❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Vice AP na stejnym SSID

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
dwad

Vice AP na stejnym SSID

Příspěvekod dwad » 11 years ago

Zdravim,

potrebuju pokryt veliky dum signalem. Bude fungovat kdyz po nem rozvedu kably a zapojim tam 3 wifi routery? Na vsech routerech nastavim úplne stejne SSID i zabezpečení a ruzné kanaly .. napr 2 4 6

Pripoji se zarizeni k tomu kde bude mit prave lepsi signal?

Diky

Dwad
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 11 years ago

Ano, toliko teorie - ale bohuzel obcas to muze blbnout ... :roll:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

ef

Příspěvekod ef » 11 years ago

Toto se řeší zařízeními které umí WDS a Spaning tree. Udělá se jednofrekvenční síť. AP musí být samozřejmě propojené ethernetem. Toto vím že umí MikroTik a airlive 5460. Např. TPlink to neumí ani jeden.
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 11 years ago

Nebo UniFi od Ubiquiti, to IMHO funguje bezchybně.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

whef

Příspěvekod whef » 11 years ago

Jedině UBNT uniFi to je v poho, stejné ssid a více ap to nic moc nikam nevede, wokna pak neví o co go keď to chytí třeba dvě AP, ani jsem se o to nikdy moc nepokoušel, protože to podle mne z podstaty nemůže fungovat pokud nejsou ap hodně daleko od sebe a vidí se
0 x

Myghael

Příspěvekod Myghael » 11 years ago

"Wokna" jsem netestoval, ani je nepoužívám. Kromě toho UniFi jde téhož docílit s MikroTikem, ale já dávám UniFi a nebyl s tím problém. Naposledy na akci 200 lidí / 4 UniFi talíře - bez záseku nebo jakéhokoliv problému. Klienti booky s linuxem či BSD, mobily/tablety a spol. s Androidem, nějaké ty iHračky - vše v pohodě.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 11 years ago

Jak toho docilim mikrotikem?
0 x

VSTK

Příspěvekod VSTK » 11 years ago

whef píše:Jedině UBNT uniFi to je v poho, stejné ssid a více ap to nic moc nikam nevede, wokna pak neví o co go keď to chytí třeba dvě AP, ani jsem se o to nikdy moc nepokoušel, protože to podle mne z podstaty nemůže fungovat pokud nejsou ap hodně daleko od sebe a vidí se

Nemůžu souhlasit. V jedné škole mám 9 ks RB411AR a RB411AH+AR5413. Každý "vidí" tak 3-4 další. Kanály nastavené tak aby ty, co na sebe vidí nejvíc, byly co nejdál od sebe. Všude stejné SSID, WPA2-Enterprise proti freeradius/OpenLDAP.

Jede to přes 2 roky, na nejvytíženějších AP připojeno každý den 30-40 lidí. Zásadní problémy nejsou. Kvůli jednou telefonu s Androidem se dělalo druhé SSID, kde je WPA1, protože s WPA2 prostě nešel (možná by řešila novější verze MK). Už se na to dlouho nesahalo, všude v5.24.

Testoval jsem to tak, že jsem s 2 různými notebooky (wifi intel, atheros) procházel celou budovu dokola, a přitom běželo stahování velkého souboru přes HTTP. Prošel jsem přes všechna AP (koukal jsem při tom na registrace na MK), a TCP spojení nespadlo. To považuju za docela dobrý výsledek.

Samozřejmě to není ideální, protože handover závisí čistě na klientovi, někteří klienti se nechovají úplně dobře, a hlavně spojení na "špatné" AP drží pořád, i když je blíž nějaké lepší. Tohle konkrétně UniFi řeší? Každé AP teda poslouchá i na ostatních kanálech - jiných, něž na kterých vysílá? Jinak si to neumím představit. Taky jsme ho tam chtěli dát, ale zrovna to začínalo a dodací lhůty byly v řádu měsíců...
0 x