím, pokud by to šlo tak by nejradši všichni narvali 24db paraboly na 300m
airbilly píše:Na tychto parabolach mam 7,5 km spoj a ide 7mbit FD.
bandwich test neber v potaz, ukazuje sice zajímavé leč ve skutečném provozu nedosáhnutelné výsledky, dokonce ikdyž přes spoj protáhneš oboustranně přes FTP velkýma souborama 7Mbit ani zdaleka nedosáhneš této rychlosti při běžném provozu provozu s malými pakety. Jen pro zajímavost přes můj páteřní spoj při ftp provozu nebyl problém dostat přes 2MB/s ale ve skutečném provozu se dá stěží dostat na 1,3MB/s
0 x
Leeonek píše:bandwich test neber v potaz, ukazuje sice zajímavé leč ve skutečném provozu nedosáhnutelné výsledky, dokonce ikdyž přes spoj protáhneš oboustranně přes FTP velkýma souborama 7Mbit ani zdaleka nedosáhneš této rychlosti při běžném provozu provozu s malými pakety. Jen pro zajímavost přes můj páteřní spoj při ftp provozu nebyl problém dostat přes 2MB/s ale ve skutečném provozu se dá stěží dostat na 1,3MB/s
To mi je jasne, no kedze poskytujem mensi upload ako download, tak takmer vzdy sietou pretlacim 10mbit down.
Bandwitch test v plnej prevadzke - traffic okolo 7 mbit HD ukazal 15 mbit HD.
0 x
Airbilly - MOBIL ATAK
Tak nevim, kdo je tady vetsi cune v 5g pasmu.... ale proste dle meho je 1000X lepsi pouzit smerove paraboly a stahnout vykon na karte nez pouzit nejake smejdy sektory ktere sviti na vsechny mozne strany....Leeonek píše:airbilly píše:Uz mi tp pripada trochu zvratene.
Souhlasím, pokud by to šlo tak by nejradši všichni narvali 24db paraboly na 300mairbilly píše:Na tychto parabolach mam 7,5 km spoj a ide 7mbit FD.
bandwich test neber v potaz, ukazuje sice zajímavé leč ve skutečném provozu nedosáhnutelné výsledky, dokonce ikdyž přes spoj protáhneš oboustranně přes FTP velkýma souborama 7Mbit ani zdaleka nedosáhneš této rychlosti při běžném provozu provozu s malými pakety. Jen pro zajímavost přes můj páteřní spoj při ftp provozu nebyl problém dostat přes 2MB/s ale ve skutečném provozu se dá stěží dostat na 1,3MB/s

0 x
net.work píše:Tak nevim, kdo je tady vetsi cune v 5g pasmu.... ale proste dle meho je 1000X lepsi pouzit smerove paraboly a stahnout vykon na karte nez pouzit nejake smejdy sektory ktere sviti na vsechny mozne strany....
Jasně, myslíš že ty paraboly od JRC sou buhví co? Ty jako nemají postranní laloky? Zkoušel sis kde všude ju chytneš? OK, kup dobrou parabolu, ale ta stojí od 3000kč nahoru a ne tady tyhle nebo nedejbože ty 26db co mají na inwifi, tomu říkám katastrofa. uvědom si že když si vemeš 24db anténu a stáhneš výkon jak chceš ta anténa má sice po několika kilometrech úzký paprsek ale zase když ju nasadíš na kilometr tak zamoříš ten směr klidně i 20km daleko, to je ok? Pokud koupíš kvalitní klientskou anténu tak je lepší než to co píšeš. Pokud se jedná o můj minulý příspěvek, tak ta citace měla být kratší a týkalo se to jen zmínky o předimenzovaném zisku antén, s nejlevnějšíma anténama se neztotožňuju
0 x
Puvodni otazku jsem polozil protoze v pasmu 5GHz zacinam a zkusenosti z praxe jsou daleko cenejsi nez teoreticke vypocty dosahu. Snad jsem toto forum zas tak moc neznecistil lama dotazem.
K tem antenam, paraboly bych samozrejme pouzit chtel ne z duvodu toho, abych smazil neohrozene zkrz bezlicencni pasmo jak v lamborgini po dalnici, ale z duvodu prave nachylnosti na ruseni a ruseni okoli. Plna parabola ma sice jiste zadni laloky (ikdyz daleko mensi nez sita s ne plnym ozarovacem), ale preci nemuze pri snizeni vykonu na karte napachat tolik skody, jako panelka se 17°vyzarovani na 2km s opranym vykonem na temer max (domnivam se, nikoho nechci obvinovat). A to ze bude ta parabola svitit na nejakou obrovskou vzdalenost (beru mozna tak 2km navic, ale vic snad ne) kdyz snizim vysilaci vykon, to preci taky neni tak markantni ne?
K tem antenam, paraboly bych samozrejme pouzit chtel ne z duvodu toho, abych smazil neohrozene zkrz bezlicencni pasmo jak v lamborgini po dalnici, ale z duvodu prave nachylnosti na ruseni a ruseni okoli. Plna parabola ma sice jiste zadni laloky (ikdyz daleko mensi nez sita s ne plnym ozarovacem), ale preci nemuze pri snizeni vykonu na karte napachat tolik skody, jako panelka se 17°vyzarovani na 2km s opranym vykonem na temer max (domnivam se, nikoho nechci obvinovat). A to ze bude ta parabola svitit na nejakou obrovskou vzdalenost (beru mozna tak 2km navic, ale vic snad ne) kdyz snizim vysilaci vykon, to preci taky neni tak markantni ne?
0 x
Leeonek píše:net.work píše:Tak nevim, kdo je tady vetsi cune v 5g pasmu.... ale proste dle meho je 1000X lepsi pouzit smerove paraboly a stahnout vykon na karte nez pouzit nejake smejdy sektory ktere sviti na vsechny mozne strany....
Jasně, myslíš že ty paraboly od JRC sou buhví co? Ty jako nemají postranní laloky? Zkoušel sis kde všude ju chytneš? OK, kup dobrou parabolu, ale ta stojí od 3000kč nahoru a ne tady tyhle nebo nedejbože ty 26db co mají na inwifi, tomu říkám katastrofa. uvědom si že když si vemeš 24db anténu a stáhneš výkon jak chceš ta anténa má sice po několika kilometrech úzký paprsek ale zase když ju nasadíš na kilometr tak zamoříš ten směr klidně i 20km daleko, to je ok? Pokud koupíš kvalitní klientskou anténu tak je lepší než to co píšeš. Pokud se jedná o můj minulý příspěvek, tak ta citace měla být kratší a týkalo se to jen zmínky o předimenzovaném zisku antén, s nejlevnějšíma anténama se neztotožňuju
Kdyby vsichni dodrzovali max. vysilaci vykon 27dBi (bez autom. zmeny pasma) resp. 30dBi, tak si myslim nema nikdo v 5ce problem ani po 2 letech, ale jelikoz vzdycky se najde nejaky "terorista", tak ta 5ka pujde taky za chvili do kytek.... BTW. Mate nekdo rozchozene AP primo pro klienty na 5g? Jake anteny pouzivate, aby co mozna nejmene rusili P2P spoje?? A kdyz uz jsme se dostali k tem antenam, co je teda pro tebe kvalitni parabola?? muzes sem hodit nejaky link? ja pouzivam zatim ty od J&J, mam to v norme a dosahuju s nimi pekne vysledky i na 9km...
0 x