❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

2x adsl 2x mikrotik reseni

Návody a problémy s konfigurací.
basty
Kontaktovat uživatele:

2x adsl 2x mikrotik reseni

Příspěvekod basty » 19 years ago

Zdravim, příklad: v jede obci 2 linky adsl steje rychlosti, na kazde mikrotik. Oba budou propojeny 5g na kazdým bude nekolik klientu. OSPF bude resit to kdyz jedna vypadne??? a jak to udelat s tim kdyz bude jedna vytizená a druha se bude flakat. tak aby ti klienti byli presmerovani na druhou linku a zpet?
0 x

millo16

Příspěvekod millo16 » 19 years ago

takto to mam na sieti s kamaratmi, mne sa osvedcila dohoda, kazdy dostal na vyber, na ktorej linke chce byt, trochu to treba kontrolovat ale funguje to, jedna je pre tahacov a jedna pre tych co surfuju alebo sa hraju, urcite sa da riesit aj to co potrebujes ty ale myslim, ze 2 mikrotiky su zbytocne, prijem klientov centralne a v RB 2 x ADSL modem a potom poriesit pravidla na jednotlive IPcky. V principe ti download nebude robit problemy, najviac galiby ti urobi upload.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Ano, ale 2 RB tam byt musi. jsou 2 mista od sebe vzdalena do 2km a chci to mit pod kontrolou. a resene OSPF, jen jeste jak vyresit kdyz bude jedna zatizena, tak aby jela ta druhá. nelze to tak vyresit, abych dal sosace na jednu a webare na tu druhou. jednak vsichni nevidi na jeden central bod. proto tam musi byt 2 body.
0 x

roman.smoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod roman.smoker » 19 years ago

basty píše:Ano, ale 2 RB tam byt musi. jsou 2 mista od sebe vzdalena do 2km a chci to mit pod kontrolou. a resene OSPF, jen jeste jak vyresit kdyz bude jedna zatizena, tak aby jela ta druhá. nelze to tak vyresit, abych dal sosace na jednu a webare na tu druhou. jednak vsichni nevidi na jeden central bod. proto tam musi byt 2 body.

Když jsi vzpoměl to adsl tak se tě zeptám jako to máš udělané.
Na ADSL modemu vytvořený bridge a připojení vytáčí MK.
Nebo vytočí modem a přidělí IP MK?
Protože v případě, kdy mi PPPOE točí MK, tak se nezobrazují některé weby (nikdo nepřišel na to proč).
a v případě že vytočí modem, tak se poměrně lehce zahltí větším počtem požadvků.
Už mě vážně nepadá nic jak to udělat, aby to bylo bez problémů.

Moc děkuji za odpověï.
0 x
S přátelským pozdravem

Roman Kouřil
SAS Networks

basty
Kontaktovat uživatele:

TJ. taky jsem to tady nekde videl, to je docela problem, bude to PPPoE a chtel bych to tocit na MK. Modem by to asi tezce zvladal. hmm to spatny, to predci není možne.
0 x

roman.smoker
Kontaktovat uživatele:

basty píše:TJ. taky jsem to tady nekde videl, to je docela problem, bude to PPPoE a chtel bych to tocit na MK. Modem by to asi tezce zvladal. hmm to spatny, to predci není možne.

No vůbec nevím kde může být problém, prostě servery kde je filtrované ICMP to nebere...
příklad t-mobile.cz, idnes.cz, microsoft.com a spousta dalších

Zkoušel jsem i 2 verze MK... bez úspěchu.
Nikdo mi s tím nedokázal poradit :(
0 x
S přátelským pozdravem

Roman Kouřil
SAS Networks

basty
Kontaktovat uživatele:

docela dulezity servery :) idnes.cz to snad ne, at to nekteri sapr odbornici vyresi
0 x

roman.smoker
Kontaktovat uživatele:

basty píše:docela dulezity servery :) idnes.cz to snad ne, at to nekteri sapr odbornici vyresi

No Já doufám,že to snad někdo vyřeší, protože jsem fakt v koncích, vyzkoušel jsem snad všechno co mě napadlo a všechno bez úspěchu.
0 x
S přátelským pozdravem

Roman Kouřil
SAS Networks

riddick

Příspěvekod riddick » 19 years ago

jedno řešení by bylo - zrušte si adsl linky a pořiïte si něco pořádného :) pokud máte těch klientů opravdu hodně, tak ten modem se bude sekat každou chvíli a nebudete moci si vyjet ani na dovolenou, navíc u adsl stačí trochu větší upload a ping je hodně vysoko.
0 x

riddick

Příspěvekod riddick » 19 years ago

vlastní zkušenost bych měl dodat.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

ani nevis jak rad bych jel na optice, to by si ale telekom nesmel urcovat takovy ceny a tam kde jen on nic jinyho není.
0 x

StoupaLutin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod StoupaLutin » 19 years ago

basty píše:ani nevis jak rad bych jel na optice, to by si ale telekom nesmel urcovat takovy ceny a tam kde jen on nic jinyho není.

Jo Jo ... to z nám, ale i tak je podle mě lepší pořádná linka (optika) od telekomu, než ADSL v jakékoliv mutaci. Popř. poptej COL, Radiokomunikace nebo něco jiného po aspon 10GHz spojích... A že je to balík potom ... je ... ale s tím musíš počítat :)
Naposledy upravil(a) StoupaLutin dne 02 Sep 2006 21:01, celkem upraveno 1 x.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

StoupaLutin píše:
basty píše:ani nevis jak rad bych jel na optice, to by si ale telekom nesmel urcovat takovy ceny a tam kde jen on nic jinyho není.

Jo Jo ... to z nám, ale i tak je podle mě lepší pořádná linka (optika) od telekomu, než ADSL v jakékoliv mutaci. Popř. poptej COL, Radiokomunikace nebo něco jiného po aspon 10GHz spojích... A že je to balík potom ... je ... ale s tím musíš počítat :)
..btw: kolik dáváte za internet od svého poskytovatele (samozřejmě 1:1 nelimitované datově ani časově)? ... my doposud asi 7.000,-/1Mbps ... ted už to snad bude lepší - pokud to vyjde tak asi 3.900,- a to už podle mě dobré (na tu díru kde jsme a když chceme fakt profi technologii - žádné 5GHz spoje nebo horší na náš přívod si nemůžu dovolit) :roll:
Bez teto reakce bych se asi neobešel. Děkuji ale ne, uz je to rok a nepodarilo se mi to, takže potrebuju vyresit ten problem s tim dsl a MK. ani kdyby nebyla jina moznost tak bych si optiku nevzal od telekomu a na vesnicky :)
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Neporadí nekdo z odborníku z promedie? Nebo spravci? pls. potrebuji to nutně.
0 x

Jan Holub

Příspěvekod Jan Holub » 19 years ago

Rozdelit to podle aktualniho zatizeni nijak jednoduse nepujde, musel bys to osetrit nejakym skriptem. Ale s tim bude dost problemu. Budes muset osetrit veci ktere jsou nachylne na zmenu GW. To je hlavne ICQ a asi i hry atd.

Jinak muzes proste na obou MT nastavit jednu def gw do adsl a druhou na ten druhy MT a provoz by se mel jakz takz delit mezi obe na zaklade src/dst IP. Ale jeste budes asi muset udelat na pakety ktere prijdou z druheho MT routing mark a posilat je do toho ADSL, aby se ti nedostaly do smycky a neskakaly mezi MT.
0 x