Zdravím,
řeším problém - potřeboval bych udělat poměrně nedůležitý spoj na krátkou vzdálenost. Nemám na něj žádné extra nároky, ale těch 20Mbps a více bych potřeboval.
Bohužel mám ale v cestě stromy a proto se chci zeptat - je reálné udělat tady nějak solidně fungující spojení? Je mi jasné, že za sucha nebude moc problém, ale otázka je co déšť a sníh na stromech?
Rád bych vyzkoušel NanoBridge, ale přemýšlím, zda-li volit M5 nebo M2, tuším, že se říká, že 2,4GHz lépe překonává překážky... Co by jste doporučili? Popřípadě je to zbytečné snažení?
Díky za odpovědi a názory
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Volba antén pro spoj přes stromy
Záleží jak moc ty stromy narušují freshnelovu zónu. Já mám taky jeden spoj přes stromy. Signály cca -75-78 dB, občas ale trošku poklesne CCQ. Běží to ale celkem slušně. Rychlost dle testů je asi 30-40M jedním směrem a kolem 20M duplexně (někdy méně). Mám to na 5GHz přes Nanobridge. Na jedné straně to dost ovlivňují i dřevěné žaluzie na kostele, přes který to prochází
Přes ně je útlum asi 7 dB.

0 x
..:: DobraSit.cz ::..
Petr S. píše:Záleží jak moc ty stromy narušují freshnelovu zónu. Já mám taky jeden spoj přes stromy. Signály cca -75-78 dB, občas ale trošku poklesne CCQ. Běží to ale celkem slušně. Rychlost dle testů je asi 30-40M jedním směrem a kolem 20M duplexně (někdy méně). Mám to na 5GHz přes Nanobridge. Na jedné straně to dost ovlivňují i dřevěné žaluzie na kostele, přes který to procházíPřes ně je útlum asi 7 dB.
Díky za odpověď.
Ehm, no jak moc narušují freshnelovu zónu - není tam přímá viditelnost, takže řekněme dost značně.
Asi nejjednodušší bude když to vyzkouším. Pouze ještě jedna věc - máte někdo zkušenosti jak se mění síla signálu v závislosti na počasí? ...samozřejmě v kombinaci s těmi stromy...
Díky
0 x
No u toho spoje mého - v zimě na kostel z druhé strany spoje vidět je (je tam vidět přesně okénko na věž), v létě není vidět nic. Ohledně počasí, asi to na tom je trošku závislé. Ale asi ne zas tak markantně. Alespoň v mém případě teda.
2,4GHz by na kratší vzdálenost a v nezarušeném pásmu mohl být lepší, protože líp prostupuje překážkami. Ale pokud to máš zarušený, tak ti to nepomůže. Jen u těch nanobridge si dej pozor, že to má jen 7 stupňů vyzařovací úhel (ta větší verze dokonce 5 stupňů), takže se to docela komplikovaně hledá
A určitě bych vzal tu větší nanobridge. Zkoušel jsem u sebe nejdřív tu menší, ale bylo to o ničem. Po nasazení té větší se signál spravil trochu. Ta větší má taky dva třmeny na přichycení ke stožáru, takže se to daleko líp utahuje.
2,4GHz by na kratší vzdálenost a v nezarušeném pásmu mohl být lepší, protože líp prostupuje překážkami. Ale pokud to máš zarušený, tak ti to nepomůže. Jen u těch nanobridge si dej pozor, že to má jen 7 stupňů vyzařovací úhel (ta větší verze dokonce 5 stupňů), takže se to docela komplikovaně hledá

0 x
..:: DobraSit.cz ::..
Petr S. píše:No u toho spoje mého - v zimě na kostel z druhé strany spoje vidět je (je tam vidět přesně okénko na věž), v létě není vidět nic. Ohledně počasí, asi to na tom je trošku závislé. Ale asi ne zas tak markantně. Alespoň v mém případě teda.
2,4GHz by na kratší vzdálenost a v nezarušeném pásmu mohl být lepší, protože líp prostupuje překážkami. Ale pokud to máš zarušený, tak ti to nepomůže. Jen u těch nanobridge si dej pozor, že to má jen 7 stupňů vyzařovací úhel (ta větší verze dokonce 5 stupňů), takže se to docela komplikovaně hledáA určitě bych vzal tu větší nanobridge. Zkoušel jsem u sebe nejdřív tu menší, ale bylo to o ničem. Po nasazení té větší se signál spravil trochu. Ta větší má taky dva třmeny na přichycení ke stožáru, takže se to daleko líp utahuje.
Díky, vyzkouším to. Jinak souhlasím - s nanobridge už nějaké zkušenosti mám a potvrdil jsi mi je - ty malé jsou imho naprd... A pár jsem jich taky ladil, tak to snad klapne... Díky
0 x